Start la Buzău! Proiect important pentru România

„E foarte fezabil. Costurile sunt mici, câștigul enorm, pe zeci de ani”.

Cuvintele îi aparțin inginerului Nicolae Mărăcine, profesor universitar și specialist în irigații.

Orașul Buzău va fi primul din țară care nu va mai arunca apa epurată (10 milioane de metri cubi pe an!) și o va folosi în irigații! Această apă dulce ajungea prin râul Buzău, Siret și Dunăre în Marea Neagră (apă sărată).

Nicolae Mărăcine: „Această apă din stația de epurare e și bună și ca îngrășământ, conține azot, fosfor și și potasiu. Deci, nu doar că vom iriga terenurile, dar le vom și da îngrășământ. Avantajele sunt uriașe, câțiva fermieri mari de la Buzău abia așteaptă să-și irige terenurile în acest fel. Apa va fi stocată în câteva lacuri artificiale, unde se va face o epurare naturală, fără consum de energie și resurse. Apoi, gravitațional, prin canale deja existente, apa va ajunge la culturile agricole. Pompajul va fi redus, doar la finalul traseului. Pot fi irigate suprafețe mari în sudul orașului Buzău, la Gălbinași, Țintești, Cilibia etc. ”

Aseară, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a venit la Buzău pentru a studia la fața locului proiectul propus de primarul Toma și echipa sa

Primar C-tin Toma: „Va fi un proiect-pilot de cercetare la nivel național. I l-am prezentat premierului Nicolae Ciucă, a fost interesat, mi-a spus să-i dau bătaie. Vom primi finanțare pentru a-l pune în practică, în 2-3 ani sper să avem primele culturi irigate în acest fel. De la Buzău proiectul poate fi extins în toată țara, cu avantaje considerabile. Nu vom mai arunca apa, o vom folosi pentru irigare și îngrășământ, vom reduce și prețul final al apei, epurarea e mare consumatoare de energie”

Conform informațiilor reporterului buzoienii.ro, ministrul Daea a fost foarte încântat de proiect și va propune în Guvern alocarea de fonduri pentru aplicarea lui.

Notă. În România sunt peste 300 de stații de epurare. Folosirea apei de aici va fi un avantaj considerabil pentru agricultură și mediu, în condițiile secetei și deșertificării din anumite zone.

Citește și:

loading...

11 comentarii la „Start la Buzău! Proiect important pentru România

  • Nenea ,,specialistul” nu are nici o legatura cu epurarea apelor uzate, incercati sa nu ne otraviti si cu metalele grele si toate celelalte componente ale api uzate !!!!

    Răspunde
  • Nenea specialistul este cel care a fost mare sef la imbunatatiri funciare -ANIF,pe care ”a reusit” sa l puna pe butuci,…..ceva similar grupromet.

    Răspunde
  • daca era cu adevarat fezabil, s-ar fi facut pana acum

    Răspunde
  • Ce nu înțeleg eu este de ce nu s-a făcut acest lucru până acum. Oare nu s-au gândit nimeni până la Toma? Chiar așa?

    Răspunde
  • Au făcut o analiză chimică a apei respective? Concentrația compușilor de fosfor, potasiu, sodiu și ce ar mai conține apa respectivă chiar este ce trebuie pentru culturile ce urmează a fi irigate cu ea? Apa respectivă conține și compuși toxici?

    Când poate Primăria Municipiului Buzău, împreun ă cu Compania de Apă, să prezinte un buletin de analiză al apei respective? Bineînțeles, un buletin provenit de la un laborator independent și credibil, nu de la cel al Companie de Apă Buzău!

    Din câte știu, fiecare cultură are nevoile ei diferite de nutrienți. Nu poți să dai la ardei ce dai și la roșii, ce dai la varză nu se potrivește la vinete, cum și nici gogoșarii nu au nevoie de nutrienții necesari cepei șamd!

    La momentul actual pare o idee utopică, venită într-un moment de mare lipsă de inspirație!

    Nu spun că este o idee rea. Poate este bună, cel puțin parțial. Modul ei de prezentare gen „Evrika” a fost un pic pripit. Ar fi fost mult mai corect dacă se venea din prima cu un buletin de analiză pentru apa respectivă, culturi recomandate pentru utilizare (pentru că sigur nu va fi benefică pentru toate culturile), opinii ale specialiștilor …

    S-a venit cu o idee. S-a bătut din palme ca la partidul unic. Atât.

    Răspunde
    • Toate lucrurile, înainte de execuție, pornesc de la o idee. În alte țări din lumea asta, de la această idee s-a ajuns deja la fapte: USA, Israel, Franța, etc. Pe fondul secetei acute, U.E. recomandă folosirea apelor provenite din stațiile de epurare. Nu-i nimic nou în lume, doar că primarul Toma și ajutoarele sale au fost primii din România care au ciulit urechile și, mai mult, au pornirea de a încerca asta. Buzăul devine un oraș despre care se aude din ce în ce mai mult în România.

      Răspunde
  • Dupa cum ii cunosc eu pe multi din mediul universitar, daca le dai un covrig uscat, sunt in stare sa jure despre orice ca e plauzibil. Daca nu se face la scara mare, inseamna ca nu e ceva rentabil, ca nu or fi toti prosti in afara de Toma.

    Răspunde
  • … tare mi-e că apa va ajunge din canalizare direct pe terenuri, fără nicio eourare…

    … poate vezi după aia Ceapa cu gust de pepene, grăul cu spicul cât știuletele și peștii cu 2 capete, de la ce „minunății” e în apa aia…

    Răspunde
  • Buna idee,dar cine pazeste instalatiile pe timpul iernii?Sunt multe statii de pompare vandalizate in zona Lipia,Dealul Viei,etc…

    Răspunde
  • La acest moment, aceasta apa uzata dispare? Se evapora?
    Cand s-a motivat inchiderea Bulevardului in we, s-au enumerat, la beneficii, reducerea poluarii fonice si a noxelor. Evident ca arterele apropiate au preluat tot acel trafic, cu tot cu poluarea fonica si noxe (in special Spiru Haret), ca doar nu dispareau autoturismele, brusc. Fix aceeasi gandire si dincoace.
    O intrebare retorica, care e beneficiul mun Buzau, de se implica dl primar Toma? Credeam ca preluarea separata a apei pluviale, ca dam bani pe epurarea ei, reprezenta problema noastra, a orasenilor, nu reducerea debitului raului Buzau. Daca tot sapa canale, sau le decolmateaza pe cele existente, ca apa e apa, tot pe acolo trece, de ce nu se folosesc de apa din rau si e nevoie sa „se auda in Ro de Buzau”??? La Robeasca, daca ajunge mai putina apa naturala, ce le facem la aia?
    Daca vrea economie dl primar, sa capteze apa pluviala de pe fiecare terasa de bloc, in recipiente la baza lor, in locul fostelor ghene, la 1-2 m deasupra solului, pentru a avea presiune naturala, si sa o redirectioneze catre spatiile verzi apropiate. E vorba de cate o teava de 110 mm si 30 m lungime, aplicata aparent, si un bidon de 1000l max la fiecare bloc (ingropat sau pitulat pe dupa vreun colt, gard viu). Are date la indemana, sa faca un calcul la suprafata captatoare, media anuala de precipitatii si sa vada daca se merita. E simplu, rapid si ieftin pe termen scurt, mediu si lung. Succes!

    Răspunde
  • Lumea colectează apă de ploaie și o folosește în grădină; n-am auzit ca apa din fosa ecologica să fie folosită pentru irigarea pomilor fructiferi și a legumelor.
    Eu cred că ar trebui să vorbească specialiștii, nu politicienii.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.