Studiu pilot. Iată concluziile după primele două săptămâni de măsurători


În municipiul Buzău se desfășoară de două săptămâni un studiu pilot privitor la colectarea reciclabilelor la nivel de bloc.

S-au ales trei asociații de proprietari din zone diferite ale orașului.

Locatarii de la bloc strâng în sacul galben deșeurile reciclabile, iar o dată pe săptămână lucrătorii de la RER colectează și cântăresc sacii strânși la nivel de bloc și apoi de asociație.

„Avem primele rezultate, după două săptămâni. La asociația de proprietari PT 10/2 Unirii s-au colectat în medie 2 kg de apartament. La PT33/1 Unirii mai puțin – 1,44 kg. Iar la PT 16 Micro III sub 1 kg/apartament. La analiza rezultatelor tragem două concluzii, una bună și una proastă. Cea bună e că la aceste trei asociații monitorizate se strânge peste media la nivel de bloc care e la Buzău de 0,6 kg/apartament. Cea proastă e că se colectează mult mai puțin decât la nivel de casă. La case avem o medie bună de 4-4,5 kilograme colectate”, a anunțat Liviu Mocanu, director general RER Sud Buzău.

Acesta a mai adus în calcul un aspect important

„După cântărirea care se face la bloc urmează în stația noastră de sortare determinarea cantităților reale care pot fi valorificate. În sacul galben poți pune orice, dar contează cu adevărat doar ce poate fi reciclat. La case procentul mediu de valorificare este de 80%. Dar la bloc, nu. De exemplu, în acele containere galbene plasate de noi pe lângă blocuri doar 17-18% poate fi valorificat. Restul n-are a face sau e contaminat. Rezultate ceva mai bune avem acolo unde s-au montat acele platforme îngropate”, a conchis șeful firmei de salubritate.

Întrucât primele rezultate n-au fost prea bune, proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care se propunea acordarea de reduceri (vezi mai jos) a fost amânat pentru 2-3 luni.

Iată ce reduceri se propuneau:

– reducere de 5% din valoarea facturii dacă se colectează minimum 3kg / gospodărie, apartament/lună;
– reducere de 10% din valoarea facturii dacă se colectează minimum 5kg / gospodărie, apartament/lună;
– reducere de 15% din valoarea facturii dacă se colectează minimum 8kg / gospodărie, apartament/lună;

loading...

4 comentarii la „Studiu pilot. Iată concluziile după primele două săptămâni de măsurători

  • Aștept reducerea fireasca in asemenea situație ,eu am peste opt kilograme săptămânal de la casa ceea ce tine de reciclare.Pe verificate . Dacă nu se ia in seama nu voi mai recicla.

    Răspunde
  • Este o necesitate colectarea selectivă a gunoiului pentru fiecare gospodărie .Pentru că mulți nu au înțeles încă lucrul acesta ,continuă să arunce tot gunoiul din locuință în același loc .Eu am o propunere .Publicați dvoastră undeva cum se face lucrul ăsta și la ce folosesc fiecare container ,după culoarea lor ,bineânțeles cu gunoiul care poate fi selectat pentru fiecare container în parte .După care ,puneți pe piață pungile respective pentru populație ,ca oamenii să poată colecta gunoiul încă din casă .Costul pungilor respective ar putea fi amortizat de facturile mai mici la RER .

    Răspunde
  • Una dintre idei ar fi gândirea selectării gunoiului din apartament prin dotarea acestora cu recipiente de carton pt depozitarea și colectarea la sursa selectiv a deșeurilor. La tomberoane deja e târziu….

    Răspunde
  • Da, și eu aș fi de părere ca selectarea gunoaielor celor ce locuim în imensa majoritate la bloc – să se facă DIRECT din bucătărie, apoi din holul de intrare și ieșirea spre ghenele de gunoi unde să ne aștepte, mură-n gură, toată metodologia de adunare selectivă a gunoaielor…. Nu știu ce să mai zic, ar trbui să vedem ce fac alții ” de la bloc ” din România sau din alte țări ( chiar și fost comuniste ) – cum rezolvă ei problema așa încât la groapa de gunoi totul să ajungă … separat … Pe urmă, vom avea dreptul la niște prețuri decente !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.