Sunt în culorile tricolorului: roșu, galben și albastru. Iată ce-i cu ele

Azi după-amiază au ajuns la Buzău dinspre Ploiești trei autobuze în culorile tricolorului: roșu, galben și albastru.

„Caravana Unirii” a pornit de la Iași și străbate teritoriul României Mari, poposind în marile oraşe reşedinţă de judeţ, dar şi la Chişinău şi Cernăuţi,, în Republica Moldova și Ucraina.

Autobuzele au garat la Buzău pe platoul din centrul orașului și pot fi vizitate întrucât în interior găzduiesc o expoziție cu momente din istoria României, îndeosebi din perioada în care Iaşiul a fost capitală de război, dar şi din vremea formării României Mari.

Proiectul readuce în prim-plan statutul de Capitală naţională a Iaşului în perioada 1916 – 1918, când la Iaşi fiind puse bazele unirii ce a condus la formarea României Mari. Astfel, pe fiecare laterală a autobuzelor se regăseşte mesajul „Iaşul salută România Mare!”

Pe caroseriile autobuzelor sunt reprezentate 100 de simboluri sugestive pentru momentele istorice de referinţă ale neamului românesc, precum şi pentru realizările românilor de-a lungul timpului.
Autobuzul albastru găzduieşte o expoziţie dedicată evenimentelor istorice din 1916-1918, în autobuzul galben sunt realizate proiecţii video cu filme documentare istorice, iar în autobuzul roşu sunt prezentate explicaţiile celor 100 de simboluri.

Autobuzele pot vi vizitate în această seară până la ora 22.00, iar mâine dimineață până la 10.00, după care vor pleca la Rm. Sărat.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  DECIZIE IMPORTANTĂ. „Nu voi mai da bani pentru asta!”. Sunteți de acord cu primarul ?CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Un comentariu la „Sunt în culorile tricolorului: roșu, galben și albastru. Iată ce-i cu ele

  • Inițiativa ieșenilor e demnă de laudă, dar autorul articolului tratează cam superficial culorile tricolorului: ordinea este eronată, această sintagmă „roșu, galben și albastru” rămânând probabil întipărită celor școliți acum 30-40 de ani. Chiar și ordinea autobuzelor, precum și descrierea fiecăruia din articol, începe cu culoarea albastră, urmat de galben și roșu (ordinea din fotografie e și nu e edificatoare, depinde cine este cel care „citește” instantaneul). Nu o spun cu răutate, dar măcar să eliminăm exprimarea asta greșită, mai ales că scrie clar și în Constituție – articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Repet, nu vreau să fac un capăt de țară din asta, dar uneori simbolurile naționale sunt interpretate prea superficial, așa cum ziceam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.