Țara care nu și-a mai vrut bătrânii

O vorbă bine bătătorită spune: „Cine n-are un bătrân să-și cumpere!”. Pentru guvernarea actuală e greu însă de înțeles de ce sunt atât de importanți oamenii cu argint la tâmple. Înțelepciunea seniorilor și eforturile lor de o viață nu mai fac azi o para chioară, în timp ce social-democrația luptă din răsputeri să le asigure un trai decent.

Cu fiecare guvernare de dreapta, în loc să se îndrepte, România s-a dezechilibrat tot mai mult. Rând pe rând au fost aruncate la coș valori și repere importante pentru orice stat care și-ar fi dorit un destin european. Dar țara noastră nu a pierdut doar busola democrației, ci și pe cea a unității și altruismului. Diferite categorii sociale au fost uitate pe motiv că nu produc nimic palpabil, în timp ce clivajul dintre bogați și săraci s-a adâncit tot mai mult.

Pensionarii au fost primii pe lista categoriilor vinovate de toate relele reale și închipuite. Liberalii s-au lăudat că le-au crescut pensiile cu 14%, dar realitatea e cu totul alta: Pensiile bunicilor noștri au fost tăiate cu 26% la 1 august 2020, în urma unui calcul cinic al cabinetului Orban, guvernat, parcă de proverbiala zicere liberală: „Atât s-a putut!”.

PSD a făcut ce era corect. A întors banii către oameni, asta după ce Orban, Cîțu & Company mutaseră fondurile pentru pensii și alocații în alte capitole bugetare, de unde puteau fi folosiți după bunul plac de liberali.

În plină criză, un fost premier găsise o metaforă bizară pentru a rezolva nevoile financiare ale țării – ieșirea naturală din sistemul de pensii, adică moartea bătrânilor. Dar din oamenii aceștia cu fețele brăzdate, purtând gumari, fără prea multă carte, dar cu neștiute dureri și nevoi, am ieșit noi, oamenii moderni și instruiți de astăzi. Ei n-au avut tot atâtea șanse. Istoria le-a a atribuit un rol urât, într-un film pe care nu și l-au dorit și în care nu existau Internet, free speach și cursuri de Personal Development.

Ceea ce contează este că PSD nu lasă pe nimeni în urmă: Programul nostru de guvernare prevede creșterea pensiilor cu 32% în următorii patru ani – suplimentar față de creșterea cu 40% care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an, dar care a fost redusă de guvern la o creștere de 14%. De asemenea, am prevăzut creșterea cu 57% a salariului minim brut pe economie, dublarea alocațiilor pentru copii, scăderea impozitului pe veniturile salariale ale angajaților în funcție de numărul de copii.

Nu știu cine a construit țara asta, dar știu sigur că cei care au făcut-o nu au, astăzi, parte de un tratament demn. Democrația le întinde o nouă șansă, iar pe 6 decembrie este momentul să închidem un capitol negru din istoria României moderne!

editorial de Lucian Romașcanu, senator PSD Buzău

loading...

6 comentarii la „Țara care nu și-a mai vrut bătrânii

  • Alte măști, aceeași piesa…. ăștia n au nimic comun cu stânga, credeți cumva ca sunt rupți în cur, dimpotrivă o mulțime dintre ei sunt milionari în euro, oficial sau nu. Nici Romascanu nu i vreun paduchios, însă și a amintit el dintr o data de pensionari, a uitat de bâlbâielile Olgutei sau ale lui Budai. Am mai spus o, n am nici un simpatizant, dar mă iau pandaliile când vad atâta ipocrizie, toți au soluții când sunt pe margine.

    Răspunde
  • Ba i-a vrut! Morti. Ca prea stateau afurisitii cu mana intinsa sa cerseasca pensie si se urcau, asa grasi cum erau, in spinarea omului slab care muncea, ca sa le dea lor bani ptr pensii.
    Mai mult de atat acesti pensionari grasi au adus si mentinut sistemul comunist din Romania. Statul comunist se facea ca ii platea, iar ei se faceau ca muncesc. In schimb lucrau pe stoc fara sa vanda nimic, sau lucrau la CAP fara sa planteze sau sa culeaga macar un stiulete.
    Din cauza aceasta Romania n-a progresat deloc, iar toata industria si tot ce au facut acesti pensionari nu a fost decat un morman de fiare vechi pe care noua oranduire nu l-a putut vinde decat cu 1 $/combinat, l-au facut cadou firmelor straine, sau pur si simplu a fost dat la fiare vechi.
    La fel cum s-a intamplat si cu flota aceea de fiare vechi constituita din vreo 330 de nave, ptr care Romania n-a putut obtine nici macar 33 de $ in total. Am rasuflat usurati cand am ramas fara flota si am scapat astfel de toate necazurile maritime.
    Spuneti si voi daca merita sa ai asemenea batrani.

    Răspunde
  • Măi, măi, măi… Ce-l mai doare pe Romaşcanu de amărâţii ăştia vârstnici !
    Dacă te preocupă aşa tare soarta lor, fă-le, mă Lucică, o fundaţie de ajutor, ceva de genul ăsta (luând exemplu de la părintele Milea), prin intermediul căreia bătrânii ăştia nevoiaşi să poată primi ÎN MOD CONSTANT măcar câte ceva de-ale gurii (eventual şi ceva de îmbrăcat ori un lemn de foc), nu doar de Sărbători ori la campaniile electorale, când aveţi voi interese de imagine !

    Răspunde
  • @Murzilka ,ești de un cinism feroce , pe cât de lipsit de empatie , pe atât de periculos în modul categoric în care îți proclami convingerile . Ne întrebi cu o nerușinare demnă de promotorii holocaustului , care pur și simplu au exclus întregi categorii etnice , numai pentru că nu corespundeau modelului lor ideologic : „Spuneți și voi dacă merită să ai asemenea bătrâni”.Răspunsul categoric este că nu pensionării actuali sunt vinovați de neajunsurile societății actuale. Dacă tot ai adus vorba de celebra afirmație din 1990 „industria românească este un morman de fiare vechi”, cum îți explici că însuși autorul ei , fostul premier Petre Roman, afirmă azi cu nonșalanță și fără teamă de semeni și Dumnezeu că el n-a zis niciodată așa ceva ?
    Pentru cine are experiența ultimelor 3 decenii și măcar câțiva neuroni să discearnă , întrebarea este evident retorică.

    Răspunde
  • Din păcate, pensionarii de azi sunt, în mare parte, cei care l-au aplaudat pe Ilici când a chemat minerii și a distrus definitiv orice speranță de schimbare…

    … așă că, cinic sau nu, actualii pensionari culeg ce au semănat, și-o merită. Bandele astea politice deghizate în partidele de azi sunt aproape toate, urmașii comunistoizi ai FSN, doar s-au scindat ca să pară că e „democrație”, în realitate este doar o „concurență” între clanuri nafiote politice care prostesc mai mulți fraieri cu drept de vot ca să acapareze mai multe bogății. Atât.
    Deci aveți de ales cine să va fure, galben-albaștri sau rosii. Atât. Mulți sunt mult prea nerozi și nu se prind sau se bucură ca boii că îi fură „ai lor”, nu „ceilalți”…

    Răspunde
  • D-le Observator, ,,cinismul” meu este adresat celor care stiu sa inteleaga asa cum trebuie ceea ce am scris in mesajul meu. Vad ca nu este si cazul dumneavoastra.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.