Testele rapide, desființate de directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Teodora Tompea, Digi 24: „Putem spune că aceste testere rapide sunt o înșelătorie ?”

Alexandru Cîrîc, director Institutul de Cercetări Alimentare: „Da, sunt o formă de înșelătorie. Autoritățile, Protecția Consumatorului ar trebui să intervină. Aceste testere sunt niște echipamente scumpe, dar care nu-și dovedesc valoarea”

„Niște apărătuțe scumpe, dar care nu-s bune de nimic. Jucării pentru copii!”
Digi 24 și directorul Institutului de Cercetări Alimentare au desfiiințat practic testele rapide pentru depistarea nitriților și nitraților din legume și fructe.
Specialiștii de la Institutul de Cercetări Alimentare din București au făcut, la solicitarea Digi 24, teste comparative între echipamentele profesionale de laborator și „apărătuțele” care fac așa-zisele teste rapide. S-au folosit roșii, salată verde și pepene.

Concluziile au fost, așa cum era de așteptat, devastatoare pentru testele rapide. Ultimele n-au nicio legătură de realitatea, dau rezultate mult diferite între două „măsurători” consecutive și complet eronate față de testele profesionale de laborator.
Testele rapide pentru legume și fructe sunt egale cu zero precum testele rapide din timpul Covid, dar numai bune ca producătorii lor să se îmbogățească.
Reportajul de pe Digi 24 i-a venit de minune primarului Toma, căruia senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, îi solicita cu câteva săptămâni în urmă teste rapide pentru roșiile din Piața Centrală și eliminarea produselor care ar fi ieșit „neconforme” după testarea cu aparatele de jucărie.
Ulterior, Vlad Pufu a realizat la rându-i futilitatea testelor rapide și a renunțat la cerere. În schimb, senatorul PNL Buzău a solicitat ca Primăria Buzău să plătească pentru teste adevărate făcute legumelor și fructelor din Piața Centrală din Buzău.
Toma a replicat că aceste testări nu sunt făcute de nicio primărie din România (inclusiv de cele cu primari PNL) și că această întreprindere e apanajul unor instituții abilitate ale statului român care dețin personal calificat și laboratoare acreditate.
Reportajul Digi 24 poate fi urmărit accesând link-ul de mai jos:

Nu trebuie să fii fan Toma ca să realizezi că spusele acestuia pe această temă sunt de bun-simț. Campania nu pare a fi doar una cu iz politic ci una cu bătaie lungă, de discreditare a producătorului român. O ciorbă reîncălzită din anii 90 când propaganda ventila că „industria românească e un morman de fiare vechi”. Așa morman cum era, în 22 decembrie 1989, România avea zero datorie externă și cei 330 securiști ce se ocupau de comerțul exterior, în conturile deschise pe persoană fizică, 32.000.000.000 dolari (miliarde), iar în portul Constanța se aflau mărfuri facturate de încă 8.000.000.000 dolari. Curioșii se pot interesa cu câți dolari se putea cumpăra o uncie de aur în decembrie 1989 și cu câți dolari se poate cumpăra acum!
„Pufu, Toma, Emi si cu Avramescu”, zici ca e inceput de banc. Toma ce jena are de nu elimina samsareala din piata si sa o lase pe seama supermarketurilor? De ce la taraba nu vinde doar producatorul roman cu pondere printre cei locali? Nu sunt destui, perfect, micsorezi zona denumita piata iar restul il lasi drept bâlci, cu alte taxe si zone, sau desfiintezi asa tiganeala precum s-a petrecut si a fost posibila minunea si cu „carturarii” care vindeau chiloti, pasta de dinti si rebus pe Al Trandafirilor. Toma ce jena are de nu ne-a implinit visul lui cu piata de engros pentru legume si fructe din bariera Brailei, a.i. orasul deschis care a infrant Parisul sa nu mai aiba layoutul unui sat, cu piata mare si inutila, sursa de mirosuri, infractiuni economice si penale, jeg, aglomeratie si zgomot, in centru?
Sa stim ca nici la NY, acum 40 de ani, administratia nu se descurca mai cu moț, deci e clar ca nu exista pricepere in acest tip de oameni politici, aranjati si asezati punctual, cu mana, pentru ca-s usor de păpușat (l-am citat pe omul de afaceri falimentar si care si-a revenit de atatea ori Trump D.)
Ps Sigur ca se vor poticni de fel de fel de chestii, asa cum denota raspunsul lui Toma, iar rezolvarea e simpla: redenumirea pietei in „Piata agroalimentara romaneasca”. Chinezii si UE isi pot face piata lor, nu!??
Din disputa asta intre Toma si Pufu pe tema testarii legumelor din paita,se poate trage doar o concluzie : interesul poarta fesul! Sau cum zic romanii,ei cu malaiul si noi cu futaiul. Doi politruci care se fac ca uita ca esenta masurilor de verificare a legumelor este sanatatea oamenilor.
„egale cu zero precum testele rapide din timpul Covid”
Ce parere are domnul felcer Radu Ţincu despre aceasta afirmatie?
Nu vreti sa facem noi un test? pe toate siturile care accepta comentarii…
Sa explic… siturile de presa din Buzau deschid o sectiune de vot, pentru inceput, pe 2-3 produse din Piata Buzau, pe categoriile rosii, castraveti si…patrujel…
Testul consta in gustul pe care-l lasa produsele, ce chimicale gasesc consumatorii ( sunt multi care pot testa nivelul de chimi…) si zona, din piata centrala, de unde au cumparat.
Intrebari pentru dl. Toma & UAT Buzau – Sustin statiunea SCL BZ? De ce nu are loc in Piata Buzau?
Dincolo de Toma,Pufu,Avramescu ori politica lor de 2 lei,eu știu un lucru! Am cumpărat un pepene din piața centrală de la „producător”! L-am aruncat tot, nu te puteai apropia de el după ce l-am tăiat din cauza mirosului de azot, de gust nu vreau să vorbesc! Am cumpărat roșii, un pic mai ieftine, de la un alt „producător”! Bani aruncați pe apa sâmbetei! Verzi în interior,fără pic de gust,miros de „chimicale” în interior,se simțea că este ceva în neregulă cu ele! Ardei capia! După ce i-am spus „producătorului” că mi-a pus numai marfă proastă, deși „la vedere” pe tarabă avea numai calitate, mi-a răsturnat punga, a început să țipe,spunând că dacă nu-mi convine să merg în Carrefour să cumpăr mai scump! Aceasta este,domnule Tereacă, în mare parte piața centrală reală și „producătorii” ei, pe care domnul Toma o știe foarte bine! Dar, nu-i așa, aduce voturi și asta este ce contează! Apoi, nu sunt fan Vânătoru, dimpotrivă! Am cumpărat roșii de la chioșcul experimentalei! Aspect „neîngrijit” de roșie normală, dar gust…”jos pălăria”! Cam atât, restul vorbe ieftine de prostit gloata,pentru că este loc!
Agricultorii pun separat rosiile pentru vanzare, soiuri rezistente la transport si care se strica greu, dar cu gust de scoarta de copac, niste mizerii. Uneori, dupa ce ca sunt soiuri de-astea „porcesti”, le mai coc si fortat, nici macar nu le lasa sa se coaca la soare, normal.