Toma a explicat de ce se împrumută

Sunt mai multe împrumuturi pe care Primăria Buzău le-a luat și altele pe care urmează să le ia.

„Ne amanetează viitorul”, susțin unii buzoieni. O spun atât cetățeni de bună credință, cu o îngrijorare de înțeles, dar mai ales „haterii” cărora nu le convine nimic din ce face primarul.

Explicațiile lui Toma

„Eu n-am venit la primărie să stau. Cum a făcut cel de dinaintea mea. Decât să aștept cu mâinile la piept să treacă timpul ca să-mi iau salariul mai bine plec acasă. Buzoienii m-au votat în număr mare ca să fac. Și voi face. De ce am apelat la împrumuturi ? Simplu. Ca să grăbim modernizarea acestui oraș. Suntem în concurență cu celelalte orașe pe cetățeni. Ne pleacă tinerii și oamenii de valoare. Buzăul trebuie modernizat rapid, la toate capitolele, dacă vrem să ne ținem copiii și nepoții acasă”.

E periculos pt. Buzău să ia împrumuturi ?

C-tin Toma: „Nu. E lege, gradul de îndatorare al unui oraș nu poate depăși 30%. E poate ceva nou la Buzău, dar în lume, orașele civilizate se dezvoltă și pe împrumuturi. Întrebați și la noi, în România, ce grad de îndatorare au Oradea și Clujul de pildă. Iar noi, la Buzău, am obținut câteva împrumuturi dinainte să vină criza asta, cu dobânzi mici. Imaginați-vă că pentru toate dobânzile pe care le vom plăti, câteva milioane de euro, că am atras un proiect cu fonduri europene și am acoperit toate aceste dobânzi”.

Ce bani a împrumutat Primăria Buzău

CEC Bank – 10 mil. €

Ministerul Finanțelor – 3 mil. €

Banca Transilvania – (împrumut 1) 17 mil. €

Banca Transilvania – (împrumut 2) – 5 mil € (cofinanțare proiecte fonduri europene)

Ce împrumuturi va face Primăria Buzău

13 mil. € – investiții din surse proprii

2 mil. € – cofinanțare proiecte fonduri europene

Cele două noi împrumuturi trebuie aprobate joi de consilierii locali.

Proiecție. Cum va evolua gradul de îndatorare al orașului

Ce i se reproșează lui Toma

Unii cetățeni, de bună credință, i-au adus primarului următorul reproș:

„Ok, înțelegem, ne putem împrumuta. Dar, domnule primar, haideți să o facem pentru proiecte de o mai mare necesitate. Cum ar fi asfaltarea străzilor și trotuarelor. Probabil că niciun buzoian nu va comenta împotrivă dacă veți spune că s-a luat un împrumut de atâtea milioane de euro cu care se vor asfalta aceste străzi și trotuare. Și, eventual, muncitorii să fie văzuți deja acolo. Dar, dacă oamenii văd că se ia împrumut pentru cinema, muzeu, cimitir, grajduri pentru cai, normal că vor apărea comentarii negative. Mai ales în această perioadă de criză, când lumea e îngrijorată”

Pentru toate aceste îngrijorări, primarul Toma va da mâine explicații (joi, 24 martie, ora 10.00), când va avea loc ședința Consiliului Local Buzău – ce va fi transmisă live pe pagina de facebook a Primăriei Buzău.

Citește și:

loading...

16 comentarii la „Toma a explicat de ce se împrumută

 • Safrsitul e aproape ,o sa vedeti !!!

 • Poate ne face si un spectacol in weekenduri, sa ii alerge cu caii pe pista de hipisim pe aia care l-au votat. Daca face asta, nu ma mai supar ca se fac piste de hipism si se decoreaza sali de spectacole cu milioane de euro, sunt dispus sa iert tot.

  Apropo, domn primare, ne lasi sa parcam si noi acolo macar cand nu alearga caii? Platim, ca suntem deja obisnuiti sa fim storsi, nu e problema.

 • Ce usor e sa te dai mare si tare pe banii altora …..luati cu japca .

 • Nu modernizam Buzaul cu piste de cai , muzee in cimitire si alte aberatii marca Toma. Sa facem locuri de munca , sa dezvoltam infrastructura,industria, comertul si alte ramuri economice…aici este nevoie de investitii.

 • PRIORITATI !!!!
  nu Arteziene, cai, prostii
  Strazi, trotuare, parcari, gradinite, cabinete medicale, ASTEA nu arteziene si cai verzi la Marghiloman

 • Primare, ești pus acolo să lucrezi pentru cetățeni, nu pentru cai! Iar cetățenii vor drumuri fără gropi și trotuare noi. E atât de simplu! Creează infrastructură și bogăția va veni! Lasă fanteziile, pune mâna pe ceva cărți de economie și dezvoltare urbană și ascultă oamenii care te-au votat! Când vor avea nevoie de hipodroame, arteziene cu lasere și eurovizioane îți spun ei…

 • Deci cam asta este domnule reporter! Ar trebui, dacă ai fi de bună credință, să te pronunți ferm referitor la legătura dintre dezvoltarea Buzăului cu trotuarele principalului bulevard – Unirii pline de gropi și iazurile, grajdurile de cai, sala Dacia etc.
  Îți spun eu, în cazul trotuarului, lucrarea este centrală și la vedere pentru buzoieni, pe când în celălalt, nu! O zi frumoasă dom’ reporter!

 • Primaria, de atata modernizare prin caizan, a ajuns de tine cetatenii pe trotuar, nu-s capabili de un serviciu de programare online. Tot ce a facut Toma, in astia 6 ani, e ori inutil, ori kitsch grotesc (meridiane, avioane, concerte pe moca, transport public cu niste toroape de autobuze, extins spre localitati limitrofe care acum platesc pret nesubventionat si fara de care Trans Bus n-ar rezista pe piata, sport profesionist jenibil, pasaj nefrecventat de nimeni, poduri strambe, asfaltari fara trotuare si apoi bordurile etc.). A ratat deja sansa unica de nu fi tinut minte drept groparul Grup Romet, pe fondul unui fost primar inert si a sprijinului politic din parte unui partid. S-a incapatanat sa nu-si depaseasca conditia de fiu al Tintestiului.
  Aeroport civil Boboc
  Piata de en-gros iesirea spre Braila
  Centura Nord
  Perdea forestiera
  Universitate
  Pta Dacia
  Centrul istoric
  Centru/nod/parcare/ride sharing in locul poligonului ACR
  Fluidizare si reconfigurare trafic
  Sport de masa (baze, terenuri, amenajari, evenimente amatori, Parcul Tineretului)
  Restructurare si relocare Compania de Apa si valorificat noul sediu…
  sunt cateva din micile NEREALIZARI care palesc insa, ce noroc, in umbra… caizanului, sa nu spun ignorantei celor 6 ani de mandat fulminant.

 • Just, Omule!

 • Din imprumutul de 13 milioane euro, 60% din bani adica aproximativ 7 milioane de euro vor fi irositi cu renovari ale unor ruine ce trebuiau de mult demolate si ale unor sali de cinema inutile, mai ales in conditiile in care deja sunt 2 cinematografe private, din care unul e facut nou de catre cel mai mare operator de cinematografe.
  Acele asa numite investitii in realitate sunt niste sifonari uriase de bani, pentru renovarea cinematografului vor da 3.5 milioane de euro, o suma enorma pentru o astfel de lucrare in conditiile in care renovarea si extinderea Mallului Buzau Shopping a costat o suma asemanatoare si care include un cinema ultramodern, food court, zeci de mii de mp de spatii comerciale.
  Proiectele acestea suna la fel de ridicole precum proiectul de acum vreo 2 luni cand pentru a renova spatiul de cateva sute de mp al Companiei de Apa din zona McDonalds pentru a il face locuinte pentru asistatii sociali ai primarului costa atat de mult incat cu aceiasi bani putea construi sau cumpara un bloc intreg nou construit in zona centrala.

  Cu cei 7 milioane irositi pe grajduri si sali de spectacole (care sunt si vor fi interzise de catre regimul actual publicului din clasa muncitoare) se rezolva total situatia parcarilor in oras si facute parcarile gratuit, prin constuirea de noi parcari pe terenuri cumparate. Zace pana si zona centrala cu anunturi de terenuri cu ruine daramate sau bune de daramat, pe langa unele terenuri ce deja apartin unor institutii publice si care sunt abandonate sau utilizate ineficient in asteptarea privatizarii acestor bunuri publice catre asa numitii rechini imobiliari.
  Ca exemplu la fosta piata marasti ce apartinea primariei in loc sa se faca o parcare publica acolo, s-a privatizat pe bani de cafea unor privati care au facut niste constructii comerciale pe teren ce vor ingreuna traficul si situatia locurilor de parcare in zona. Acelasi lucru s-a intamplat la fosta piata Brosteni care apartinea primariri si a fost instrainat pe bani de cafea unui privat, unde deasemenea s-au construit spatii comerciale si spalatorii auto pe acel teren, ingreunand traficul in zona si inrautatind situatia locurilor de parcare in zona. Pe acel teren din Brosteni se putea face o uriasa parcare publica care ar fi facilitat posibilitatea Strazii Sporturilor de a fi tranzitata pe doua benzi pe sens, imbunatatind traficul.

 • Uite o altfel de analiză a unui Om, din altă perspectivă domnule Tereacă! Nerealizările prezentate sunt proiecte serioase care ar fi trebuit până acum să fie finalizate, sau cel puțin demarate, nu avioane, locomotive, Eurovision, spectacole Sala sporturilor, etc. Tipic…Grup Romet!

 • sustin ! poate bagati si cele 10 to de peste ( promise in campanie ) in lacurile parcurilor buzoiene !
  Daca nu anul acesta poate in deceniul urmator cand se va sarii si pragul de 100 % in alegeri …asteptarea moarte nu are.

 • MAI OAMENILOR !!!!!!!!!!!!! DAR NICIO ODA ,NICIO LAUDA ,NICIO ,NICIO ,NICIO ,CHAR ASA ??? 🙂 🙂 🙂

 • ha,ha,ha…..auzi , auzi….. grajduri pentru cai și hipodrom……ptiu Drace…. străzile centrale sunt pline de gropi , la fel și parcările de la blocurile centrale , betonate in anii 84, iar ce sa mai zic…. bulevardul Bălcescu , de la intersecția cu Unirii (trotuarele). , ca după bombardament……de fapt daca se investește în hipodrom , ne cumpărăm CAI , să putem circula pe aceste străzi!….

 • Se imprumuta TOMA? Vai vai vai, tot noi cetatenii orasului va trebui sa rambursam aceste impumuturi, din taxe si impozite si in nici un caz primaria.
  In loc sa turnam asfalt, fituim banii pe proiecte care nu sunt stringente.
  Gata mi-a “trecut” de Toma. Ne paste soarta “Metalurgica”.

 • Marea majoritate a primariilor resed. de judet au crescut taxele cu nivelul inflatiei, iar cel mai tare oras din Romania la nivelul somajului a crescut cu 50% .Acum ca nu ajung bani hai sa ne imprumutam 13 milioane euro ca Buzaul este bogat. Don Primarele ai baut apa cu cana lu’ Boc de la Cluj da sa stii ca Buzaul nu e Clujul. Mai ia o pauza ca s-a umflat covitu’ si lasa aberatiile. Iti este frica ca trece mandatu’ si n-ai facut planu la partid?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.