Toma, altfel decât Boșcodeală. Act emis de noul primar pentru accesul copiilor pe terenurile de sport ale școlilor. Boșcodeală era împotrivă

Pas important făcut de C-tin Toma, pentru respectarea unei promisiuni din campania electorală: accesul neîngrădit al copiilor pe terenurile de sport ale școlilor.

Noul primar a redactat în acest sens o hotărâre de Consiliu Local. Cel mai important paragraf este următorul: 

„Este permis accesul tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, domiciliaţi în municipiul Buzau sau care studiază la o unitate de învăţământ de stat de pe raza municipiului Buzau la curţile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar aflate în administrarea Consiliului Local Buzau, cu excepţia celor de învăţământ preşcolar, dacă aparţin şcolilor respective sau nu, cu condiţia ca aceştia să se încadreze grupei din care unitatea de învăţământ face parte”.

Așadar, li se va permite accesul copiilor indiferent dacă sunt sau nu la școala/liceul respectiv. Există o restricție, discutabilă și aceasta, și anume că liceenii nu vor putea bate minge în curțile școlilor generale. Totuși, există un paragraf prin care se permite accesul inclusiv aparținătorilor (părinte, frate, unchi etc.), iar aparținătorii pot fi la rândul lor însoțiți de propriii copii.

Dar, una peste alta, este un imens pas înainte, după ce fostul primar Boșcodeală a hotârât ca în timpul mandatelor sale terenurile de sport să fie încuiate cu lacătul. Fostul edil a motivat că în acest fel se vor evita eventualele accidente. Propunerea lui Toma, dacă va fi votată de consilieri, va duce la creșterea gradului de sănătate al tinerilor, dar este și o șansă oferită sportului local, în special a fotbalului, de a renaște.

Proiectul va fi până în luna august în dezbatere publică și ar urma să fie votat la sfârșitul acelei luni. Așadar vara acesta va fi una pierdută de copii în caz că unii directori de școli și licee nu sunt de acord cu primarul. După adoptarea proiectului, directorii și alții de prin unitățile de ânvățământ nu se vor mai putea pune contra, decât cu riscul unor amenzi:

(2) Nerespectarea prezentei hotarari si nepunerea in functiune a acesteia in termen de 30 zile de la data emiterii conduce la aplicarea unei amenzi contraventionale cuprinse intre 500 si 1000 lei, aplicate directorului unitatii de invatamant al unitatii administrative;

(2) Limitarea sau îngrădirea accesului gratuit al utilizatorilor care respectă prevederile art. 4 (2) ale prezentei hotărâri, la curţile şi terenurile de sport în aer liber ale unităţilor de învăţământ preuniversitar aflate în administrarea Consiliului Local Buzau, cu excepţia celor de învăţământ preşcolar, constituie contravenţie şi se sancţionează de către agenţii constatatori ai Poliţiei Locale Buzau, cu amendă contravenţională cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

Iată și care a fost motivația primarului pentru proiectul de hotărâre: 

Conform unui studiu naţional realizat în anul 2012, aproape două treimi dintre tineri, respectiv 64%, fac sport doar de câteva ori pe lună. Aproape un tânăr din trei declară că nu face sport deloc.

În acest fel, copiii şi adulţii din cartiere au posibilitatea de a practica în curtea şcolilor, în timpul vacanţei şi a zilelor libere, următoarele sporturi: baschet, handbal, volei, fotbal, tenis de masă, badminton etc.

–              Crearea unui stil de viaţă mai sănătos în cartier;

–              Şcoala va fi percepută pozitiv de copiii şi părinţii din zonă;

–              Copiii şi adulţii vor avea un loc pentru a face sport;

–              Reducerea delicvenţei juvenile;

–              Crearea unui spirit comunitar;

–              Cetăţeni mai sănătoşi şi optimişti în cartier;

–              Autorităţile locale vor fi percepute ca fiind apropiate de nevoile cetăţenilor;

–              Activităţile sportive din vacanţe pot face parte din programul de educaţie a copiilor;

Se impune aşadar să acţionăm pentru a transforma municipiul Buzau într- unul mai prietenos cu tinerii, inclusiv prin promovarea unui stil de viaţă sănătos, iar prezentul proiect de hotărâre de consiliu local răspunde acestui deziderat.

Mai jos este prezentat proiectul în integralitatea sa:

Proiect_HCL-Baze_sportive

 

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.