Toma, despre datoriile orașului și fondurile europene

Primarul C-tin Toma a ținut ieri să răspundă la două informații care circulă în spațiul public și pe care le consideră mincinoase.

„Sunt unii care afirmă cu rea-voință că am îndatorat orașul și caută să sperie lumea cu acest subiect. Adevărul este că gradul de îndatorare al orașului Buzău la 31 decembrie 2019 a fost de doar 1,54%. E printre cele mai mici din țară. Pe domnii Bebe Ionescu și Ion Barbu de la PNL îi rog să dea un telefon primarului PNL al Oradei. E orașul despre care se vorbește cel mai frumos în România. Or să afle direct de la dnul Bolojan că Oradea are peste 30% grad de îndatorare. Și Oradea, și Buzăul, iau și or să ia împrumuturi, dar pentru investiții, pentru dezvoltare. Toate orașele mari din lume fac asta”, a spus Toma.

Toma: „Primăria Buzău contractează acum împrumuturi exclusiv pt. investiții. Cei de dinaintea mea le făceau pentru a plăti datorii și subvenții. E o mare diferență”

Edilul a mai adăugat că Buzăul a luat până acum un singur împrumut de 10 mil. € la CEC.

„Cu acești bani facem stadionul de atletism, noul sediu al Primăriei de la Bazar, pasajul de pe bd. Unirii și montăm centrale pe gaz la toate unitățile de învățământ din oraș. Influența anuală în bugetul municipiului pentru returnarea creditului e mică”.

Un nou împrumut

Toma a propus ieri Consilierilor Locali contractarea unui nou împrumut în valoare de 17,5 mil. €. Ce se va face cu banii:

*Asfaltare carosabil și trotuare Bd. 1 decembrie, Republicii și str. Iazul Morilor (cart. Broșteni) – 8,7 mil.€

*Reabilitare Casă de Oaspeți Conac Marghiloman, Complex Hipic (grajduri + piste) – 3,1 mil.€

*Transformare Cinema Dacia în sală de spectacole, conferințe, expoziții. etc – 3,5 mil. €

*Construire 80 de noi stații de autobuz (acoperiș) – 1 mil. €

*Investiție economie circulară Șc. nr. 11 – 0,24 mil. €

Consilierii locali și-au dat girul și pentru contractarea acestui împrumut.

„Minciună și cu fondurile europene”

Toma a negat și informațiile că orașul Buzău nu contractează fonduri europene.

„Avem acum în derulare proiecte de 19,5 mil. €. În perioada următoare vom semna șapte contracte în valoare de 39 de mil.€”, a spus primarul, care a lăsat-o apoi, în conferința de presă de ieri, să aducă detalii pe Luminița Colțeanu, șefa departamentului Fonduri Europene din Palatul Comunal.

Luminița Colțeanu a prezentat proiectele aflate în desfășurare, în principal de eficiență energetică, la blocuri și unități școlare

S-au anunțat și cele 7 proiecte ce vor fi semnate în săptămânile următoare. Pentru cel mai important, modernizarea Bd. Unirii (de la un capăt la altul), a Aleii Industriilor și a str. Transilvaniei (centru – Fabrica de Bere) va fi anunțată zilele următoare firma câștigătoare.

Un prim proiect important cu fonduri europene a fost semnat ieri de primarul Toma și Luminița Mihailov de la ADR Brăila:

E vorba de sistemul de monitorizare video a traficului din mun. Buzău.

Vom reveni cu noi informații.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

23 de comentarii la „Toma, despre datoriile orașului și fondurile europene

 • Conacul Marghiloman si Cinema Dacia sunt aberatii, intr-un oras inca plin de gropi si mizerie.
  Prioritatea sa fie cele necesare, nu investitii inutile. Pe tot Unirii trotuarele sunt impracticabile, Str Independentei, strazi multe cu probleme grave…

  In special Cinema dacia- Exista un cinema cu 3 sali, se deschide un Multiplex cu alte 3-4 sali in Aurora Mall, cine se duce la Dacia ? lumea se va duce in Mall ( cumpara ceva, mananca la Food Court, este parcare…) Unde parchezi de ex la Dacia ?

  Răspunde
  • Raspuns pt Magureanu: Sala nu va fi de cinema. Va fi o sala de spectacole, teatru, expoziții, conferinte, lansări de teatru, intalniri, etc.

   Răspunde
 • Din cauza asta se aloca un buget in fiecare an, nu se face nimic, banii zboara in alte parti si la anu’ …de la inceput cu bugetul si tot asa? Eficienta administrarea….

  Răspunde
 • Auras, ieri am primit din partea Primăriei Buzău o brosură frumos colorată (întâmplător sau nu, coperți portocalii şi interiorul predominând albastru,portocaliu şi verde, fără nici un pic de roşu) intitulată “Scrisoare deschisă a primarului Constantin TOMA”. Ar fi interesant de aflat cât au costat aceste broșuri, cine le-a realizat/tipărit şi din ce fonduri au fost ele plătite! Sper să publici comentariul dar mai ales să primim răspuns la întrebare!

  Răspunde
 • Sa compari Oradea cu Buzau ar fi ca si cand ai compara Dacia cu Audi!Primarul municipiului Oradea a reusit sa atraga cele mai multe fonduri europene dintre toate orasele din tara!Cred ca e cel mai ingrijit oras din tara cu sau fara datorii…

  Răspunde
  • Șefă ADR Brăila, declarație dată ieri la intrebarea reporterului buzoienii.ro: „Oradea a atras fonduri europene pentru că are un primar in functie din 2008 care s-a preocupat constant de atragerea de fonduri. La Buzau, în 2015 si 2016, cand trebuiau făcute proiectele care să se finalizeze acum n-a existat această preocupare”.
   Aș adauga eu malițios că pe atunci prioritățile prin Primăria Buzău erau studentele frumoase de la drept și scăparea de închisoare.

   Răspunde
 • Toarșu Tereacă, ia pixu și notează( adică luminează-te ca să-i poți lumina și pe alții). Banii europeni sunt dirijați preponderent spre investiții în Ardeal. Acolo se fac autostrăzi, căi ferate, investiții în economie, în energie, în sănătate, educație, administrație, dezvoltare rurală și urbană. Și tot acolo presa condusă de Sabin Gherman, secondat de Rareș Bogdan(infiltrat în capitală și la Bruxelles) militează pentru „autonomia” Ardealului față de „miticii” de la București. Cu acordul populației românești manipulată perfid. Generația înguștilor, Cocstelivilor, va asista buimacă la dezmembrarea teritorială care s-a putut înfăptui și cu consimțământul lor de pe vremea când lăudau „priceperea” nemaipomenită a patrihoților bolojani, fălci, robi, boci, care se cartelau între ei, la comandă bruxeleză, creând premizele disoluției Statului Național Unitar Român!

  Răspunde
 • În legătură cu primul primar, ai dreptate, iar în legătură cu actualul, să înțelegem că i-ar mai trebui 2 mandate ca să observăm mai bine câte ceva? Asta ca să adăugăm şi noi malițios, dacă tot nu ne răspunde nimeni la intrebarile legate de broșuri! Pentru că deocamdată vedem că s-a deschis sezonul pavelelor puse pe trotuare în dorul lelii, sunt pline de nisipul dintre ele, pe care nu îl mătură nimeni! Ca să nu mai spunem că au fost puse pe trotuare care nu necesitau reparații reparații, se mişcă sub picioare atunci când păşeşti şi în locuri nu foarte intens circulate pietonal ( trotuarul din stânga spre Sala Sporturilor)! În timp ce trotuarele de pe bd.Unirii sunt praf de la un capăt la altul !

  Răspunde
  • Aveti dreptate cu nisipul rămas pe trotuarele cu pavele noi. In legatura trotuarele de pe Bd. Unirii ele se vor face cu fonduri europene. Scrie și în articol daca îl citiți cu atenție că urmează să se desemneze firma care va executa lucrarea.

   Răspunde
 • A cumpărat mese de tenis cu peste 1000 euro pe bucata, asta da tun, Toma face, nimic de zis dar de ce la Buzău se cumpără la preț de 2-3 ori mai mare față de prețul de piata, găsești pe internet prețul mai mic iar când te uiți pe achizițiile făcute la primărie preturile sunt întotdeauna mai mari, cum explicați asta, decât dacă se ia cașcaval pe lângă.!!!!

  Răspunde
  • Produceti, va rog, dovada ca mesele de același tip pot fi cumparate mai ieftin. Altfel, e doar cancan.

   Răspunde
 • Tereaca, tu lucrezi la primărie ? Te rog sa ne spui și nouă de ce sunt necesare machetele alea cu litera B sa fie puse pe toți stâlpi din oras, înțeleg pui unul mare la intrare în oraș dar sa înșirui peste tot?…. de ce sa faci risipa de bani, tu ce părere ai, e normal așa ceva? și dacă tot ești așa bine informat te rog sa ne precizezi și prețul pentru o astfel de macheta !!!

  Răspunde
  • Sunt ziarist de administratie locala, dar nici eu nu le stiu pe toate. habar n-am cat costa, eu nici nu le-am vazut pe toti stalpii. am observat ca sunt pe calea eroilor, dar atat.

   Răspunde
 • Auras, nu o mai baga pe asta cu can can, EU plătesc taxe și impozite de îmi sar capacele iar tu in loc sa fii corect cu noi cetățenii acestei urbe ne prostești pe fata. La Făgăraș se fac mese de tenis de exterior la preturi competitive și mai sunt și alții. Nu vreau să mă înțelegi greșit, apreciez inițiativele și investițiile dar sa fie la preturi corecte. Daca vine un control pe bune la Urbis s a zis cu prosteala.

  Răspunde
  • Eu zic invers. Că dvs. ne prostiti pe fata. Dvs ati facut afirmatia ca pretul e supraevaluat, dvs trebuie sa dovediti asta. Ăsta e genul de comentariu mincinos pe care de obicei îl șterg. Așa, oricine poate spune orice minciuna despre cineva. Veniți cu dovada.

   Răspunde
 • Din toate alea cel mai tare si evident tun e ala cu statiile de autobuz care vor costa 12500 euro bucata. Contract de 1 milion de euro pentru 80 de statii.
  La pretul asta ar trebui sa fie un spatiu inchis si incalzit tip minicafenea, cu canapele si fotolii de piele si TV-uri pe care sa privesti posturi TV respectiv traseul autobuzelor in timp real.
  Dar din pacate vor fi precum cele cateva existente deja adica doua sticle sau table sustinute de 2/4 tevi care mai mult de 1000 euro nu costa , restul pana la 12500 euro se vor vedea in profitul celui ce va fi ales sa intermedieze tunul… din 900000 euro profit la contractul de 1 milion de euro se vor cumpara multe case si masini de lux pentru cei ce orchestreaza tunul.

  Răspunde
 • Iar trotuarele de pe Unirii sau cel putin o parte puteau fi făcute cu banii de pe pavele, banii europeni urmând a fi folosiți în alte scopuri!

  Răspunde
 • @Auras un ziarist de adminiastratie locala impartial ar scrie si articole pozitive dar si negative la adresa primarului/administratiei locale.
  Din cate observ insa…mai mult lauzi si iei apararea… Te rog sa ma contrazici indicandu mi o stire negativa la adresa lui Toma?!
  Uite daca nu ai subiect iti dau eu ceva se investigat… DE CE TOM STERGE POSTARILE INCOMODE DE PE SITEUL BUZAUCITYREPORT.RO??
  Astept cu mare interes raspunsul tau de jurnalist.

  Răspunde
  • Raspuns pt legumicultor. Dați-mi vă rog un exemplu mai bun. Ca și pe buzoienii.ro pe site-ul buzaucityreport se șterg probabil postarile care conțin minciuni, calomnii, insulte.

   Răspunde
 • Nenea Pixelu’,oricat de tricolor ai fi,se pare ca-l regreti amarnic pe Vadim Tudor,ar trebui sa compari cati Km. de autostrada sunt de la Pitesti la Constanta,cu maretele autostrazi din Ardeal,apoi in mod similar,cati Km.de cale ferata reabilitata sunt de la Predeal la Constanta ,cu liniile reabilitate din Ardeal….Nu vad ce e rau in a cere autonomie financiara.Compara cati asistati social sunt in Ardeal,si cati sunt in celelalte regiuni….Ar mai fi multe de spus dar nu am timp sa comentez elucubratiile din comentariul dvs!

  Răspunde
 • Toma face investitii cu preturi dubios de mari, îl rog pe aceasta cale să publice toate preturile achizițiilor, numele firmelor castigatoare și sursele de finanțare.

  Răspunde
 • Are ďreptate ,,pixelu tricolor” in tot ce a scris, unii precum cocstel vad viata din bula lor.

  Răspunde
 • Nu domnule Tereaca pe buzaucityreport se sterg conturi nu numai comentarii ce nu convin , am patit eu asta

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.