„Toma să facă referendum, să nu mai ia decizii după bunul plac!”

E o acuză pe care unii buzoieni i-au adus-o, poate corect, în anii din urmă primarului Toma. De către politicieni din opoziție sau simpli cetățeni.

„Toma să facă referendum, să nu mai ia decizii după bunul plac! În Elveția, de pildă, cetățenii sunt chemați la referendum pentru orice decizie importantă pentru comunitate”.

Na belea, în septembrie 2021, la Buzău, am avut referendum. Ce s-a întâmplat ?

Unii (sau poate chiar mulți) dintre solicitanții guralivi de referendum ce-au făcut ieri ?

„Oameni buni, stați acasă! Nu veniți la referendum!” Așa grăit-a gura lor ori scris-a mânuțele lor pe facebook.

Frumos, corect și democratic ar fi fost, zic eu, ca referendumul să fi fost picat cu 11 mii de voturi contra și 10 mii de voturi pentru.

Așa, cu boicotul, ne-am ales cu niște ipocrizie și o întrebare. Oare câți or fi fost cei împotrivă ? O mie, cinci mii, zece mii, douăzeci de mii ?

În subsidiar, două tabere s-au mai ales cu ceva. Bucurie și satisfacție a celor împotriva referendumului (și a lui Toma), frustrare de partea celor zece mii de buzoieni care au mers la urne și au votat pentru (fără a ști, cu adevărat, câți erau cei împotrivă).

Mai există și o a treia categorie, probabil cea mai mare, a celor pe care referendumul nu i-a interesat deloc.

UPDATE: Între timp s-a anunțat că 1.200 dintre buzoienii care au venit urne au votat împotrivă. Bravo lor! E clar, aceștia nu pot fi acuzați de ipocrizie.

loading...

16 comentarii la „„Toma să facă referendum, să nu mai ia decizii după bunul plac!”

 • INSEAMNA CA CETATENII NU DORESC UNIREA CU UN CATUN SUBDEZVOLTAT in care Buzaul sa bage milioane de euro din taxele noastre , si ce propui acuma ca TOMA sa ia decizii singur fara sa mai intrebe cetatenii nu-i asa , ce -i in batatura la TINTESTI LA EL??

 • Auras, da ,referendum ,dar nu pentru orice traznaie ii trece prin cap, celui mai votat primar din Romania…….

 • TEREACA,SE SIMTE IN COMENTARIILE SI ARTICOLELE TALE, UN SOI DE DISPERARE CA NU I-A IESIT PASIENTA DNULUI TOMA.SAU, POATE DOAR TEAMA CA URMARILE CAMPANIEI DE SUSTINERE A VISURILOR DE MARIRE ALE PRIMARULUI AU ESUAT LAMENTABIL.TU, AR FI TREBUIT SA FI ECHIDISTANT IN ARTICOLELE TALE. O PARTE DIN VINA ACESTUI ESEC ITI APARTINE, CHIAR DACA TU NU RECUNOSTI SI O FACI PE „DEONTOLOGUL”. CAND PROMOVEZI IN MARE PARTE DOAR PROBLEME SI FAPTE DE MAHALA SI „Cutarida”, vine si vremea sa „culegi roadele.Acest referendum ne-a aratat cine este si ce poate Toma. PS – Am scris cu litere mari,ca sa intelegi mai bine.

 • Auras, ne poți da mai multe detalii despre declarația asta? Ce anume s-a întâmplat ieri la școala #14?

 • Referendum, da, dar nu pentru idei aberante . Daca ar fi acum un referendum daca il mai vreti pe Toma primar, nu cred ca ar iesi bine….. si s-ar face cvorum sigur…..

 • Respect pentru buzoienii care s-au prezentat la vot, indiferent de ce au votat. Respect pentru dl. Toma ca vrea sa faca ceva (si chiar ii iese) pentru orasul acesta adormit pana la mandatul dumnealui. Rusine „ghioceilor”, carcotasilor si nepasatorilor de viitorul acestui oras.

  Asta nu au inteles ei, ca referendumul asta era pentru viitor, nimeni nu avea un castig imediat iar asta i-a motivat sa boicoteze, preocupati fiind „sa traga tunul” nu la ceea ce va ramane generatiilor viitoare.
  Nu au inteles ca Tintestiul nu e Maracineni (sau alta localitate blagoslovita) si ca marile firme cu zecile de tiruri de pe viitoarea autostada nu vor face coloana spre depozite la pod „La Manga”…trist.

  Urasc politica in special PSD, UDMR mai nou si PNL, USR , toti sunt un circ ieftin dar sa nu recunosc meritele unui OM este sub limita bunui simt.

 • Vrem referendum, dar nu pentru o aberatie care e clar din start ca nu va trece si pe care este inutil sa risipesti banii. El avea semnale din start ca nu-i sustine aproape nimeni ideea.

 • Foarte bună asta cu „coloană la pod la Mangă”! Felicitări!

 • Daca presa ar scrie si critic, nu doar laudativ, atunci
  – activitatea primariei s-ar corecta si ar deveni mai buna
  – proiectele ar fi mai bine fundamentate si argumentate.
  Dar cum presa locala canta dupa cum se plateste muzica, rezultatele se vad.
  Numai ca, desi vad numai articole elogioase despre cum arata orasul, totusi cetatenii gandesc si cu mintea lor si sanctioneaza cand au rara ocazie sa o faca.

 • Auras, trist este modul în care s-a făcut campanie pentru acest referendum. Doar vorbe goale, tipice unei campanii electorale de care ne-am săturat cu toții (locuințe, locuri de muncă, spitale, fonduri europene, etc.). De 30 de ani aud aceleași blabla-uri în campaniile electorale și știm cu toții că sunt niște minciuni ordinare. In locul politicienilor, mi-ar fi rușine să mai apar în fața oamenilor. Nu e și cazul lui Toma, care încearcă să schimbe fața Buzăului. Problema e că moștenirea pesedista l-a împiedicat să facă o companie coerentă prin care să explice oamenilor adevăratele beneficii (dacă ar fi existat). Realist vorbind, tu crezi că această autostradă se va face în timpul vieților noastre? Avem cam aceeași vârstă.

 • S-a citat mai sus despre Elveția , că acolo se consultă comunitatea. Numai că în Elveția este o democrație participativă, unde deciziile în ce privesc investițiile , educația etc. sunt luate în urma consultării cu cetățenii comunității în ședințe publice cu cât mai multe persoane.

 • Nu cred că ți-ai fi dorit ca și la alegeri prezența să fie de 100%.
  Înțelegi de ce…
  În rest, trebuie să accepți că suntem în democrație, iar asta înseamnă ca am dreptul să nu fiu de acord cu ORGANIZAREA ACESTUI REFERENDUM.
  Asta înseamnă neprezentarea la vot. Nu sunt de acord să fie pusă în discuție problema!

 • Și încă ceva: observ că susții că „cei care nu sau prezentat sunt împotriva referendumului, deci și a lui Toma”.
  Păi atunci înseamnă că chiar dumneata spui că Toma nu mai are decât 10% procent de susținere!

 • Don Primarele, decat un fiasco de referendum, mai bine achizitionai niste paturi la ATI ca tot nu sunt si vine iar peste noi Covigelu’.Ai idee s au platit bani pentru acei minunati oameni care asteapta zi de zi sa vaccineze in corturile alea de 2lei ca acum vine iarna.

 • Multi Gică Contra, putini de-alde Gogu S.
  Eu as paria cu oricine pe oricat, la o casa de pariuri ca sa fie legal, ca Toma va lua si al treilea mandat CHIAR si fara sustinerea unui partid. Asta in ciuda tuturor „viespelor” , anonimilor si altora care cred ca sunt analisti daca înșiruie acuzatii făra să recunoască realizarile unui om care munceste in slujba cetatenilor.

 • Dacă locuitorii municipiului n-au ieșit în masă la votul unirii , asta nu înseamnă – doamne ferește! – că au trecut de partea liberalilor, a useriștilor sau a … auriștilor ! Nici vorbă ! S-a dorit doar revenirea la bun simț, la realitatea cotidiană și la sancționarea derapajelor fie pe persoană fizică sau altfel… Buzoienii au simțit că puzderia de manifestări socio-cultural-administrative a ” sufocat ” într-un fel lumea – și așa sastisită de pandemie, politichie, spectrul iernii ș.a. – deși, într-un alt context mulți dintre invitații Buzăului ar fi fost mai bine primiți și înțeleși – fie că-i Franco Nero sau Nicu Covaci … Poate că și cititorul Dvs. ” Narcis ” are multă dreptate în ceea ce privește propaganda deșănțată revărsată asupra orașului – atât în o parte din presa scrisă cât și cea audio-vizuală . Personal, nu scriu nimănui altvreunui site., decât la ” Buzoienii . ro” întrucât 98% din scriiturile primite nu le cenzurați – și , să fie clar, nu-i chiar de colea !…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.