Toma vrea să lase statuia în cimitir, Costache vrea s-o bage înapoi în muzeu

Este evenimentul zilei la Buzău, chiar dacă vine din domeniul culturii.

La ora 10.00, primarul Toma și șeful CJ Buzău au dezvelit bustul avocatului Petre Stănescu, lucrare realizată de celebrul C-tin Brâncuși (vezi VIDEO mai jos).

Deocamdată polemică. Poate urma chiar un scandal

Directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, susține că bustul va rămâne doar două săptămâni în Cimitirul Dumbrava.

„Am semnat un contract cu Primăria Buzău doar pentru două săptămâni, cu prilejul sărbătoririi zilei lui Brâncuși. După aceste două săptămâni, bustul se va întoarce la Muzeul Județean. E periculos să fie lăsat aici, poate fi din nou furat”, a explicat Costache.

Toma: „Nu-l mai dăm înapoi. Locul lui e aici, ca să-l vadă lumea”

Primarul C-tin Toma, susținut de mai mulți oameni de cultură din Buzău, susține că bustul va rămâne pentru totdeauna în cimitir.

„Sunt mai multe argumente. O asemenea operă de artă e o mândrie pentru orașul Buzău. Trebuie lăsată aici ca s-o vadă lumea, nu ținută într-o magazie. Va fi popularizată și va deveni în timp un obiectiv turistic al Buzăului. În plus, urmașii Elizei Seceleanu, cea care i-a comandat lucrarea lui Brâncuși, au specificat clar în actul de donație din 1982 ca bustul și Rugăciunea să stea aici, în cimitirul Dumbrava, unde au fost așezate chiar de Brâncuși”, a spus Toma.

Vezi mai jos actul oficial prin care Nicoară Popovici Seceleanu și Lilian Teodoreanu „fac această donație cu condiția ca ansamblul statuar să nu fie mutat de pe actualul amplasament, stabilit chiar de autorul lucrărilor, Constantin Brâncuși”.

Toma vs Costache episodul 2

Primarul C-tin Toma și directorul Muzeului, Daniel Costache, s-au mai confruntat public pe subiectul „Manualului de Istorie al Județului Buzău”. Și atunci s-a iscat o polemică, după ce Costache a solicitat retragerea lui din pricina unor pretinse erori.

Neagu la mijloc

Într-o situația ingrată, între ciocan și nicovală, se află Emanoil Neagu, șeful CJ Buzău.

Toma, isteț, l-a invitat azi la eveniment și pe Emanoil Neagu. Șeful CJ a apreciat evenimentul și, deși n-a spus-o răspicat, a lăsat de înțeles că ar fi de acord, cu anumite condiții (legate de siguranță), ca statuia să rămână în cimitir. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în următoarele două săptămâni.

Siguranță maximă

E o informație aflată pe surse de reporterul buzoienii.ro. Pe lângă supravegherea video și echipa de la Poliția Locală statuia va avea din zilele următoare mai multe sisteme de siguranță.

„Doar dacă te vei apropia de ea, deci nu dacă vei pune mâna, imediat vor începe să urle mai multe alarme și se va aprinde beculețul roșu în mai multe dispecerate”.

Bustul are în jur de 80 de kg, iar pentru transportul lui e nevoie de doi bărbați destul de vânjoși.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

2 comentarii la „Toma vrea să lase statuia în cimitir, Costache vrea s-o bage înapoi în muzeu

  • Nu e un conflict serios, ci doar o nouă şicanare între cei doi (Costache fiind şicanatorul iar Toma şicanatul). Conflict serios ar fi fost dacă de partea lui Costache s-ar fi situat Neagu, marele şef de la CJ, în subordinea căruia se află Muzeul lui Costache.
    Dacă ar vrea, Neagu ar putea să-şi mai cuminţească subalternul, pe rebelul Costache, anti-tomist convins, numai că… nu prea vrea. Cu toate că în PSD-ul local e mâna stângă a lui Toma (dreapta fiind Ciolacu). O situaţie destul de ciudată, nu-i aşa ?

  • Că…cam așa e!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.