Tragedie, bărbat de 42 de ani. „La noi apa e puțină!”

El e bărbatul, 42 de ani, care a murit în timp ce lucra la o fântână adâncă de 15 metri.

Nenorocirea s-a petrecut în jud. Buzău la Fințești (Năeni) unde localnicii se confruntă cu lipsa apei.

„La noi apa e puțină, se termină repede. În verile secetoase e groaznic”, se plâng localnicii din Fințești.

Conducta salvatoare a Companiei de Apă – care aduce lichidul vital tocmai de la Buzău – a ajuns anul trecut, până la Săhăteni. Comuna Năeni cu satul Fințesti, la deal de Săhăteni, sunt în etapa a doua a proiectului APEDUCT.

Aurel D. se afla pe fundul fântânii de 15 metri când a rămas fără aer.

După ce a îndepărtat gunoaiele a trecut la scoaterea apei murdare rămase pe fund.

Pentru asta a apelat la o motopompă. Numai că în timpul funcționării, motopompa a emis monoxid de carbon. Mai ușor decât aerul, acesta a rămas pe fundul fântânii și l-a intoxicat pe Aurel. După Aurel, care și-a pierdut cunoștința a coborât un coleg. După acesta al treilea și chiar al patrulea, toți intoxicați cu gazul nociv. S-a sunat la 112, pompierii au venit repede, de la Mizil.

Din păcate, pentru Aurel a fost totuși prea târziu. Manevrele de resuscitare, după scoaterea din fântână, n-au reușit.

În această seară e priveghiul, mâine va fi înmormântat. Mulți localnici din Fințești au fântâni cu apă datorită lui

Notă. Când unii buzoieni de la oraș (inclusiv în scop politic) se plâng că metrul cub de la Compania de Apă e scump (15 lei tona de apă, adică o mie de litri!) se pot gândi preț de o clipă că alți buzoieni ar da și de cinci, poate zece ori mai mult, numai să aibă la robinet apă potabilă. Sunt locuri în județ unde apa nu e deloc sau dacă e, nu-i potabilă.

Apoi, aceiași buzoienii care se plâng că dau 2-3 lei în plus pe mia de litri se pot gândi și că acești bănuți sunt strânși de Compania de Apă Buzău să tragă conducte, cu pompe, rezervoare intermediare și toată tehnica necesară pentru a duce apă și la conjudețenii lor mai puțin norocoși.

Proiectul APEDUCT, investiție proprie de 5-6 mil.€ a Companiei de Apă Buzău, tocmai asta face, inclusiv pentru Fințești, Năeni. Duce apă potabilă în 7 comune din Buzău cu 17 mii de beneficiari: Săhăteni, Ulmeni și Amaru (prima etapa) Breaza, Năeni, M. Banului și Mihăilești (etapa a doua).

Citește și:

loading...

10 comentarii la „Tragedie, bărbat de 42 de ani. „La noi apa e puțină!”

  • Aurel din păcate și-a făcut-o cu mâna lui. I-am spus și eu și cei de la primărie de multe ori să lucreze profesionist și în siguranță dar a luat mereu în râs avertismentele noastre

    Răspunde
    • Pentru dl Aurel,, Dumnezeu să l odihneasca”.
      Iar pt cine critica buzoieni ,ca sunt revoltati ca,platesc 15 lei m cub de apa , sa aibă o retinere,bani se duc in salariile lor colosale,prime si alte facilităti pentru ei, nu pentru populatie.
      Asta este o scuza domnilor pentru cele intâmplate.

      Răspunde
      • Din păcate, totdeauna suntei de partea ursului. V-ati întrebat cât la suta din banii încasați pe metru cub de apa se duc în salariile, primele, vacantele, etc sefilor si salariaților companiei de apa?
        Cum explicați ca compania de apa a putut sa cumpere un hotel, cu banii din prețul apei? Deci prețul apei este cel corect sau nu? Nu uitați ca nu are concurenta și este singurul furnizor de apa. Deci prețul apei îl stabilește cum vrea!
        Sa speram ca veți deveni mai realist și veți lasă sa apara toate comentariile, indiferent dacă place sau nu conducătorilor.

        Răspunde
  • Tereaca, COMUNISTULE!!!
    De ce palaria mea tre’ sa-mi pese mie de aia de la Cuca Macaii ca nu au apa???
    SI de ce trebuie sa platesc eu pentru asta???
    Bai comunistilor, companiile private fac investitii pe banii lor ca ele incaseaza apoi de la clienti!!
    Nu pricepeti nimic din capitalism, capuse rosii ce sunteti!!!

    Răspunde
  • Cinism! Să faci o paralelă între o tragedie și decizia conducerii Companiei de apă, pe care o susții din diverse motive, asta înseamnă „jurnalism de mahala”, care nu a evoluat în nici un fel de la „găina care a născut pui vii”! Nu se întâmplă prima oară și sunt convins că nici acum comentariul nu va fi publicat!

    Răspunde
  • La Cluj,cel mai scump oras din tara,1 mc de apa costa 10 lei! Se pare ca Buzaul,vrea sa fie …fruntea!

    Răspunde
  • Tereacă, ești scutit de la plata apei de către CAB?
    Ce tot îi ridici in slăvi? CAB are în conturi, în bănci, foarte mulți bani. De asemenea are cheltuieli foarte mari cu angajații, cu sediile, cu mașinile de serviciu. Dacă ar fi făcut reduceri de cheltuieli poate că aș fi înțeles de ce avem unul dintre cele mai mari prețuri ale apei potabile.
    Omul a murit ca urmare a nerespectării normelor de protecție în muncă. Românul se pricepe la toate, deși, de cele mai multe ori, nu deține calificările necesare.
    Pe de altă parte, să mulțumim PSD și, implicit, lui Neagu, pentru lipsa apei potabile și a canalizării din localitățile județului Buzău! În 2023!
    Județul Buzău! Ca odinioară!

    P.S. Sper să lași comentariul.

    Răspunde
  • Domnule redactor, dumneata ai auzit de ceea ce se numește „stilul publicistic” ?

    E o chestie specifica jurnaliștilor, specie pe cale de dispariție in Romania, a fost înlocuită cu propagandiști, de diferite culori, dar mai ales roșii, că ăștia sunt cei mai dezvoltați in aceasta directie și cotizează cel mai bine.

    Cât despre Năeni, o comună cu unele dintre cele mai frumoase priveliști pe care le poți găsi în județul Buzau și câteva obiective turistice unice, oare din ce motiv slehtele de căpușe locale, pe care le doare capul strict și exclusiv de propria bunăstare și care in Romania se numesc autorități nu depun eforturile necesare sa aprovizioneze sătenii cu apa potabilă ?
    Poate din aceleași motive din care nu fac nici drumuri către oricare obiective turistice din zona….

    Pentru cine nu știe, in comuna Naeni sunt câteva puncte unde apa izvorăște și curge singura din dealurile locale și este și ceva mai bună decât chestia aia pe care dam noi, buzoienii oleacă mai mult decât multe alte orașe mai dezvoltate, din tara, pentru ca o anumită directoare fara nici un fel de rol exact să-și permită un salariu mult mai mare decât al președintelui țării.

    Ce, iar am fost rău ?!
    Nu-i bai, oricum mesajul va suferi cenzura sau cel puțin traducere și adaptare.

    Răspunde
  • Pe tot globul distribuția de apă este monopol. Nu există nicio localitate, mică sau mare, care să aibă două sau mai multe rețele paralele de apă și canalizare iar consumatorii să opteze pentru una dintre ele, cum se poate la curentul electric care poate fi livrat pe același fir de diverși operatori. Deci nu se poate vorbi de concurență. Profit poate face și o găină opărită. În spațiul public ar trebui să existe discuția dacă este corect să se facă profit de pe urma administrării utilităților publice. La vecinii unguri acest aspect a fost tranșat încă din anul 2015 când statul maghiar a înființat o Companie națională de distribuție a curentului electric și a gazelor naturale (mvm.hu). Nu înființarea companiei este spectaculoasă ci modul de funcționare a acesteia, pe principiul nonprofitului. Distribuția apei fusese tranșată cu mult înainte, căpușele private au fost hușuite și distribuțiile de apă le fac doar administrațiile locale pe același principiu al nonprofitului.
    Iarăși o să mi se spună că operatorul Compania de Apă Buzău este de fapt o companie de stat. Nu mai intru în amănunte și subliniez doar faptul că legislația în domeniu permite firmelor private (străine sau autohtone) să administreze utilități publice, deci oricând o firmă privată va face profit din administrarea utilităților publice. Parizienii, berlinezii sunt niște proști. Au renunțat ei la serviciile oferite de firmele private de distribuție a apei!

    Răspunde
  • Despre morti,numai de bine!Ca statul roman e un nenorocit care numai cu oamenii nu tine, stim!Baaaa popor roman ,ca numai educatia ne salveaza ,nu stim!Mama ei de fizica si chimie e numai in carti !Ba prostilor ,unde se duc gazele rezultate din ardere?Ptiu,prostilor cu 2 clase!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.