ULTIMA ORĂ! S-a confirmat și s-au luat măsuri!

Alertă în comuna buzoiană Beceni după ce în gospodăria unui localnic din satul Mărgăriți mai mulți porci au murit din cauza pestei porcine africane.

E vorba de un vier, o scroafă și mai mulți purceluși care, inițial, s-au îmbolnăvit.

Gospodarul, cu ceva studii veterinare, a încercat să-i trateze fără a comunica starea animalelor către medicul veterinar din zonă.

Abia când simptomele pestei porcine au fost evidente, iar cea mai mare parte a porcilor a decedat, gospodarul a anunțat autorităților ce se întâmplă.

„Oficial, adică scris, n-a venit încă rezultatul. Neoficial, adică verbal, s-a comunicat că toate cele șapte probe prelevate de ieri au ieșit pozitive. S-a luat deja măsura sacrificării și a incinerării tuturor suinelor din gospodăria afectată. S-a dezinfectat, s-a izolat, s-a făcut totul ca la carte. Din fericire, microferma asta, era la ceva distanță față de sat. Sunt speranțe mari să nu fi fost contaminați și porcii din interiorul satului. I-am rugat pe localnici să nu intre în panică”, ne-a declarat Laurențiu Dumitru, primarul din Beceni.

Totuși, conform unor informații, unii dintre săteni – dar nu mulți – și-au sacrificat preventiv porcii – din proprie inițiativă. Mai ales, că mulți dintre ei atinseseră greutatea optimă, iar până la Crăciun nu mai e chiar atât de mult.

Cel mai probabil virusul a fost adus în gospodărie de proprietar, care are obiceiul de a tranzacționa animale. În fața anchetatorilor, acesta a negat această informație și susține că virusul a fost adus fie un porc mistreț, fie de un câine din gospodărie care ar fi pătruns în curte cu un os găsit pe câmp.

loading...

Un comentariu la „ULTIMA ORĂ! S-a confirmat și s-au luat măsuri!

  • Vax albina crema puca !
    :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.