Ultima oră! Sfârșit de drum în Casa Regală!

Regele Mihai I al României a murit azi la ora 13.00.

Avea 96 de ani și era ultimul șef de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Odată cu moartea sa dispare o lume.

Decesul regelui, survenit marți, la ora 13:00, în Elveția. La căpătâiul Majestății Sale a stat până în ultima clipă Principesa Maria.

Trupul neînsuflețit al Regeui Mihai I va fi depus în holul de onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Succesoarea la Șefia Casei Regale, după moartea Regelui Mihai, este cea mai mare fiică a sa, principesa Margareta. Soția Regelui, regina Maria a murit anul trecut la 1 august.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeț, în noua Catedrală ARhiepiscopală și Regală”, se arată în comunicat.

„Majestatea sa Mihai I a incetat din viata azi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora Romaniei), la resedinta privata din Elvetia.

La capataiul Regelui a stat, pana in ultima clipa, Alteta Sa Regala Principesa Maria.

In aceasta seara, la ora 19, Custodele Coroanei romane va face o declaratie catre tara.

In cursul zilei de maine va fi facut public, in detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neinsufletit al Regelui Mihai I va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi pentru doua zile in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala. Inmormantarea va avea loc la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala.

La dorinta custodelui Coroanei romane, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta traditia inaintasilor Majestatii Sale Defuncte.

Incepand de maine, carti de condoleante vor fi deschise simultan la Castelul Peles, la Palatul Regal din Calea Victoriei si la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispozitia publicului timp de 40 de zile. Condoleante pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/

Toti cei care doresc sa depuna flori, jerbe sau coroane sunt invitati sa o faca, incepand de maine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, in fata intrarii principale”.

Născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, Regele Mihai a urcat pentru prima oară pe tron la vârsta de 5 ani, în anul 1927. Corespondentul Revistei Time, a scris la acea vreme despre momentul în care guvernanta i s-a adresat micului Mihai pentru prima oară cu Maiestate:

„Când guvernanta englezoaică a micului Mihai a alergat să-l trezească şi să-i dea vestea că regele (n.r. Ferdinand I) a murit şi i s-a adresat cu ‘Maiestatea Voastră’, ochii lui mari şi serioşi s-au umplut de o uimire vagă. Trei zile mai târziu, Mihai încerca încă să-şi dea seama ce înseamnă noul titlu. ‘Mi s-a schimbat numele? De ce îmi spuneţi Maiestate?’ Zâmbind, guvernanta i-a explicat încă o dată natura celor întâmplate. Mihai era încă neîncrezător. ‘Mă vor lăsa să mă joc ca şi până acum, nu-i aşa?’, se spune că ar fi zis el.

loading...

Un comentariu la „Ultima oră! Sfârșit de drum în Casa Regală!

  • A pierit ultimul stâlp de bază al României .De acum încolo vom rămâne mai săraci ,dar cu speranța că Majestatea Sa ne va privi blajin și îngăduitor ,de acolo de sus așa cum a făcut-o și aici ,pe pământ ,ajutându-ne să fim mai buni și mai milostivi .Somn lin ,vis senin ,Majestate .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.