Un abuz des întâlnit. „Nu aveți voie să filmați în magazin!”.

E o filmare pe care un cunoscut ne-a pus-o la dispoziție. Un cetățean vrea să filmeze ceva, probabil niște rafturi, din interiorul magazinului, dar angajații se opun.

Pentru că n-a vrut să opreasca telefonul mobil, angajații l-au dat (cu forța) afară din magazin pe cetățean.

Din păcate cetățeanul n-a mai chemat poliția să reclame faptul că a fost dat afară pentru că filma rafturile. Ar fi ieșit o scenă interesantă – referitor la modul în care ar fi acționat polițiștii. S-ar fi plasat de partea cetățeanului respectiv (e dreptul lui să filmeze rafturile și produsele) sau de partea angajaților (magazinul e spațiu privat și nu permite pozele/filmările).

Aproape cu toții am pățit-o

Probabil, cu toții am pățit ca într-un magazin/mall/supermarket să dorim să pozăm din diverse motive un produs (pentru a-l arăta unei rude/prieten, pentru a-i cerceta acasă caracteristicile/prețul/calitatea etc.), iar angajații/paznicii magazinului să ne interzică acest lucru: „Nu aveți voie să fotografiați sau să filmați în magazin!”

Opinie

Părerea reporterului buzoienii.ro e că angajații magazinului comit un abuz. Magazinul o fi el privat, dar e deschis publicului. Nu-i sufrageria, locuința sau curtea unei persoane fizice/juridice. Din momentul în care magazinul a deschis larg ușile clienților („poftiți la noi, să cumpărați!”) se aplică regulile de pe stradă/domeniul public. Deci, și fotografiatul, și filmatul, sunt permise. Dacă proprietarii nu vor să se filmeze înăuntru au oricând posibilitatea să nu mai deschidă ușile magazinului. Dar, dacă aleg să le deschidă, trebuie să accepte că spațiul privat devine public!

Reporterul buzoienii.ro se va adresa organelor statului pentru a i se preciza dacă agentul de pază/angajatul are dreptul de a interzice fotografierea bananelor la Carrefour, unei fuste la H&M etc. sau, dimpotrivă, comite un abuz.

Notă: La Buzău, Penny XXL începuse prin ianuarie să blocheze roțile celor care își lăsau mașinile în parcarea magazinului. În urma intervenției reporterului buzoienii.ro practica s-a dovedit ilegală (din trei motive), iar băieții cu fes și geacă fosforescentă concediați. Reporterul buzoienii.ro a mulțumit atunci public Ministerului de Interne pentru poziția adoptată (corectă și legală).

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

14 comentarii la „Un abuz des întâlnit. „Nu aveți voie să filmați în magazin!”.

  • Deci să înțelegem că l încurajezi pe așa zis ” activist ” taxime”trist” ?!?

    Răspunde
    • Uneori activistul prezintă cazuri în care sunt încălcate drepturile cetățenilor. Și, atunci merită felicitat.

      Răspunde
  • Ai dreptate… filmatul rafturilor este permis! Dar filmarea chipului unei persoane… chiar si pe strata este ILEGAL fara acceptul persoanei.

    Răspunde
  • Activistul ar trebui să respecte mai întâi drepturile celorlalți. Genul ăsta de frustrați nu fac bine nimănui.
    Democrație înseamnă, în primul rând, respectarea drepturilor celorlalți. Avem și obligații nu numai drepturi.
    La noi, din orice rahat se face senzațional.

    Răspunde
  • Voi , nu prea aveti treaba cu legile??
    Ce lege spune ca devine spatiu public??
    Nu ai voie sa filmezi. Decat cu acord.
    Pe public, alta poveste.
    Citeste o lege.

    Răspunde
  • Nu are voie sa surprinda in cadru restrâns fetele persoanelor chiar si pe domeniul public. Fețele aceleor persoane trebuiesc brurate daca nu sunt deacord sa apara pe filmare. Activistul este de multe ori la limita legii (chiar o incalca) si instiga persoanele implicate fara voia lor in materialul filmat.

    Răspunde
  • Într-o ţară în care autorităţile se mişcă greu sau chiar deloc, adevăraţii justiţiari ai zilelor noastre se dovedesc a fi de multe ori tocmai aceşti temerari activişti şi jurnalişti, care nu ezită să filmeze şi să scrie despre orice tip de DERAPAJ care se produce în societate.
    Ar trebui susţinuţi şi încurajaţi de cât mai multă lume, din moment ce demersurile lor chiar produc efecte pozitive, după cum s-a văzut de multe ori.
    Din păcate, în Buzău, în afară de acest activist-taximetrist sau reporterul buzoienii.ro, nu prea mai sunt şi alţii care în mod public să pună umărul la normalizarea lucrurilor.

    Răspunde
  • Stimate „vocea buzoienilor destepti”
    Mi se pare mie sau mătăluță îl aperi prin comentarii pe toma, primar de Buzău???!!!???
    Atunci daca este așa,in comentariul lu matale(cel de mai sus) te contrazici la maxim!!!

    Răspunde
  • Nene „vocea … „, urmărește toate postările acelui i d i o t pe Youtube să vezi cât instigă .. și de unde a plecat totul cu așa zis activism, un procent de 5% ar avea și dreptate, pe alocuri, însă de multe ori bate câmpii . el nu este agreeat nici în șleata lor de taximetriști ..

    Răspunde
  • @ Anonim,

    Şi care-i baiul dacă îl apăr ? Ori nu merită ???
    Din 2016, de când a ajuns primar, şi până acum, a făcut destule în Buzău (asfaltări în tot oraşul, căldură şi apă caldă pentru buzoieni în condiţii mult mai avantajoase, înlocuirea ruginitelor şi nocivelor ţevi din azbest, transport comod pentru locuitorii din comunele învecinate, platforme de gunoi ecologice, locuri de joacă pentru copii, oferirea de condiţii în scopul încurajării sportului în rândul tinerilor, piste pentru biciclete, desfiinţarea tarabelor din centru şi a altor ţigănii de acest gen, cinstirea eroilor prin rezultatul extraordinar care e acum Calea Eroilor, transparenţă în luarea deciziilor publice, şi câte şi mai câte).

    Ai văzut măcar ceva din toate astea la predecesorul său gelat care, în 20 de ani, n-a ştiut altceva decât să se dea cu gel pe creştet şi să de ducă peste tot numai la patru ace îmbrăcat (o dată nu l-am văzut în cizme şi cu cazmaua sau cu un sac de gunoi în mână!), preocupat fiind mai mult de întâlniri amoroase prin hoteluri decât de confortul buzoienilor ???

    Răspunde
  • Transparență în luarea deciziilor?! Transparență în cheltuirea banilor?! La Toma?!
    Nici nu poate fi vorba despre așa ceva. Un singur exemplu: în câte exemplare s-au realizat cărțuliile cu realizările lui Toma și cât a fostul costul/bucată? Zi-i, nea’ Vocea buzoienilor deștepți!

    Răspunde
  • Macar la Penny n-au chemat paznicii trupa de jandarmerie/politie sa il fragezeasca putin cum au obiceiul paznicii de la Kaufland, are si de la Kaufland clipuri, cand a sesizat angajatilor neregulile din magazin agentii de paza au chemat trupa de jandarmerie sa ii faca dosar aiurea ca sa ii inchida gura sa nu publice ilegalitatile comise de Kaufland.
    E o intreaga mafie si complicitate intre firmele de paza, jandarmerie si politie.
    S-a vazut si in cazul Caracal clar aceasta complicitate si cum politistii si jandarmii erau sclavii interlopilor ce au primit cadou firmele de paza de la Securitate (SRI) ca sa spele bani cu ele din operatiunile ilegale. Politistii cereau voie de la interlopi pe WhatsApp sa se deplaseze la interventii, ca nu cumva la interventii sa dea de oamenii clanului si sa deranjeze operatiunile ilegale ale interlopilor, ca apoi se supara generalii de securitate.

    Legea e destul de clara si permite filmarea in magazine, orice agent de paza stie asta, sau ar trebui sa stie avand in vedere ca se presupune ca ar trebui sa cunoasca legea avand in vedere ca teoretic ar trebui sa fi dat examen din lege, dar in realitate se falsifica examenele in acte si primesc certificatele fara examen real, deaceea nici nu cunosc legea, ca nici macar nu au citit vreodata legea.

    Răspunde
  • Publica te rog legea care da dreptul de a poza- filma in spatiile comerciale fara acordul conducerii acelui spatiu comercial. Daca vrei sa fi transparent si sa aduci lamurire acestui fapt .

    Răspunde
  • Nu este interzis prin legislatie sa filmezi intr-o societate comerciala in zonele in care are acces publicul. Pot aparea insa probleme daca filmarea este utilizata intr-un mod prin care se cauzeaza o vatamare unei persoane. De exemplu, daca filmezi in magazin si surprinzi fețele clientilor si ce cumpara, sau o conversatie privata, iar apoi publici filmarea pe internet (daca o persoana este astfel vatamata poate obtine despagubiri in instanta, iar fapta in anumite conditii poate constitui infractiune).
    De asemenea, eu nu as folosi termenul de ”utilitate publica” la un magazin, mai corect fiind termenul de ”loc in care are acces publicul”.
    Pentru activistii care se ocupa cu astfel de filmari le-as recomanda sa fie mai eleganti in comportament si exprimare. Sa actioneze cu mai mult tact.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.