„Un buzoian a murit în Canada. Pentru că transportul sicriului costa o avere, s-a recurs la incinerare. Când urna a ajuns la Buzău, familia a fost refuzată”

Suită de evenimente nefericite pentru o familie din Buzău.

S-a întâmplat ca un membru al ei să moară tocmai în Canada.

Întrucât costurile pentru repatrierea trupului răposatului îi depășeau posibilitățile, familia a acceptat propunerea de a fi incinerat.

În acest fel, urna cu cenușă a putut ajunge – acasă – la Buzău, iar familia a demarat procedurile necesare înmormântării în tradiția ortodoxă.

Citește și articolul: Exclusiv! Când se va închide podul de la Mărăcineni. Recunoaștere oficială: „Va fi groaznic!”

Numai că – pe lângă durerea pricinuită de deces – familia a fost întristată de alte evenimente.

Preoții au refuzat efectuarea slujbei de înmormântare și, în plus, li s-a respins înhumarea într-unul din cimitirele din Buzău.

Familia n-a știut că biserica ortodoxă e împotriva incinerării.

Cremaţiunea este condamnată de Biserica Ortodoxă din mai multe motive. Dincolo de tradiția care respinge arderea cadavrului, insistenţa privind înmormântarea este bazată pe respectarea corpului uman, ca operă a lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxă le refuză incineraţilor orice asistenţă religioasă, fie la înmormântare, fie la pomenirea pentru morţi după înmormântare.

Citește și articolul: „Cum vine asta ? E cod portocaliu, dar nu văd niciun fulg!”. Iată când va ajunge totuși ninsoarea la Buzău

Cazul a fost făcut public de consilierul PNL Buzău, Liviu Barbu în ultima ședință ordinară a Consiliului Local.

„Rog executivul primăriei să rezolve această problemă. Familia respectivă e plătitoare de taxe și impozite, ar trebui ca măcar în cimitirele municipale să fie permis a fi înmormântați și cei incinerați. Acea cunoștință de-a mea a trebuit înmormântată pe undeva pe la țară”.


„E pentru prima dată când aud de un astfel de caz. N-am mai fost confruntați cu o astfel de solicitare. Din păcate, legislația este deficitară. Pentru a se aproba înmormântarea într-un cimitir municipal e nevoie, pe lângă certificatul de deces, și de o adeverință de înhumare. Adeverință pe care nu ți-o mai eliberează nimeni câtă vreme trupul nu mai există. E nevoie de o modificare a legii. Referitor la cazul explicit prezentat de dvs. țin să precizez că familia respectivă nu s-a adresat unui cimitir municipal, ci probabil unuia parohial. Dacă ni s-ar fi adresat nouă, am fi încercat să găsim totuși o soluție” – ne-a precizat Alin radu, director adjunct Urbis Serv

În lume, ortodocșii, adventiștii, musulmanii și evreii resping incinerarea. O permit catolicii, luteranii, calviniștii, budiștii și hindușii.

Citește și articolul: Buzoienii trebuie să-și ia cărucioare și să umble după peturi prin oraș! Iată ce cantitate aberantă de reciclabile trebuie să predea fiecare buzoian

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

6 comentarii la „„Un buzoian a murit în Canada. Pentru că transportul sicriului costa o avere, s-a recurs la incinerare. Când urna a ajuns la Buzău, familia a fost refuzată”

  • Pai sa continue pana la capat cu traditia americana. Cumpara o vaza si pune cenusa in ea. Apoi o pune pe semineu, pe geam etc. La ce sa o mai ingroape……

  • Pingback:

  • Dacă s-a ajuns în situația asta ,și legislația BOR ,nu permite înhumarea cenușii decedatului ,mie mi se pare o soluție foarte bună păstrarea acestei cenuși într-o urnă ,undeva la vedere ,în casă .Eu cel puțin așa aș proceda .Aș avea persoana iubită ,mai aproape și mi-aș aduce aminte mai des de ea .

  • Oare infectiile alea numite „moaste” nu sunt un pericol pentru sanatatea publica? Oare „impartasirea” cu aceeasi lingurita a sute de persoane nu este un pericol pentru sanatatea publica?Oare homosexualitatea practicata de preotii si prea-sfintitii ortodocsi nu este un pericol pentru sanatatea publica?………Sunt multe intrebari lacare ar trebui sa raspunda acesti „popi si prea-sfintiti” ,mai catolici ca Papa.

  • Pingback:

  • Cimitir municipal sau parohial…daca era la tara!? Vai de noi…daca pierea in incendiu!???

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.