Un buzoian ne-a trimis poze dintr-un sat din Croația. Citește și comentariul aferent: „Comună cu 1470 de locuitori. Asfalt impecabil, parcări, toalete…”

Un buzoian, Eduard Nicolescu pe nume, a ajuns în această vară în Croația. Într-o comună cu doar 1470 de locuitori, situată la malul unei mări interioare, dar nu într-o zonă turistică.

Ne-a trimis de acolo mai multe poze, dar și un comentariu cu câteva constatări. Volens -nolens, a făcut o comparație deloc favorabilă României. Dar, iată textul relevant:

„Pridraga. O comună cu 1470 de locuitori. De 92 de ori mai mică ca Buzăul. Asfalt impecabil. Strazi iluminate. Parcări amenajate gratuite inclusiv cu toaletă ecologică.

Marcaj rutier perfect trasat pe asfalt. Treceri la nivel pentru garaje şi persoane cu dizabilitați. Coşuri de gunoi pe plajă, cabine de schimb şi duşuri gratuite.  Rampe pentru persoanele in fotoliu rulant. Bancuțe şi coşuri de gunoi pe strada. Nu tu mucuri de țigară, coji de semințe, peturi , hârtii sau orice fel de gunoi. Și nu, nu este zonă turistica. Sunt doar localnici sau croați care au case de vacanțe prin zona. Zona care acum 22 de ani ( pe 5 august 1995 – la sfârşitul razboiului) era distrusă în proporție de 60-70%.

Lumea se salută pe stradă cu căldură iar în fiecare casă în care am intrat nu se începe masa decât după ce toți spun rugăciunea. O țară unde divorțul şi violența domestică bat spre zero iar copiii din orfelinate îi poți număra pe degete. Unde nu dai şpagă la doctor, iar poliția nu te opreşte în trafic fară motiv. Unde cei care îți strâng mâna te privesc în ochi! Iar cei care îşi dau cuvântul chiar îl respectă.
P.S. Wifi gratis pe plajă.”

Pozele și comentariul au fost inserate și pe pagina de facebook. Au stârnit numeroase comentarii ale buzoienilor. Reproducem și noi câteva:

Burca Nicoleta Parcă e într-un film! Păcat ca la noi nu există respect intre oameni și ne batem joc unii de alții și de locurile frumoase din tara noastră

Cristina Buturuga Se pare ca pefectiunea exista,acolo unde alesii lucreaza pentru cetatean nu impotriva lui, ca la noi…..

Rimniceanu Adriana Să nu mai dăm vina doar pe cei de sus!
Si noi suntem de vină prin comportamentul primitiv si lipsă de bun simț! Ca să nu mai spun de lipsă de atitudine!

Dumitru Daniela De ce dracu la noi nu se poate sa traim civilizat? Pentru ca cei de la putere nu se zbat decat sa si umfle „buzunarele” si nimeni nu se lupta pentru o viata normala, civilizata.

Minea Iuliana Impresionat şi fără cuvinte!!!

Oana Adriana Lazar Vrem o tara ca acolo!!!

Diferența, își permite să zică sumar și autorul articolului, e că în Croația la școală, la biserică și în familie se face educație. Noile generații sunt învațate să muncească riguros și să nu fure nici măcar un ou. Și, în loc de a asculta manele și emisiuni gen Capatos, să citească ori să meargă la teatru.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.