Un om de afaceri a cumpărat-o și a donat-o Buzăului

O nouă sculptură va înfrumuseța intrarea/ieșirea din orașul Buzău.

Se numește „Parașutiștul”, este din plumb și a fost creată de sculptorul Gabriel Manole – cel care a înființat tabără de sculptură de la Năeni.

Fotografii din timpul execuției

Sculptura a fost cumpărată de la artist de Nicolae Roșca, un om de afaceri din Slobozia cu 480 de milioane de lei vechi.

Astăzi, consilierii locali din Buzău au aprobat donația omului de afaceri către orașul Buzău.

Primăria Buzău îi va realiza un soclu potrivit și iluminatul nocturn, locația aleasă fiind suprafața triunghiulară din proximitatea podului de la Mărăcineni (vezi foto mai jos).

Notă. Segmentul din Bd. Unirii dintre rondul de la avion și podul de la Mărăcineni va fi botezat anul viitor Bd. Aviatorilor (dată fiind ieșirea spre aerodromul de la Boboc).

Redenumirea e utilă și pentru a identifica mai bine această zonă aflată în plin proces de modernizare

O galerie foto în aer liber pe modelul brevetat pe Calea Eroilor cu aspecte ce țin de aviația de la Boboc se va amenaja anul viitor pe partea dreaptă a Bd. Aviatorilor (vizavi de blocuri).

Despre sculptorul Gabriel Manole, cel care a realizat „Parașutistul”, puteți afla mai multe de AICI.

Citește și:

loading...

12 comentarii la „Un om de afaceri a cumpărat-o și a donat-o Buzăului

 • De ce folositi lei vechi in articol daca in comunicatul de la primarie se folosesc lei noi?

  Au trecut totusi 15 ani de la schimbare…

  Răspunde
  • Simplu. Deși au trecut 15 ani, majoritatea oamemilor inca folosesc in limbaj leii vechi când e vorba de sume mai mari.

   Răspunde
 • Ferice de mândra urbe a Buzăului cu câți filantropi printre oamenii de afaceri locali sau nu !

  Simtiti-va liber să utilizați terminologia corecta, domnule reporter, pe acest blog activează „majoritatea” cealaltă, nu cea care folosește încă terminologia veche, aceia mai greu practica cititul, mai ales din motive de neputința și neștiință.

  Răspunde
 • Slobozia-oyl company ( firma ce face drumul catre robeasca)-naieni-..…..

  Răspunde
 • Sper ca cioclovinele din Simileasca sa faca un bine orasului si sa ne scape urgent de hidosenia asta.Chiar trebuie „sa admiram” toate bazaconiile „artistice” ale unora unor „hartisti” carora „le da talentul si imaginatia pe dinafara” ?

  Răspunde
 • Si domnule reporter…datoria dumneavoastră nu e sa si educați scrieti suma corect conform zileleor noastre si in paranteza puneti cu lei vechi… Si asa usor usor si cei ce mai folosesc limbajul asta vor invata….sau folosiți de fapt exprimarea aia arhaics deja ca par sumele mai mare… Si de aici senzationalul… Intreb pentru un prieten?

  Răspunde
 • Lucrarea e un kitsch! Ca și călărețul de inox de la ieșirea spre Mărăcineni, avionul și locomotivă din ronduri. Aștept cu neliniște și îngrijorare sculpturile din piatră care urmează a fi plasate prin oraș. Oricum or fi, pe alea le va mai salva faptul că sunt din piatră…

  Răspunde
 • Si cu monumentul ridicat rascoalei de 1907 ce se va intampla ?

  Răspunde
 • Auraș, ai greșit când ai spus că statuia e din plumb…

  … pentru că și plumbul e tot un fel de „fer” care să poate să dispare, mânca-ț’- aș ochii la matale… 😉

  Răspunde
 • … și tot apropo de statuie și matetialul ei, cică un simileștean dezlega cuvinte încrucișate…

  „- Metal prețios, din 3 litere:
  – Fer.
  – Metal prețios, din 4 litere:
  – Haur.”

  😉 😉

  Răspunde
 • M-aş fi dorit (sau ar fi trebuit să ne dorim cu toţii, noi, buzoienii ) ca această statuie destul de interesantă să fie de dimensiunea (sau măcar pe jumătatea) EXECRABILULUI KITSCH BOŞCODIST CĂLARE amplasat în rondul de la Orizont (numai dintro beznă a minţii celui sau celor care au putut lua o asemenea decizie) fără ca buzoienii să fie consultaţi în prealabil de proiect şi a li se cere acordul în acest sens !!
  Boşcodeală, incapabilule , să-ţi fie ruşine !! ,Mulţumită ţie””, domnule gelat, Buzăul a devenit în acea zonă punctul cel mai nesuferit de pe harta rutieră!! 99% din prietenii şi cunoscuţii mei (atât buzoieni, cât în special cei din alte judeţe, şi chiar am foarte mulţi cunoscuţi în toată ţara şi nu numai !!) ori de câte ori tranzitează zona se minunează şi de declară SCÂRBIŢI de ce panaramă ai putut pune tu acolo, după cum mi s-au confesat adesea !!
  Domn primar Toma, te votez cu mare drag pentru DEBOŞCODELIZAREA MASIVĂ pe care o faci în tot Buzăul, prin această reconfigurare modernă, pentru ca oraşul nostru să aibe cu adevărat un aspect de ORAŞ EUROPEAN, de secol 21, proces care e vizibil la tot pasul, mai ales în Centru şi pe Unirii – artera cea mai importantă, însă această DEBOŞCODELIZARE nu poate fi completă dacă nu se desfiinţează şi imensa hidoşenie de la Orizont (aşa ceva nu poate fi numită ,,artă”, e mai degrabă o SUBartă, un kitsch execrabil impus de Boşcodeală şi care îl reprezintă pe Boşcodeală şi care ne aminteşte de Boşcodeală , dar de care noi, buzoienii, nu vrem să ne dăm seama… pentru că, din păcate, mulţi dintre noi nu avem încă CULTURA GUSTULUI FRUMOS şi ceea ce înseamnă cu adevărat o SIMBOLISTICĂ pentru un oraş care se respectă) !!
  Organizaţi o petiţie în rândul buzoienilor şi foarte probabil majoritatea vor spune DA demolării (mai ales dacă li s-ar prezenta o alternativă mai interesantă, cu adevărat plăcută şi simbolică pentru Buzău) !!
  Să spui ,,B-dul Aviatorilor” şi să vezi ditamai călăreţul hidos, e de-a dreptul de râsul curcilor, nu de alta !!
  Din păcate, această statuie atât de interesantă a paraşutistului buzoian (amintirea marelui Grigore Baştan al nostru) e de dimensiuni reduse şi, de parcă acest dezavantaj nu ar fi fost suficient, va mai fi amplasată şi prost, într-un loc nu tocmai potrivit şi nu la fel de uşor observabil de mulţimea de şoferi şi trecători, spre deosebire de marele avantaj de a fi fost pusă într-un rond)…

  Răspunde
 • Eu nu vad vreo problema. Omul a oferit. Eu stiam insa ca aceste monumente/statui se pun in valoare mai bine nu din mersul masinii, in special azi, in era internetului. Verifica cineva cate imagini poarta hastag precum: #locomotivagarabuzau, #zidprobabilparalela45, #avionbuzau, #calaretbuzau #etc? Nu de alta dar as dori sa aplaud curajosii care s-au aventurat la selfiuri si care astfel au promovat orasul.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.