„Va fi o atracție turistică a județului și orașului Buzău”. Acest om a stabilit un record mondial nebătut până acum

„Lângă un coş de gunoi mereu plin din Cimitirul Eroilor, există o parcelă împrejmuită cu un gard de sârmă ruginită, la căpătâiul căreia se află o cruce din fier aproape căzută; pe ea, fără nicio altă explicaţie, doar un nume: „Dumitru Dan născut 14.VII.1890 – decedat 4.XII.1978”.

Așa se încheie articolul din revista Historia (click AICI) dedicat buzoianului care a făcut înconjurul lumii pe jos.

Din fericire, cel care a trecut  la începutul secolului trecut prin 74 de state şi 30 de colonii, a traversat de patru ori Oceanul Atlantic, pe cel Indian de două ori şi o dată Pacificul, are de azi un monument funerar demn de renumele său.


Gheorghe Dan, profesor de marketing la Universitatea Ovidiu din Constanța, strănepot al lui Dumitru Dan, a aflat din ziarul Opinia despre eforturile făcute de Mădălina Oprea de la Muzeul Județean Buzău pentru popularizarea poveștii globe-trotterului buzoian.

Strănepotul a hotărât că e cazul să facă și el ceva, iar când a aflat despre starea precară a mormântului a comandat realizarea unui monument funerar. Artistul și materialele au costat în jur de o sută de milioane de lei vechi, iar astăzi a avut loc inaugurarea oficială.

În afară de presa din Buzău au participat profesorul de geografie de la Hasdeu Mihai Mâncu, alături de directorul Banu și un grup de elevi, cei doi directori ai Muzeului Județean, un nepot al lui Dumitru Dan, profesorul universitar Silviu Neguț, fost decan al Facultății de Geografie, Mădălina Oprea, cea care a șters colbul de pe povestea lui Dumitru Dan și alți angajați ai muzeului.

Înainte de cele câteva discursuri s-a ținut și o slujbă de sfințire a monumentului oficiată de preotul Ciprian Grigore de la Biserica Eroilor.

Evenimentul a fost onorat inclusiv de Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, care i-a înmânat nepotului Gh. Dan, o diplomă ca semn al recunoștinței județului Buzău față de sponsorul monumentului funerar.

Artistul plastic contractat a realizat un bust al lui Dumitru Dan, jumătate din globul pământesc și o pereche de opinci, elemente reprezentative pentru povestea celor o sută de mii de kilometru parcurși pe jos.

Mai jost au fost inserate declarațiile video ale strănepotului și profesorului universitar Silviu Neguț, cel care l-a cunoscut și chiar a fost prieten cu Dumitru Dan, dar și o galerie foto de la evenimentul de azi.

„În ciuda performanței extraordinare, o sută de mii de kilometri pe jos, Dumitru Dan a fost un tip slab și mic de statură. Era modest, simplu, natural, n-ai fi zis dacă îl vedeai pe stradă sau dacă ai fi stat cu el de vorbă că e omul care a reușit o asemenea performanță. Căci, Dumitru Dan a stabilit un record mondial, nebătut încă de nimeni. De aceea consider că județul Buzău ar trebui să popularizeze acest nume și povestea din spatele lui. Acest monument ar trebui să devină o atracție turistică, un loc de pelerinaj. Locuința sa de pe Bd. Lenin, nr. 38, ar trebui să devină un muzeu memorial” – Silviu Neguț, fost decan la Univ. de Geografie București

 

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.