Veste proastă pentru buzoieni și nu numai

Reporterul buzoienii.ro i-a spus „Zidul”.

Malul de pământ din fotografiile alăturate, „Zidul”, reprezintă hotarul dintre tronsonul doi (Mizil – Spătaru) și tronsonul trei (Spătaru – Buzău Est) al autostrăzii Ploiești – Buzău.

Veste proastă, dărâmarea „Zidului” a fost amânată, din nou, cu câteva luni (cel puțin).
Luni, CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor) a admis contestația turcilor de la Nurol la desemnarea turcilor de la Tekfen ca executanți ai lotului trei Spătaru – Buzău Est.
„Admite contestația în parte și dispune remedierea”
Urmează, după același tipar, un nou proces la tribunal – ce ciudățenie, în România s-a ajuns ca unii judecători să fie considerați experți și în construirea de autostrăzi! – reluarea procedurii, o nouă contestație, altă decizie CNSC, din nou în tribunal etc.
Cazul de la Buzău e, din păcate pentru noi, buzoienii, exemplul prefect că sistemul cu licitații la atribuirea lucrărilor e unul defect. Există riscul, mare, de acum, să se piardă finanțarea cu fonduri europene, iar autostrada A7 să fie știrbă chiar la noi la Buzău.
Reporterul buzoienii.ro a mai spus-o, noi, românii, am fi proștii-proștilor sau de râsul curcilor, luați-o cum vreți, să nu fim în stare să construim un ciot de autostradă cu banii (dați de U.E.) în buzunar.
Opinie. Reporterul buzoienii.ro a spus-o demult, dar cine dintre politicieni ori „specialiști” să audă, că legislația ar trebui schimbată și că, în cazul unui blocaj, statul trebuie să-și asume atribuirea lucrării către un executant de încredere. Întâmplător, acum îl și avem, Umbrărescu.
Citește și:

Problema e ca judectorii sunt leneși si nu se misca rapid.
Cine si pe care criterii sa stabileasca lista constructorilor „de incredere”?
Partidul?
Iubitul conducator?
Presa „de casa”?
Valoarea eventualelor „atentii”?
Tovarase, ceea ce spui tu este viabil doar in comunism. Care stiu ca te atrage.
Dar la noi, in capitalism, lucrurile functioneaza altfel. Cu schimbarea legilor contestatiilor, de pilda. Dar nicidecum cu atribuirea directa pe baza de „baiat bun”.
Totusi nu trebuie sa te simti vinovat doar pentru ca noi, capitalistii, gandim cu totul si cu totul altfel decat voi, comunistii.
Bre capitalistule! De capitalist ce ești salariul mediu al unui român este sub costul unui refugiat! Ai cu ce să te mândrești.
Eu zic că ăsta este planul. Să se piardă finanțarea. Nu că ne-ar cere banii înapoi dar îi taie de la viitoarele finanțări. Plus că vor avea motiv să afirme: iarăși veniți cu proiecte de autostrăzi, că nu sunteți în stare să le faceți chiar dacă aveți banii necesari în buzunar!
Legea e deja modificata, nu gratie vreunui politician local cum ar fi normal (pufu, avramescu sunt neglijabili, ei vegheaza ronduri din bidoane din plastic ori lanseaza – treaba infernal de dificila, petitii online, dar nici macar pesedistii…), de prin toamna lui 2022. Asta e si motivul pentru care tot contesta, ca daca se opresc sunt buni de plata, adica beneficiarul nu pierde bani, pentru ca cei care au contestat si se dovedeste neintemeiata cererea lor sunt obligati prin lege la plata daunelor materiale daca din cauza tergiversarilor create prin contestare s-au inregistrat intarzieri la receptia finala PROGRAMATA initial.
Se numeste garantie de buna conduita si ajunge pana la 100k euro. Ca nu acopera un eventual prejudiciu, e clar, dar macar ii mai tine potoliti pe cei care contesta degeaba. „Problema” la Buzau e ca dansul contestatiilor a inceput inainte de modificarea legislativa, acum practic fiecare se lupta sa nu piarda suta de mii. Nu mai zic ca o contestatie in instanta presupune o taxa de 2% din valoarea contractului dar nu mai mult de 100.000.000 lei in timp ce recursul e la jumatate din pret (prevedere din 2020). Fiecare licitatie are tipicul ei iar legile sunt pline de exceptii, desigur.
Legea 101/2016 actualizata, e buna ca lectura cand avem opinii si, desigur, obligatoriu Legea 98/2016 actualizata, in special art. 154.
Curios că se tot da vina pe justiție&stuff dar nimeni nu dă vina pe documentațiile de 2 lei și 50 de bani și atribuirile de 1 leu și 50 de bani, cam la fel cu cele de printr-un municipiu, aflat în haos total de vreo câțiva ani, știm noi care !
Atâta timp cât atribuirea, efectuată în baza unei documentații temeinice, nu ar lăsa loc de contestări, aceste contestări fie nu ar mai fi efectuate, fie ar fi respinse, cazul contrar ne demonstrează că exista portițe de speculat, ceea ce e nasol.
Și totuși e singura secțiune din A7 pe care sunt probleme. Îmi închipui că și pe restul de secțiuni aceeași oameni au făcut caietele de sarcini și documentațiile. Deci afirmația că sunt făcute prost hârtiile pică. Problema este, așa cum a mai zis cineva, la justiție. Eu înțeleg să dai jos o licitație că nu e în regulă dar nu pot să înțeleg termenele lungi în care se judecă aceste cauze. Ținând cont că A7 este de importanță națională și că, dacă nu se face în termen, România pierde banii de finantare, dacă judecătorii ar avea un minim de decență, ar putea judeca cu celeritate aceste contestații. Dar nu, pe distinșii judecători îi interesează vârstă de pensionare și pensiile speciale.