Vezi AICI unde se va face Spitalul Municipal Buzău
Primarul Toma a anunțat în luna iulie că în septembrie va anunța numele firmei care s-a oferit să doneze orașului Buzău terenul pentru viitorul spital municipal.
Astăzi, a fost publicat proiectul de hotărâre prin care s-a aflat CINE și UNDE.
CINE
Donația terenului de 2,46 hectare o va face firma buzoiană Agrinvest (prin fundația sa umanitară).
UNDE
Terenul de 2,46 hectare e situat înspre Ploiești și Hanul lui Țintă, cam în spatele noii benzinării Rompetrol (vezi harta de mai jos).

Pe lângă spital, pe acel teren se va amenaja și centrul pentru persoanele vârstnice (vezi mai jos):

Mai multe despre Agrinvest puteți afla în clipul de mai jos:
Citește și:

Cam alandala!
Spitalul Județean în oraș, iar cel municipal la 3-4 km de la o intrare în oraș, lângă autostradă.
Oare terenul fostei maternități nu ar fi fost mai bine poziționat pentru un spital municipal?
Probabil acesta are o valoare imobiliară mult prea mare pe piață pentru a fi irosit pentru un spital, în opinia marilor conducători ai urbei.
Și totuși, ce primește Agrinvest în schimb? Nu cred că un privat ar dori să doneze acel teren din vecinătatea A7 fără să primească ceva în schimb.
Sunt multe terenuri mult mai aproape de oraș decât cel ales acum și după cel ales anterior la granița cu com. Vernești. Probabil acelea care sunt mai aproape, așa cum am mai spus, au valoare imobiliară prea mare pentru a fi “irosite” pentru spitalul municipal!
În zona de nord a orașului, pe partea dreaptă, acolo unde se construiește LIDL 3, este loc pentru mai multe spitale. De ce nu se construiește acolo? Este la marginea orașului, zona este fezabilă pentru așa ceva, de nu se vrea acolo?
si are si un orbital aproape .. nu ?
Da, și centura Buzaului va trece pe acolo. Corectă observația!
Se întreba cineva mai sus ce câștigă firma care cedează terenul.
Își înmiește valoarea terenului din vecinătatea terenului cedat. Lângă un spital apar ca ciupercile farmacii, pompe funebre, chioșcuri și chioșculițe, gogoși și merdenele, parcări cu plată, stație de autobuze, stație de taximetre, spitale private, cabinete medicale private și câte și mai câte. Și ghici cine vinde teren și la ce preț! L-a cumpărat la preț de teren agricol și-l vinde la preț de metropolă. Bună afacere!
Nu se va face niciun spital.
Nu va trece nicio centură.
Sunt niște planuri nerealizabile.
Iar ”așa se face în Occident!” ca argument?
Așa se face acolo pentru că downtownul, CENTRUL e exclusiv pentru birouri, instituții și blocuri iar oamenii locuiesc la periferie, unde sunt cartierele de case. Sau localități, în cazul nostru, dar care abia întrunesc condițiile unei periferii ”ca-n Occident”.
Automat trebuie stație de bus acolo, care să adune câteva trasee, nu doar unul. Un pacient din Dorobanți ajunge gata înhumat, cu taxiul, care costă cât parastasul. Sau cu autoturismul, dacă nu e grav, sau… poate cu bicicleta?!?
Iarăși se aruncă aiurea dl primar Toma, cum a făcut și cu toate proiectele de până acum. De dragul de a face și a lui să fie frumos.
Despre terenul fostei maternități, ce se mai aude, tot parc rămâne?
Despre terenul de fotbal concas, ce se mai aude, tot viran sau joacă LPS-ul acolo? De ce nu se face schimb între acest lot donat și acel ”Maracana” în ruină? Ce bază sportivă s-ar face pe această suprafață imensă!!!
Am vaga bănuială că se dorește ca acea parte de teren intravilan al municipiului să primească niște utilități publice, necesare la un spital e clar, de care să beneficieze și cine mai are acum teren în zona aia. Nu-mi explic de ce, dacă ÎN OCCIDENT se construiește pe VERTICALĂ, noi ne ducem în câmp, pe orizontală. Pe 300 mp faci ditai spitalul, dacă nu e de campanie, doar cu parter.
Și nu în ultimul rând, care e strategia domnului primar Toma de a atrage medici, la stat, din moment ce în prezent cam toți migrează peste drum? Și mai am și alte întrebări, dar n-aș vrea să se sesizeze iar autoritățile.
Îmi pare rău, dar chiar nu învață deloc din propriile greșeli. I-aș dori mai multă înțelepciune și verticalitate față de terți! Cred că poate.
Asta e placerea noastră. Sa cârcotim. Pe 300 mp faci ditai spitalul,cum aberează OB. Poate vreo clinica stimate domn. Cam ca a doctorului Matei sau a doctorului Ursachescu. Ar arata clădirile alea, chiar și cu 20 de etaje cum gândiți dumneavoastră a spitale municipale ? Ca idee, stadionul Concas nu este nici loc viran, nici ruina. Iar terenul de la Maternitate nu e al Primăriei ci al Consiliului Județean. Acolo donează cineva teren, in mijlocul tarlalei, acolo trebuie să facă ce spune donatorul așa că nu va mai dați cu părerea că ar putea fi schimbat cu alte terenuri (ce bine v-ar sta primar pentru o luna). Aproape sigur donatorul mai are suprafețe de teren in zona (daca se uită cineva in HG ul cu exproprieri găsește Agrinvestul, cu inca cel putin 2 ha de teren in zona) așa că acest act de donație poate fi privit de către unii ca o investiție. Ideea e daca poate fi făcut un spital municipal pe o suprafață de 2 ha, care ar fi costurile (inclusiv aducerea utilităților) și …de unde bani. Dupa părerea mea, terenul se va întoarce la donator.
@Gigi
300 mp inseamna 30x10mp, niciunul dintre terenurile mentionate de mine nu are atat, era o metafora. Nu mai e metafora ca oricare dintre ele pot intra in proprietatea primariei, daca se vrea si cineva si gandeste dpdv al utilitatii si oportunitatii pe termen mediu si lung, si nu in principal doar politic, in acel Palat. Un spital trebuie sa fie accesibil. Ma mir ca nu a donat Tintestiul. Mai raman intrebarile cu personalul, care e necesarul de paturi, costul dotarilor, deocamdata.
Un spital pe verticala reduce si costurile de intretinere, se administreaza si mai usor dpdv al departajarii zonelor critice si are si accesul facil pentru toti, dar na, nu e la Oradea, nu exista.
Probabil ca daca pun intrebari, par ca-s contra. Nu sunt, doar imi doresc sa fie si real si bun ceea ce viseaza unii, pe banii nostri, atat.
___
Restul sunt motive, multumesc!
OB!, trebuie să recunosc, de mult timp n-am mai întâlnit un comentator ca tine! Răspunsuri civilizate, cu argumente, greu de combătut dacă nu ești doar un Gică-contra.
În problema spitalelor aduci în discuție personalul ce ar urma să deservească multvisatele spitale. Corect. Deficitul de personal este o problemă reală dar nu cred că nu are rezolvare. Cum clădirile ce vor fi spitale se construiesc de la zero, tot de la zero trebuie „construit” și personalul. Ceva similar finanțării personalului contractual din armată. Se începe cu identificarea copiilor cu potențial dar cu venituri familiale modeste. Burse școlare urmate de burse universitare cu ceva condiționalități. Printre condiționalități și obligativitatea desfășurării activității remunerate, un număr de ani, acolo unde finanțatorul din perioada studiilor are deficit. Pare a fi un proces complex, anevoios, fără să-ți garanteze succesul, iar dacă acesta apare este după cel puțin 15 ani, dar cred că merită cu prisosință încercat.
@Pixelu Albastru, din pacate argumentele deriva din constatari obiective ale unor realitati. Unii prefera in continuare wishful-thinking, de parca suntem la meci sa tinem cu cineva.
Problema personalului e deja ceva acum, cel putin la Buzau, in SJU. Nu vad cum ar fi altfel la un spital municipal. Pana acum putina vreme se spunea ca nu sunt salarii. Acum sunt. Ca nu sunt dotari. Acum sunt. Nu stiu exact ce mai doresc distinsii medici, ca sa dea ceva inapoi cetateanului contribuabil. Habar nu am de solutii, eu doar imi pun intrebarea daca cineva are un plan de actiune cand isi propune un proiect, sau merge la ”ce-o fi o fi!”, mai ales cand nu-s banii personali? Sunt deja doua mari realizari, Iazul Morilor si cu fostul spital transformat in ceva cu muzeu, care nu par sa produca efecte absolut deloc, nu e logic sa te intrebi ”Bai, daca omul e acelasi, metoda e aceeasi, gandirea (lipsa) e aceeasi, nu suntem nebuni daca asteptam rezultate diferite?” (am adaptat putin o idee a unui om destept).
La Rm Sarat, 17 posturi, 3 medici https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/criza-acuta-de-medici-la-spitalul-din-ramnicu-2178744.html
La SJU Buzau, in ianuarie, 15 posturi https://sanatateabuzoiana.ro/criza-de-medici-cardiologi-oncologi-si-neonatologi-in-spitalul-judetean-de-urgenta-buzau/
La SJU, in august, 20 de posturi iar ultimii doi medici cardiologi au anuntat ca pleaca https://adevarul.ro/stiri-locale/buzau/pleaca-si-ultimii-medici-ai-sectiei-de-cardiologie-2200847.html
Cat de buni sunt rezidentii nostri https://www.buzaumedia.ro/sanatate/33-de-buzoieni-vor-fi-incadrati-ca-rezidenti-in-unitati-medicale-dupa-concursul-din-acest-an/
PS. Nu mi-as dori o functie politica nici macar pentru o ora, d-aia sunt de acord ”sa-i platesc ” (si eu) pe altii sa o faca (bine), pentru mine.
Sa speram ca va fi bine, ca daca gandim…!
Nu cred că în privința parcului și clădirii Iazului Morii aveți dreptate. Un parc frumos în locul unor garaje hidoase e un plus, iar clădirea – o să vedeți – va deveni un spațiu excelent pentru diverse activități cultural educative. Din această lună deja s-a deschis și clădirea cu primele două expoziții.
OB!, tot din constatări, mai mult sau mai puțin obiective, am observat că decidenții UE sunt niște ipocriți. Una propovăduiesc și alta fac. UE a înființat fonduri de coeziune pentru țările din fostul bloc sovietic cu scopul de a se micșora decalajele economice dintre Est și Vest. Pe de altă parte aprobă cu nonșalanță proiecte fanteziste care nu au nicio legătură cu dezvoltarea. Dacă ar fi onești ar returna toate proiectele cu bizarerii care nu au nicio legătură cu dezvoltarea și ajungerea din urmă a țărilor din Vest, veterane în componența UE, și ar urla: bă, pentru asta, asta și asta sunt fondurile de coeziune, nu pentru părculețe și cosmetizare de clădiri! Cu proiecte de genul acesta nu ne ajungeți din urmă nici în 2.000 ani!
Constat că UE nu ne dorește parteneri ci doar piață de desfacere pentru produsele vestice. Dovadă stă puzderia de hipermarcheturi pe metrul pătrat. Nici asta n-ar fi o mare nenorocire până la urmă dar și produsele destinate pieței estice nu sunt identice cu produsele comercializate în vest. Sunt mai slabe calitativ și uneori chiar mai scumpe decât în Vest, iar faptul ăsta doare, fiindcă conștientizezi cât de ipocriți sunt decidenții UE.
În contextul ăsta face și Toma ce poate. Nu trebuie găsit singurul responsabil pentru implementarea de proiecte mai mult sau mai puțin folositoare dezvoltării orașului. Bine că măcar se agită. Foarte bine se poate închide în birou și să aștepte să se termine mandatul și să înceapă unul nou. Bănuiesc că nu eșți din categoria celor care cred că în România alegerile pot schimba ceva!
@Redactie, eu sunt convins ca spun si prostii, ori ca altcineva ar avea si alte variante si idei mai potrivite, dar s-a demonstrat, pana acum, ca tocmai despre edili nu e cazul. Iazul Morilor, fata de planul initial, e o gluma trista. Era un dig acolo, erau spatii pentru terase sub un mal, era firul de apa, nu doua balti. O parcare simpla era cel mai util si cuminte lucru, se scuteau niste milioane de euro, daca a vazut dl primar Toma ca proiectul initial e o fantasmagorie si nu-l poate realiza. Ar fi admis ca a gresit, ceea ce nu se poate la dansul. Ca tot ne dorim occidentali, cand vom aveam galerii de arta si teatre private, la Buzau? Spre niciodata, pentru ca nu exista mediul necesar, autoritatile nu sunt competente in a atrage interes privat si asta se vede cu fiecare ctitorie. Cladirea e un chix, adevarata proba, cea comerciala, i-a dat valoarea: NIMENI nu s-a gasit sa investeasca in ceva care nu are potential, respectiv zona nu aduce clienti – pentru ca ai ditamai MALL-ul langa. Exista Galeriile de Arta, exista Centru Marghiloman, acum exista si… ce e cladirea aia pe Bulevard. DE CE nu s-a gasit un privat care sa investeasca acolo si e nevoie tot de bani publici pentru aceste… evenimente, sau cum sa le spun?!?, cu circuit aproape inchis. Stiti ce este ala un eveniment cu circuit inchis? Ai niste bani, trebuie sau vrei sa-i toci, inventezi motivul (evenimentul) si te rogi de acelasi nucleu de participanti sa vina. In orasele de pe langa noi se fac bani cu evenimente culturale organizate de catre investitori, dar care reies dintr-o nevoie a societatii, e pe baza de cerere si atunci vii cu oferta, nu ca la noi, hai sa mai oferim pe bani publici un festival de nu stiu ce, o cantarea nu stiu cui, un targul nu stiu care, pe gratis sau de 10 lei intrarea. Urmarea e ca ne zbatem cel mult in mediocritate, nu exista concurenta, acelasi model an de an. Comunism curat. Cine, dle Tereaca, sa favorizeze multiculturalitatea sociala la Buzau? Eu, sau CLM-ul si primarul?
@Pixelu Albastru, stiu foarte sigur cum e cu aceste proiecte cu fonduri, problema nu sta la cine da ci la cine cere. Nu exista oameni priceputi care sa stie ce sa ceara. Mai alb pe negru, in primarie, profesionistii care ar trebui sa compuna aceste proiecte, si sa le adapteze nevoilor noastre, nu sunt profesionisti, gresesc in mod repetat. Intrati pe SEAP sa vedeti de cate ori si cate proiecte sunt respinse pe forma, pentru ca, ATENTIE!, nici documentatia licitatiei nu stim s-o facem dupa dictare (tipar), asa cum o cer regulile UE in cazul de fata.
–
Bun, deci sa facem orice, numai sa facem, ca poate se petrec miracole si merge treaba de la sine dupa aia. Deci suntem chinezi, dar macar aia au bani de investit si o nevoie acuta sa dea de lucru, indiferent ce, la 1.47 mld de oameni (cum faceam si noi inainte de 89, de produceam pe raft, ca de vandut…).
Dinspre mine, nebun sa fiu sa prefer sa dau bani in plus pe servicii medicale, la privat, deci sa faca spitalul ala! Fonduri, personal, dotare, util sau nu, termen, daca e sau nu oportun in Buzau, daca locatia este aleasa pe considerentul ca e ”moca in detrimentul logisticii… astea-s detalii care sa speram ca natura le va regla din mers, ca altcineva… cine?!? Era o melodie, Tara te vrea prost (neganditor, ca-ti pui intrebari si deranjezi elitele).
Legat de clădirea Iazul Morilor și utilitatea ei eu zic să le dăm oamenilor un termen de grație. Să facem o analiză peste 6 luni sau 1 an de acum înainte. Mulți buzoieni nici nu știu încă de faptul că acel imobil (le) este deschis. Dacă acest spațiu va fi deschis serbărilor școlare în câțiva ani va ieși ceva deosebit. Mi-ați dat o idee, o să fac articol în care să informez profesorii, directorii, elevii, părinții, artiștii că acel spațiu poate fi folosit.