Vezi primele proiecții. Buzoienii, chemați cu propuneri înainte de PUZ

Pe toată durata lunii iunie, buzoienii sunt așteptați la Primăria Buzău cu sugestii și propuneri legate de amenajarea noului spațiu de recreere „Iazul Morilor” (vezi comunicat la finalul articolului).

Conform studiului de fezabilitate sunt trei scenarii de amenajare a „Parcului Iazul Morilor” dintre Kaufland și biserica Sf. Ștefan.

Pe acest tronson canalul subteran Iazul Morilor va fi scos la suprafață.

Se vor amenaja mai multe lacuri (iazuri), cu pod, mori artizanale, cafenea, punct de informare turistică, spațiu de vânzare suveniruri și chiar gradene (tribune de o parte și de alta a canalului/lacurilor).

Se vor construi și o mini-parcare pentru vizitatori și chiar un părculeț cu alei.

La finalul lucrărilor va fi probabil cea mai frumoasă zonă din Buzău, iar locatarii de vizavi ar putea trece cu vederea faptul că au rămas fără garaje.

Amenajarea „Iazul Morilor” din Micro III va fi a doua lucrare de amploare realizată de municipalitate după proiectul „Calea Eroilor”. Iată expunerea de motive prezentată de primarul C-tin Toma la acest proiect:

„În zona de pe str. Frăsinet, delimitată de zona comercială Carrefour şi biserica Sf.Stefan se doreşte realizarea unei amenajări urbanistice, în vederea sporirii atractivităţii zonei. Funcţiunea principal este de parc pe traseul căruia vor exista spaţii de recreere, locuri de joacă şi suprafeţe întinse de apă amenajate natural de tip iaz şi teren inundabil, care vor aduce un ecosystem bogat în zonă, amintind de Canalul lazul Morilor, dotare hidrotehnică ca tradiţie a Buzăului. În acest sens a fost întocmit un studiu de fezabilitate prin care se propune: – amenajarea unui spaţiu verde şi a unor zone de recreere ce vor contribui la creşterea nivelului de trai prin ameliorarea calităţii aerului;

-organizarea de spaţii exterioare de joacă şi pentru petrecerea timpului liber în natură, atât pe timp de vară, cât şi de iarnă;

-colectarea şi reutilizarea ulterioară a apelor pluviale;

-construirea unui număr minim de locuri de parcare;

-construirea unui spaţiu expoziţional.

Iazul proiectat va avea o adâncime maximă de 1,50 m şi va fi conectat la canalul de irigaţie lazul Morilor printr-un sistem hidrotehnic ce îi va asigura admisia, respectiv evacuarea apei. Astfel, se va asigura o curgere permanentă a apei, deci o oxigenare şi limpezime constantă a acesteia.

Alături de iazul nou proiectat se va amplasa o albie inundabilă, o zonă înverzită în care se vor colecta, după decantare şi curăţare apele pluviale de pe stradă. Excedentul de apă, după filtrare va fi deversat în Canalul de irigaţie lazul Morilor. Vegetaţia plantată în albie va fi specifică solurilor cu umiditate crescută, plante specifice zonei Buzăului.

Se propune un spaţiu construit minimal, cu un puternic caracter ecologic, folosind material naturale şi având o funcţiune publică. Spaţiul nou construit va adăposti o expoziţie, iar complementar acestuia se vor amenaja zone de repaos – o mini cafenea.

Structura construcţiei va fi una uşoară, metalică, ce se va monta rapid cu implicaţii minimale în confortul cotidian al locuitorilor din imediata vecinătate.

Toate spaţiile verzi vor fi irigate cu sisteme de irigaţii ce vor folosi apa din iazurile proiectate”.

Termenul de execuție este de 11 luni, iar lucrarea ar urma să coste 5,1 milioane de lei.

ANUNT-PUBLIC-PUZ

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

loading...

16 comentarii la „Vezi primele proiecții. Buzoienii, chemați cu propuneri înainte de PUZ

 • Atenție mare la căile de acces rutier în zona și așa ff aglomerată din cauza marilor magazine din apropiere. Spațiile comerciale de care edilii evită să vorbească deschis nu pot lipsi. Nu există în lume locuri de agrement în care beneficiarii să caute numai „expoziții”, informații turistice și delectări culturale. Dimpotrivă, pe malul iazului se va bea bere, se vor mânca frigărui, mititei ș.a.m.d. Scandalul pe tema selectării firmelor poate fi evitat prin multe modalități, cea mai eficientă fiind administrarea în regie proprie chiar de către Primărie pentru a da un exemplu de servire civilizată și garantată calitativ și igienico-sanitar.

 • Tot ce este adiministrat de Stat a fost, este si va fi un esec.
  Asadar, tot mediul privat este solutia acolo dpdv divertisment, dar sa se stabileasca ferm doar pentru cafenele si cam atat.
  Daca o dam pe terasa cu gratar, totul va deveni o tiganie, plina de manelisti si la final, o mizerie.

 • Dar ce mai apar în imagini?! Niște blocuri, exact pe terenul agricol din spatele magazinelor. Oare cine va construi în acea zonă? Arhiepiscopia Buzăului?

 • Da, sunt blocurile viitorului cartier de pe terenul deținut de arhiepiscopie.

 • Si oare fara cartierul sfant, s-ar fi facut vre-o venetie bastinasa? Si toata parcarea unde se muta? Cumva la primul gospodar in curte? Sunt zeci de masini, poate sute in acea parcare, intr-un cartier si asa sufocat, fara locuti de parcare. Primarul mai bine ar face parcare, si ar inchiria locurile astfel create, si nu ar baga banii nostrii in proiectele private ale popilor! Si poate si asfalteaza, acum si nu la sfantu’ asteapta. Si nu tine ca s-a schimbat fata de era boscodeala, ca tot ciuma rosie scria si pe ala ca si pe actualul. In concluzie, PARCARI, iar nu gondole pentru popi!!

 • Nu va inghesuiti degeaba, e de multa vreme stabilit cine va primi zona comerciala in primire sa faca buzunarul plin. Si nu, nu va ajunge nici un metru patrat la un comerciant cinstit, ci doar la cei corupti, de partid, de PCR.

 • Oare cei care au renuntat in trecut la Iazul Morilor erau tampiti!

 • Deci, o investiție publică pentru a spori atractivitatea unei investiții private. Asta da politică pentru toți cetățenii, coane Toma!

 • Si daca fac popii cartier de blocuri, care e problema ?! Nu tot oameni vor sta acolo ?!
  Va ramane ceva frumos in final, DACA se va respecta o arhitectura unitara. Daca nu, va fi ceva mediocru, dar va fi CEVA.
  Cu ce va ajuta terenul parloaga de acolo ??? Nu mai fiti comunisti in gandire, vremea voastra A TRECUT ! Get used with it !!! … sa va traduc ? :))

 • Beton, si mai mult beton!!! Locuri de parcare deloc, spatii verzi ioc. Treaba-i buna!

 • @Cătălin, nu merită osteneala să îți răspundem…

 • Stai linistit, pensionare. Nici nu trebuie. Pentru voi nimic din ce se face nu e bun. Vai mama voastra, ce generatie trista ati ramas…

 • Daca tot sunt necesare investitii in Buzau(si slava domnului sunt)cred ca trebuiau facute in zonele importante ale orasului.Este de departe cel mai urat oras din Romania.Peste tot s-a mai facut cate ceva la noi nimic.Avem un centru la fal cum a fost facut in anii ’70,urat,mizerabil,imbacsit,trotuarele prin oras sunt vai de mama lor ,parcari zero barat dar vrem sa facem tichie cu margaritar.Proiectul ,,Calea eroilor” este o realizare frumoasa si firesc ar fi fost sa fie continuat in interiorul orasului.Am sperat ca d-l Toma sa aiba alta viziune.Dar asemeni altor multi Buzoieni suntem dezamzgiti.Face ce au facut toti PSD-istii bani publici pt.interesele sectorului privat.Dealtfel s-a vazut si in optiunile de vot ale buzoienilor.Daca va incepe proiectul Lacul morii si va lasa orasul la nivelul anilot ’70 deja poate sa-si ia adio de la primarie.Buzoienii nu mai pot fi prostiti cu proiecte fantasmagonice in interesul unui….anume investitor.Buzaul merita sa iasa din mizerie ,cenusiu si urat.

 • @Cătălin, ești făcut grămadă. Nu sunt pensionar și nici nu mă impresionează orice, ca pe tine. Nu sunt împotriva niciunei investiții atât timp cât aduce plus valoare tuturor locuitorilor.
  Toma a făcut destule, dar nu de ajuns. Mai sunt multe de făcut. El a vrut să fie primar, nu l-a obligat nimeni. Trebuie să accepte și criticile, mai ales cele constructive.
  Fiecare cetățean are dreptul la liberă exprimare.

  P.S. Actualii pensionari sunt foștii angajați de ieri. Tot respectul pentru înaintașii noștri, cu bune și cu rele.

 • Nu ai fost atent deloc. Eu nu vorbeam de Toma, ci se discuta de ce vor face popii pe terenul lor PRIVAT si asta este strict treaba lor, NU e terenul Primariei. Ce legatura au parcarile cu terenul PRIVAT al popilor ?!
  Proiectul Iazul Morilor va completa toata promenada de la noul centru comercial Aurora si va intregi zona dpdv arhitectural. Ca unii il contesta, aia e altceva, dar se va face CEVA CONCRET, nu vorbe.

 • Mai bine s-ar concentra pe lărgirea străzii Frasinet, astfel încât sa aibe doua benzi pe sens de la un capăt la celălalt.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.