Viață atârnată de-un fir de ață. A ținut!

O minune e considerată supraviețuirea unei fetițe care a venit pe lume cu o prematuritate extremă. S-a născut la doar 23 de săptămâni, cu doar 720 de grame la Maternitatea Buzău.

Viaţa micuților născuţi prematur stă într-un fir de aţă, astfel că doar printr-o minune reuşesc să supravieţuiască!

După naștere, timp de 3 luni, fetița a stat internată în secţia Neonatologie.

Povestea acestei fetiţe, care a supravieţuit miraculos, a fost povestită de dr. Silvia Cemurtan, medic şef secţie Neonatologie.

Dr. Silvia Cemurtan: „În luna martie a anului trecut, la Maternitatea Buzău s-a născut o fetiţă cu greutatea 720 de grame, născută spontan, provenită dintr-o sarcină neinvestigată. Având în vedere prematuritatea extremă, nou-născutul a necesitat reanimare neonatală la naştere, ulterior a fost ventilat mecaic-neopuff, i s-a efectuat masaj cardiac extern şi transferată urgent în secţia terapie intensivă Neonatală.

Din cauza prematurităţii extreme şi sindromului respirator accentuat, nou-născutul a fost plasat la punct de neutralitate termic, a fost intubat în secţia de terapie intensivă Neonatală. I-a fost administrat în plămâni pe sondă endo-traheală curosurf (această substanţă ajută la adaptarea respiratorie la viaţa extrauterină). Ulterior, nou-născutul a fost ventilat non invaziv timp de 27 de zile, apoi i s-a administrat oxigen pe canule nazale timp de 15 zile. De asemenea, i s-au administrat perfuzii de aport şi echilibrare hidroelectrolitică, bollusuri pentru corectarea tulburărilor electrolitice, antibioticoterapie.

În ceea ce priveşte alimentaţia, vorbim de alimentaţie enterală, aceasta a fost iniţiată din a şaptesprezecea zi de viaţă cu formulă de lapte adaptată vârstei, prin gavaj cu toleranţă digestivă, lent satisfăcătoare şi curba ponderală continuu ascendentă, din a douăzeci şi una zi de viaţă.

Având în vedere vârsta de gestaţie mică şi lipsa de locuri din centrele universitare, nu s-a putut efectua transferul neonatal şi a rămas la Maternitatea Buzău, pentru a fi tratată aici.

În Maternitate, bebeluşul a stat 3 luni, timp în care a fost atent îngrijit de către întreaga echipă a sectiei de Neonatologie – medici, asistente si infirmiere – care l-au înconjurat cu multă iubire și pricepereLa sfârşitul lunii iunie 2020, nou-născutul a fost externat cu greutatea de 2.740 de grame.

Începând cu a patra săptămână de viaţă de la naștere, au fost efectuate consulturile interdisciplinare pentru preîntâmpinarea complicaţiilor precoce din cauza prematurităţii extreme.

Un rol deosebit de important îl are prezenţa mamei. Chiar dacă fizic nu a stat tot timpul alături de nou-născut, mama fetiței a respectat întocmai recomandările specialiştilor. Am avut o colaborare foarte bună şi iată, astăzi, fetiţa a împlinit 1 an şi două luni si este clinic sănătoasă.”

Mama nou-născutului: „Sunt aşa de bucuroasă că  fetiţa mea a împlinit un an şi două luni şi este bine, sănătoasă. În primul rând doresc să mulţumesc d-nei dr. Silvia Cemurtan pentru tot ajutorul pe care mi l-a oferit, atât mie cât şi fetiţei mele, pentru profesionalism, pentru că am putut comunica cu dânsa în permanenţă şi de fiecare dată îmi trimitea fotografii cu fetiţa şi îmi spunea care este evoluţia ei. Cuvintele nu pot transmite, poate, emoţia şi recunoştinţa noastră! Mulțumim întregii echipe medicale pentru că a fost alături de noi şi că am trecut împreună, cu bine, peste această încercare.”

Chiar dacă traversăm această perioadă de pandemie cauzată de virusul SARS COV2, ne bucurăm că la Maternitatea Buzău se pot rezolva cazuri complexe iar activităţile şi îngrijirile medicale se realizează cu profesionalism exemplar şi sunt dublate de empatie şi dăruire.

loading...

3 comentarii la „Viață atârnată de-un fir de ață. A ținut!

  • Felicitări. Rar așa ceva. Semn că Bunul Dumnezeu există! Doamne ajută. Cu respect Nelu Vasilache!

  • Sincer, am avut ochii în lacrimi!!! Dumnezeu să o ocrotească pe micuță și să le dea sănătate tuturor celor care au contribuit din plin la aducerea si rămânerea ei în această lume!!

  • Felicitări tuturor! Dumnezeu iubește copiii și pe noi toți!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.