„Vreți ca fermierii să se asocieze ? Dați-le bani. Puteți să-i spuneți și cadou. Altfel, românii nu se vor asocia”. Iată ce personaj a spus acest lucru

Declarația de mai sus, oarecum originală, a produs ceva tapaj la conferința organizată azi de Ministerul Agriculturii la Buzău. La ședință au fost invitați fermieri mai mici sau mai mari din Buzău cu scopul de a-i convinge să se asocieze. La jumătatea întâlnirii, din mulțime, unul dintre invitați, descoperit mai apoi ca nefiind chiar fieștecine, i-a pus în dificultate pe organizatori:

„Domnilor, dacă vreți ca fermierii români să se asocieze, dați-le bani. Puteți să-i spuneți și cadou dacă vreți. Altfel nu facem nimic. Românii nu se vor asocia. Pentru că dacă se adună cinci români, unul dintre ei va dori să fie mai șmecher. Sau dacă unul dintre asociați va avea o pondere mai mare, atunci sigur va dori să-și impună punctul de vedere, să se facă doar cum vrea el. Doar dându-le asociaților bani aceste animozități se vor estompa. Și nu e nici măcar o idee originală, a mea. Așa au făcut și francezii. Cu ceva ștaif. Adică statul francez a plătit după anul 2000, vreme de cinci ani, salariile managerilor asociațiilor de fermieri. Asociațiile au fost conduse de acești manageri, în acest fel n-au existat animozități între parteneri. După cinci ani, când au văzut că așa merge treaba, asociații au pus ei bani ca să-l plătească pe manager. De asemenea, tot statul ar trebui să subvenționeze și înființarea de asociații. Cheltuielile nu sunt mici. Pot ajunge și la 15-20 de mii de euro în cazul a cinci asociați. Or, ăștia nu se vor asocia niciodată, dacă vor trebui să pună banii de la ei”, a spus acesta.

După ședință s-a aflat că domnul mai pleșuv care a pus chestiunea pe tapet este un personaj, chiar controversat după unii. La o căutare pe google apare că Marin Anton are o avere conform Forbes de zece milioane de euro și că a fost anchetat de DNA și DIICOT. A fost implicat și în politică, deputat PNL în două rânduri 2000 – 2004 și 2012 -2016, secretar de stat din partea PDL în 2010 și președinte PDL Giurgiu.

Elena Udrea a venit la cules de mere în livada lui Marin Anton în toamna trecută

„Soția mea e din satul Bălănești, comuna Cozieni, județul Buzău. Dar am și afaceri aici, am livezi întinse de meri și pruni.

De fapt, am deschis aici și un depozit, cu intenția de a prelua fructe de la ceilalți producători din zonă.

Din păcate, în zonă, în afară de mine, nu mai sunt alți pomicultori, sau, dacă au fost, au dispărut. În depozit pun doar fructele din livezile mele”.

La ședința de azi a participat și deputatul PSD Buzău, Dănuț Păle, membru în Comisia de Agricultură:

„Fermierii trebuie să înțeleagă că trebuie să se asocieze. Doar așa devin mai competitivi, mai puternici. Altfel negociază cu un client, cu statul, când sunt mai mulți. la fel și în privința atragerii de fonduri europene. Lipsa asocierii e una din marile probleme ale agriculturii românești. Ăsta e scopul acestei acțiuni, autoritățile își fac treaba, încearcă să-i aducă la aceeași masă”. 

loading...

Un comentariu la „„Vreți ca fermierii să se asocieze ? Dați-le bani. Puteți să-i spuneți și cadou. Altfel, românii nu se vor asocia”. Iată ce personaj a spus acest lucru

  • Dl. Marin Anton a avut dreptate, chiar daca se asociaza, fermierii au nevoie de manageri sa se ocupe de problemele administrative, atragerea de fonduri si restul problemelor curente. Fermierul mai intai trebuie sa produca, stie sa produca si vrea sa produca dar ce fermier pleaca din camp sau livada in mijlocul campaniei sa se ocupe de proiecte de finantare de exemplu, nici unul. Aici poate intr-adevar statul sa ajute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.