NOU: „Zonele Metropolitane” sunt, de fapt, Asociații de Dezvoltare Intercomunitare. Iar Buzăul are!

Prefectura Buzău a anunțat ieri pe facebook că „municipiul Buzău și împrejurimile NU reprezintă zona metropolitană conform prevederilor Legii 351/2001, iar cetățenii trebuie să completeze declarații la părăsirea localității”.

De ce Prefectura Buzău e în eroare ?

Buzăul și comunele din jur au asociație de transport care funcționează ca zonă metropolitană!

Argument 1. Pentru că – în ultima normă a statului român (OUG 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ) – „zona metropolitană” e definită ca fiind zona în care operează o asociație de dezvoltare intercomunitară(!). Iar Buzăul și majoritatea comunelor de pe o rază de 30 de km (Mărăcineni, V. Pașii, Vernești, Gălbinași, etc.) s-au reunit legal în asociația de transport care operază Trans-Bus.

qq) zona metropolitană – asociația de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I ori municipiile reședință de județ și unitățile administrativ-teritoriale aflate în zona limitrofă – extras din OUG 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ

Argument 2. Pentru că orașul Buzău și împrejurimile sale se încadrează în prevederile Legii 351/2001. Ce zice legea:

„Delimitarea zonei metropolitane – zona metropolitană constituită conform prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri”.

Buzăul și comunele din jur respectă condiția de „contiguitate spațială” (nu-i nicio mare sau lanț muntos care să le despartă) și există relații de cooperare – vezi asociațiile de dezvoltare intercomunitară de transport și de apă (înființate legal și care funcționează în beneficiul buzoienilor!).

Trans-Bus a achiziționat zeci de autobuze în ultimii ani tocmai pentru a deservi „Zona Metropolitană”

Concluzie

Buzăul are zonă metropolitană constituită grație asociației de transport intercomunitar doar că nu i-a inserat în titlu ori în conținut cuvântul „metropolitan”. În plus, asociația de la Buzău – spre deosebire de altele de prin țară care înseamnă doar niște hârtii cu conținutul „metropolitan” (formă fără fond) – chiar funcționează și transportă zilnic zeci de mii de buzoieni (din mun. Buzău și comunele Mărăcineni, V. Pașii, Săpoca, Cernătești, Vernești, Gălbinași, Merei, (inclusiv Lipia), Stâlpu, Țintești, Smeeni și, în curând, Tisău).

Extrase din presă:

„Zona Metropolitană Iași este o asociație de dezvoltare intercomunitară (ADI) care a fost creată în conformitate cu…”

„Zona Metropolitană Constanța (ZMC) este o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care a fost creată în 2007…”

„În calitate de asociație de dezvoltare intercomunitară (ADI) de drept privat și de utilitate publică, Zona Metropolitană Brașov (ZMB) este rezultatul corelării între…”

„Zona Metropolitană Alba s-a înființat prin Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia (AIDA) în 2007. Municipiul Alba Iulia, împreună cu 10 localități învecinate (8 comune – Vințu de Jos, Sântimbru…”

Argument 3

În postarea de pe facebook a Ministerului Afacerilor Interne s-a scris „se consideră ca făcând parte din zonă metropolitană…” și nu, mai clar, „fac parte din zona metropolitană”.

Motivul probabil: cei de prin minister știu că statutul „zonelor metropolitane” nu e definit cu claritate în legislația din România și nici nu se cunoaște exact ce „zone metropolitane” încadrate perfect din punct de vedere juridic sunt în România.

La Pitești există un diferend major între Primăria Pitești și Prefectura Argeș în privința „zonei metropolitane”. Cele două părți își prezintă chiar acum (CLICK AICI) argumentele pro și contra.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

7 comentarii la „NOU: „Zonele Metropolitane” sunt, de fapt, Asociații de Dezvoltare Intercomunitare. Iar Buzăul are!

 • In concluzie, putem sa circulam fara declaratie pe proprie raspundere?

 • Mai exista ADI Buzau, care a fost forma de asociere a distributiei apei in judet; aceasta acopera aproape tot judetul, de la Pogoanele la Nehoiu sau de la Pietroasele la Ramnicu Sarat.
  Problema este la legiutor, Parlamentul Romaniei, care da legi contradictorii. Si, dupa asemenea legi contradictorii, tot cel care a gresit declara conflict constitutional la CCR, pentru interese strict partizane.

 • In concluzie trebuie să facem declaratie că prostii care ne conduc nu știe să dea o lege clară și alții care controlează îți dau amenzi de nu te vezi

 • In aceasta mare „pandemie”singurul lucru imbicurator pt mine a fost faptul ca am putut cat de cat sa respir un aer mult mai curat!!! Un mare plus vizavi de acest aspect a fost si este linistea datorita volumului mic de trafic!
  Asa ca…mai circulati si altfel decat cu masinile. Iar acele zeci de autobuze sa stea la garaj pana le o lua rabla. Ca vad ca electricile nu mai vin!
  Va multumim.

 • Ioane ,mama ei de limba romana ,,prostii nu stie”????

 • in concluzie …folosim sau nu declaratii?

 • Cred ca cea mai buna solutie era ca in interiorul unui judet sa se poata circula fara declaratie iar la deplasarile dintr-un judet in altul pe baza de declaratie! Si nu cred ca se mai ajungea la atatea discutii si interpretari!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.