Jalnic! Ce s-a ales de cel mai mare producător din sud-estul Europei!

Discuție azi cu un fost fost angajat (înainte de 89) și de curând paznic de la fabrica de geamuri din Buzău – Gerom.

„Am fost paznic acolo, până de curând. Nu se mai face niciun geam. Mai sunt doar câțiva angajați. Sunt unii care fac niște paleți pentru turcii de peste drum. În rest tiruri. E  greu de crezut, dar fabrica a ajuns parcare pentru tiruri. Pentru cineva care a lucrat acolo, când se făcea producție și lucrau mii de oameni, e un coșmar să treacă pe acolo”.

Ajuns la calculator, reporterul a verificat sumar informația, profitând de faptul că satelitul de la Google Earth a trecut astă-toamnă pe deasupra Buzăului.

Iar fostul paznic are dreptate, pe aleile din curtea imensă sunt văzute în trei-patru locuri pâlcuri de tiruri.

Altcineva, de la căminul muncitoresc al fabricii ne spune că în uzină s-a tăiat inclusiv energia electrică.

Insolvență. Urmează falimentul 

La aceste imagini adaugăm informațiile dezarmante din presă. Fabrica – cel mai mare producător de geam din sud-estul Europei înainte de 89 – a intrat în insolvență din mai 2017, cu datorii uriașe de 11 milioane de euro. Asta înseamnă aproape sigur faliment, neexistînd bani pentru plata creditorilor.

Proprietarii firmei sunt un dezvoltator imobiliar Hystria Expert București (cu acționar principal un off-shore din Cipru) și un basarabean – Valeriu Gumă – condamnat la patru ani de închisoare pentru dare de mită către un funcționar AVAS în momentul preluării fabricii.

Gumă n-a făcut însă nicio zi de închisoare, un tribunal din Rep. Moldova opinând că „acesta este familist, are copil, este bolnav și nu-și poate fi tratat în temniță”. cei patru ani cu executare au fost transformați în patru ani cu suspendare.

Concluzia cvasi-unanimă este că privatizarea fabricii de geamuri a fost un fiasco. Va urma, în măsura în care va fi cineva interesat, vânzarea pe bucăți a terenului și a halelor fostei fabrici.

loading...

2 comentarii la „Jalnic! Ce s-a ales de cel mai mare producător din sud-estul Europei!

  • Și uite-așa s-au dracului, una câte una, toate marile uzine, locale și nationale. Fosta fabrică de geamuri, altădată mândria industriei noastre buzoiene, nu-i nici prima, nici ultima și nici singura, cu această soartă. Nu știe nimeni dacă tarisoara asta va mai cunoaște vreodată în existenta ei, vreo perioadă asa de înfloritoare ca cea a anilor 60.

    Răspunde
  • In urma cu 4 ani am lucrat si eu acolo,pe langa faptul ca ne plateau odata la trei luni,Directorul de atunci Bulatel” tinea si niste sedinte siropoase in care ni se vorbea foarte urat! Pacat….acum nici energie electrica nu mai au…… Ceausescu nu a fost prost,ci poporul care a crezut ca dupa ‘REVOLUTIE” va fi lapte si miere! Ne meritam soarta! 😉

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.