Firma din Iași a subcontractat Casa de Oaspeți și Grajdurile Marghiloman!

Concas Buzău și-a dorit mult să ia cele două lucrări frumoase din Parcul Marghiloman.

„Suntem buzoieni, trăim aici, suntem interesați să facem cea mai bună lucrare” – Ionel Gagu, director Concas Buzău.

Numai că o firmă din Iași (Grup Construcții Est), mai mică decât Concas (118 angajați față de 249!), a oferit prețul cel mai mic și a câștigat licitația.

Astăzi, însă, surpriză (neplăcută). Reporterul buzoienii.ro a aflat că, de fapt, pe șantier nu va lucra niciun muncitor de la firma din Iași!

Grup Construcții Est a subcontractat lucrarea către alte două firme (care probabil nici nu au autorizații pentru a lucra cu monumente istorice).

O firmă a primit Casa de Oaspeți (Agi Construct), alta (Barex) grajdurile.

Muncitorii de la Barex au început azi lucrul, eliberând incintele de resturile lăsate de oamenii străzii
Cei de la AGI Construct se vor apuca mâine de Casa de Oaspeți

Nu avem nimic cu cei doi subcontractori din Buzău (să sperăm că vor face treabă bună și ei) dar se pune (din nou) întrebarea dacă 1) acest sistem de licitații e unul corect/util și 2) dacă firma din Iași a procedat cușer pe parcursul licitației ?

Astăzi am aflat, din păcate, că firma din Iași era/este interesată doar să pună mâna pe bani (2,6 mil. €) și nu de executarea efectivă a acestor frumoase lucrări de restaurare.

NOTĂ 1: Grup Construcții Est a participat la licitație anunțând cu totul alți subcontractori, nu pe cei care vor face efectiv lucrarea:

NOTĂ 2: Cu Concas, noi, buzoienii, aveam garanția nu doar că lucrarea se va face, ci că execuția va fi una impecabilă. Cu firma din Iași, nu mai suntem siguri de nimic.

NOTĂ 3: Autoritățile, presa locală și buzoienii, în general, trebuie să fie atenți cu firmele care câștigă licitații pe aici pe la Buzău după cazurile nefericite cu Fraicom București (Piața Dacia), Swarco București (au găurit toate intersecțiile de pe Unirii și n-au pus încă niciun semafor), Rotary Construct la Liceul Eminescu sau Oil Company Slobozia (au lăsat lucrarea neterminată pe DJ 203K la Mărăcineni și au dispărut de mai bine de un an!).

Opinia reporterului buzoienii.ro e că uneori aceste licitații fac mai mult rău decât bine. Se pierde timp, uneori trec ani de zile cu contestațiile dintre firme, ca la final să aflăm că firma care a câștigat într-un final licitația nu are muncitori (meseriași), utilaje, pricepere, chef de treabă etc.

Citește și:

loading...

12 comentarii la „Firma din Iași a subcontractat Casa de Oaspeți și Grajdurile Marghiloman!

  • Problema e statul care stabileste regulile, nu sistemul de licitatii. De ce nu se pune lege sa se interzica subcontractarile? De ce nu se pune lege sa se puna la inceput o garantie financiara de catre constructor ca sa fim siguri ca isi face treaba corect si complet?

    Răspunde
  • Domnu’ Tereaca, nu-i așa că era mai bine pe vremea lui ceașcă?
    P.s. ce faci matale p’aicea nu e nicicum jurnalism.

    Răspunde
    • Nu era bine pe vremea lui Ceașcă. Em am dus-o rău (învățam la lumânare, aveam dreptul la doar jumătate de pâine, stăteam la cozi uneori inumane, carnea însemna cel mai adesea gâturi și gheare etc.). Dar în privința construcțiilor, nici nu există termen de comparație. Vorba cuiva, acum nu suntem în stare să văruim ce s-a construit atunci.

      Răspunde
  • Daca nu e Gagu, nu are cum sa fie bun! Nu ca Agi si ceilalti ar fi departe! Era interesant de citit un articol in care ii ‘plangeati’ pe muncitori, ca nu sunt buzoieni, nu pe patroni, ca au mai ratat un contract de ingrasat. Asa s-au inteles la comisioane acum. Data viitoare pluseaza si celalalt.

    Răspunde
  • Da- nu este corect cu licitatii ! Vrem cu spaga ca inainte !!

    Răspunde
  • Și vorba altcuiva: oile stau in ce s a făcut atunci. Oamenii stau in blocurile făcute de gagu in Orizont. Are dreptate cineva mai sus: regulile sun de vina nu sistemul. Cere ce trebuie și urmărește sa fie respectat.

    Răspunde
  • Oile stau de regula in staul, unde au verdeata si garduri. Cam ca in orizontul vostru.
    Eu cand deschid geamul de la apartamentul construit pe vremea lui ceasca am vedere la oras, nu ca voi, astia din orizontul vietii, care altceva decat tiruri, spalatorii auto si mormane de moloz nu vedeti decat daca luati autobuzul la oras.
    Noroc cu zicala cu vulpea si strugurii, altfel nu stiu ce argumente mai aveati. Ce va scapa este ca vulpea nici daca ar ajunge la struguri nu ar manca, dar ati cam lipsit la orele de chimie se pare.

    Răspunde
  • Dupa ,afluenta mare de turisti de la Iazul Morilor(multi nostalgici venetieni,cu dorinta de a se plimba cu gondola pe iazul scos la suprafata cu 1 milion de euro),o alta atractie turistica de 2,5 milioane de euro era absolut necesara ,chiar vitala pentru buzoieni,pentru trecutul si mai ales prezentul si viitorul acestora.

    Răspunde
  • Agi construct a lucrat in 2004-2005 la marghiloman la vila dar daca a murit Turturica firma a ajuns sa culeaga firimituri .
    Barex la fel a ajuns o umbra a ceea ce a fost pana in 2008 .Dar macar astia pe unde lucrau numai japca faceau .

    Răspunde
  • Beneficiarul are dreptul și obligația să-și supravegheze lucrările publice licitate către constructori, printr-un diriginte de șantier. Daca acel diriginte e pe prietenii, nepricepre sau nepăsare numit, nu este vina constructorului. Faptul că o societate câștigă și apoi subcontractează nu este nici ilegal, nici imoral, pentru că primii vin cu expertiza, experiența și specialiștii în domeniul respectiv, aspecte susținute de documentele care stau la baza participării la licitație, în timp ce execuția este atribuită pe criterii financiare și calitative. Criteriul financiar înseamnă că e mult mai rentabil ca o basculantă înmatriculată la Bz și condusă de un localnic să vină de la Mărăcineni la Buzău, cu balast, decat sa vină de la Iași. Logic, nu!!? UMB lucrează cu subcontractori, dar probați în timp. Se numesc relații comerciale sănătoase. Problemele apar DOAR atunci când principalul actor alege subcontractanții doar pentru că lucrează ieftin (și de obicei și prost) iar beneficiarul pune, drept diriginte, o floare. Dar chiar și atunci, pentru că statul s-a gândit că unii edili sunt mai timizi în preajma constructorilor, intră în funcțiune garanția de bună execuție a lucrării, unde, dacă-i lași, iarăși intervine factorul uman și voința politică, adică cineva trebuie să și constate deficiența, sau nu, și apoi să solicite despăgubirea, în termenele legale, sau nu (!!!).

    Răspunde
    • În plus de asta, ieșenii au oferit un preț de 10.890.732,78 ron, față de 12.814.177,89 ron cât a preconizat UAT Buzău, iar la licitație au condus asocierea, din poziția de lider, alături de Otis Lift, MCL Induct și Full Com Distribution. Ceilalți competitori au fost Concas (lider de asociere), Romconstruct (lider de asociere) și EURAS (lider de asociere care a cuprins și firma Otis Lift). Otis Lift este un contribuabil mijlociu, care pare că în principal montează lifturi (aici e o întrebare bună, cine reușește să deschidă documentația cu planul tehnic, unde anume vine montat lift). Licitația a fost una deschisă, componenta financiară contând 80%, iar restul cu referire la termene și logistică. Costul va fi suportat din fondurile proprii ale Primăriei, care putea să susțină un alt procent referitor la produsul finit și calitatea acestuia, în special că nu mai erau cu cei de la proiectele ”pe fonduri” în coaste, dar nu a dorit ori poate că legea le impune.
      Pentru mine este însă uimitor cum Concasul (alături de Eurosting AAW Industry-subcontractant) ”se plânge” că nu a găsit resursele tehnice adecvate, un randament bazat pe pregătirea profesionistă și deschiderea către un profit mai mic astfel încât să ”ofere” un preț mai bun buzoienior, decât o firmă de la Iași.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.