Între „Faceți fabrici, nu supermarket!” și „Toma faliment”

Subiectul demolării unei hale de la Ductil pentru a se construi un supermarket Penny a strâns pe buzoienii.ro 26 de mii de vizualizări AICI și 14 mii de vizualizări AICI.

Semn că informația a fost de mare interes pentru buzoieni.


Cele mai multe comentarii au fost de genul:

„Păcat! O fabrică nu puteați să construiți! Dimpotrivă, se distruge una pentru încă un supermarket. Dacă nu mai avem locuri de muncă de unde bani să cumpărăm de la supermarket ?”

Printre comentariile nemulțumiților că nu se fac fabrici sunt și unii care se iau de „Toma faliment”, doar primarul e implicat în orice în Buzău.

Surpriză, de ce a dat Toma faliment

Pentru că a înființat cu mai bine de zece ani în urmă două fabrici noi la Buzău:

O fabrică de stingătoare
Și o turnătorie

C-tin Toma, 2012, Ziarul Financiar: „Săptămâna viitoare vom inaugura o investiție la Buzău, de peste 4 milioane de euro, într-o fabrică de producție de stingătoare de incendiu, cu o capacitate de 1,5 milioane de bucăți pe an. În tomnă va fi funcțională și o turnătorie de fonta grafit modular de peste 15.000 de tone pe an, investiție tot de circa 4 milioane de euro. Aici am cumpărat de la stat o fabrică și am avut deja infrastructura, altfel în total am fi investit 12-15 milioane de euro”.

Toma susținea atunci că holdingul pe care îl conducea era cel mai mare plătitor de taxe și impozite din jud. Buzău, cu o cifră de afaceri de peste două sute de milioane de euro

Din păcate pentru Toma, angajații săi și economia buzoiană cele două afaceri n-au mers.

Piața a fost invadată de stingătoare chinezești, mai proaste calitativ, dar mai ieftine.

Turnătoria ar fi avut la început probleme cu calitatea fontei. Când fonta a ieșit bună, în sfârșit, n-au mai fost comenzi. Cum investițiile s-au făcut și cu ajutorul unor credite bancare, iar ratele trebuiau plătite s-a declanșat tăvălugul.

Că Toma a dat faliment nu-i un titlu de laudă, dar să-l batjocorești pentru asta a la longue nu-i OK. Păi cine să-și mai riște banii, viața, sănătatea ca să facă fabrici la Buzău, dacă printre noi sunt unii care abia așteaptă ca antreprenorul local să dea greș, ca să-i lipească eticheta „faliment” pe frunte.

Citește și:

loading...

23 de comentarii la „Între „Faceți fabrici, nu supermarket!” și „Toma faliment”

  • Când ai familia în tot managementul firmei înseamnă să pui pariu cu genetica. Vremea aia când „competențele ” se moșteneu a trecut. Faliment garantat într-o piață liberă. La Buzău se fac și acum stingătoare. China e tot acolo…. Echipa cu erori e pe la primărie.

    Răspunde
    • Anonymus am crezut ca ai luat pauza,dar vad ca iar ai crize de ulcer ,ia tata Carbaxin și sa nu uit urarea din Posta!

      Răspunde
      • Pentru anonimul de la 00:01, data viitoare fa un efort și încearcă să nu mai fii nici pe departe atât de subtil, ba chiar, daca poți însoți postarea și de trimiteri la niste desene explicative, ar fi ideal fiindca, uite, sarguinciosii tovarăși care te citesc nu înțeleg măcar un singur cuvânt din ce-ai scris și nici nu știu ce să-ți reproșeze dar simt nevoia să-ți reproșeze ceva, ideea de ansamblu fiind la un an lumina de puterile lor de înțelegere.

        Răspunde
  • Exemplul cel mai concludent este prețul pe care îl plătim la apă. Toma i-a credite pe buzunarul nostru pentru proiecte uneori controversate, vezi Compania de Apă și Unirii, alteori pt propria-i campanie și imagine, cele mai numeroase. Doar că nu le plătește el. Și nici nu mai dă faliment de când lucrează la stat. Poate fi, însă, mândru. E alesul poporului. Apropo, când pășiți pe dalele din Piața Dacia nu vi se pare că sunteți pe clapele unui imens pian?!

    Răspunde
    • Creditele pe care le ia Compania de Apă sunt pentru ca zeci/sute de mii de buzoieni din rural să aibă, în sfârșit, apă și canalizare. Nu-s deloc controversate, sunt necesare. Ca să rămână oamenii în România trebuie ca statul să le creeze minimum de condiții.

      Răspunde
      • Nobile obiective, dar am impresia că sutele de mii de buzoieni care nu aveau apă și canalizare până acum vor fi totuși nevoiți să părăsească România ca să facă rost de bani ca să achite sumele fantasmagorice pentru un lichid indispensabil vieții. Nu vă mai obosiți să-mi spuneți cât costă litrul de apă la hipermarket și cât cel livrat pe țeavă. Sunt două produse care au în comun doar formula chimică.

        Răspunde
      • Am ajuns pe locul 1 pe țară la prețul apei ca să se dezvolte ei în mediul rural…pe banii noștri…

        Răspunde
      • Mda,ideea este ca aceste împrumuturi sunt plătite de buzoieni,obligați astfel de compania de apa sa susțină extinderea rețelei de apa.Orice companie trebuie sa își extindă afacerea din propriile câștiguri,nu din suprataxarea abonaților.Noi cei din oraș,care deja plătim impozite mai mari decât cei din mediul rural,nu avem obligația sa le ducem apa la poarta.

        Răspunde
      • Pe când la Sarulesti, Valea Largă, Sarile, Bisoca, Valea Salciei? Știe cineva sau doar așa de an belectoral vorbești reportere?

        Răspunde
      • Sau să angajeze un fost polițist, pensionar special, cu o pensie de peste 10.000 lei lunar,pe criterii de competență bineînțeles!
        Domnule Tereacă, pentru a vă dovedi echidistanța, puteți să publicați acest comentariu?
        Eventual chiar să faceți o anchetă jurnalistică competență!

        Răspunde
  • Totuși are și ,,realizări,, a desființat parcarea pe Unirii !

    Răspunde
    • una din cele mai smechere decizii. bravo lui, fff bine a facut… acum Unirii arata a Euro 85. avem primar, avem valoare. alta intrebare !

      Răspunde
  • Adica sa platiti voi, ce din oras, pentru credotul companiei de apa pentru reteaua din rural. Super! Si cei din rural merita conditii civilizate, e clar, dar de ce pe banii ‘orasenilor’? Parca statul trebuia sa asigure aceste conditii. Da, stim, statul suntem noi. Dar doar cand convine.

    Răspunde
  • In fapt sintagma „Toma Faliment” nu este una peiorativa, este doar o reprezentare reala a talentului managerial al cetateanului Toma Constantin.
    Cat despre vremurile grele si concurenta neloiala care i-au pus capac, dublate de creditele de la banci, se pare ca de fapt acesta este „modus operandi” al cetateanului Toma Constantin cand e vorba despre management. Sau, altfel spus, atat stie, atat face.
    De ce spun asta? Pai faptele vorbesc de la sine : a luat credite ample pentru o dezvoltare mai rapida decat ar fi fost „natural”, s-a angajat in cheltuieli nesustenabile, a luat decizii bazate doar pe „fler” fara a studia piata, concurenta, etc si a avut incredere sa se inconjoare doar cu „oamenii sai”, indiferent de pregatirea si competenta acestora, in tot acest timp sperand ca va fi bine.
    Va pare cumva cunoscut acest scenariu si aplicat din belsug si in zilele noastre, din postura actuala? De ce credeti ca de data asta se va sfarsi altfel? Doar pentru ca bugetul „de joaca” e mai mare?

    Răspunde
  • … mda, acum și – a riscat omul sănătatea intrând în ‘ politică ‘…. să fie sigur că rămâne sănătos!…în biznis dacă nu riști nu câștigi!…ce explicații de clasa a IV a în acest articol !…‍️

    Răspunde
  • buzoienii sunt o specie rară pe planeta asta, jur ! orice ar face, oricât ar face cineva, nu e bine. daca unul își deschide o firmă, în loc să-i urăm succes, ne ofticăm și-l invidiem… io-te al dreaku, vrea să se îmbogășească, neținând cont de toate eforturile acelui om, de a deschide ceva bun, util altora și, în final, să aibă și el un profit că de-aia e biznis. dăm din gură non stop fără a avea habar și nici nu întreprindem noi ceva ca să vedem cât de greu/ușor este să deschizi ceva. faptul că cineva a dat faliment și nu s-a oprit este dovada ambiției acelui om de a reuși… … primarul ăsta poate să facă orice, inclusiv încă 50 k locuri de parcare. va veni un „odihnit” care să reclame că la blocul lui nu s-a asfaltat și de aceea, primarul este praf. după el se trezesc alți neobosiți cu mesaje similare și, tot așa… niciodată bine, niciodată încurajare sau speranță că tot ce s-a început se va termina și Buzăul va arăta ca un oraș frumos, competitiv, etc.. guys, știți ceva ? noi merităm un primar ca cel dinainte ! mucles cu cetățenii și jau pe biznis personal, iar acum ne rânjeste liber pe stradă când trece el mândru cu familia, de zici că a făcut ceva bun p-acilea în 20 de ani…. nesimțitu’. pe ăla-l merităm și nu pe ăsta de acum.. hai, la vot cu voi și alegeți unul perfect ! doamne ajută ! (acum, liber la înjurături si hate masiv)

    Răspunde
    • Ootimus, dar de curiozitate, cu ce anume ti-a atras ție atenție primarul Toma de ți-a câștigat aprecierea ?!

      Aprecierea ta vis a vis de ambiția lui de a reuși, ca și cum ar trebuie să-l apreciem că după ce a dat faliment pe banii lui acum continua si perseveraza, dar pe banii noștri, e de necomentat, mă șochează !

      La modul general, ce este palpabil după ultimii ani de mandat Toma este doar faptul că a scăzut considerabil calitatea vieții în acest oraș, până în punctul în care cei care pot, pleaca de aici fără să stea pe ganduri. Mă număr printre ei, fiindcă ma-mbolnavesc cu capul nu neapărat fiindcă am făcut off-road urban cu mașina în ultimii 2 ani ori că nu mai sunt niste locuri de parcare pe Unirii ci mai ales fiindcă văd cum (mi) se cheltuiește banul public ori pentru ce se fac împrumuturi de zeci de milioane de Euro, respectiv chestii care nu costa nici 10% din acel preț ori făcute în virtutea modernismului, dar fara absolut nici un rol.

      Răspunde
    • Optimus, mai citește încă o dată postul lui Obiectiv. Poate l-ai sărit, din grabă…

      Răspunde
    • Ai dreptate, cine suntem noi sa cerem socoteala Primarului ! Ce face e Bine ca asa zice el ! Atatea comentariii…. 30 ani sau cat sunt creditele trec repede, si ramanem cu dalele ! Fiti optimisti !

      Răspunde
  • Până când o veni un alt candidat pentru primar mai breaz , tot pe Toma îl votez . Nu dau cioara din până pe vrabia de pe gard .

    Răspunde
  • „În vremea asta Catalin,
    Viclean copil de casa,
    Ce împle cupele cu vin
    Mesenilor la masa,

    Un paj ce poarta pas cu pas
    A-mparatesii rochii,
    Baiat din flori si de pripas,
    Dar îndraznet cu ochii,”
    ….”Luceafărul”…nu al huilei! Acela era cu „nu ne vindem tara și noi muncim nu gândim!”

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.