Toma: „La Galați e gata! S-a închis RAM-ul! Puteți verifica”. Toma îi încurajează pe buzoieni să-și cumpere centrale

Primarul C-tin Toma a anunțat aseară, într-o emisiune la Campus Tv, că la Galați s-a luat zilele trecute decizia în Consiliul Local pentru închiderea sistemului centralizat de termoficare. Informația este reală, dovadă stând numeroasele articole ale presei locale și naționale. Gălățenii ar urma să primească o subvenție de câte 3000 de lei pentru a-și cumpăra centrale de apartament. Deși sistemele centralizate din țară cad pe capete, guvernul actual, ca și cele precedente, nu face nimic pentru a opri acest colaps.  

„Cei de la Galați au rupt pisica în două. A hotărât închiderea sistemului centralizat. E real, puteți verifica. Oamenii de acolo și-au dat seama că bagă anual mulți bani într-un cal mort. Și la noi, la Buzău, ne-a costat anual 10 milioane de euro finanțarea RAM. Și acesta a fost unul din motivele pentru care acest oraș a fost ținut pe loc, nu s-a dezvoltat. Probabil în aceeași direcție mergem și noi. Îi încurajez pe oameni să-și cumpere centrale. La noi la Buzău e o problemă cu școlile, dar am dat dispoziție să începem să cumpărăm și pentru ele centrale. Se va începe din această vară, sper ca în doi ani să le asigurăm independența energetică. Nu se poate să plătim pentru o grădiniță, într-o lună, o factură către RAM de 300 de milioane la căldură. Sau pentru o școală, de 900 de milioane. E o risipă extraordinară, uite-așa în loc să facem ceva util cu banii, îi aruncăm pe fereastră”.  


Consiliul Municipal (CLM) Galați a aprobat cu 16 voturi „pentru” ale consilierilor PSD, UNPR, ALDE  şi PMP, închiderea sistemului de încălzire centralizată, cele 6 voturi „împotrivă” ale consilierilor PNL necontând în luarea acestei decizii.

Cele 35.000 de familii vor primi câte 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale de apartament sau a unui aparat de aer condiționat, în cazul blocurilor de garsoniere construite în anii 60, care nu sunt racordate la gaze. Primarul Galațiului invocă în luarea acestei decizii, pierderile de 12 milioane de lei înregistrate an de an:

„Mesajul pentru locuitorii municipiului Galați e următorul: nu putem fi mamă doar pentru unii. Sunt 12 milioane de euro care se scurg an de an pe absolut nimic. Oamenii care au considerat până acum că e mai bine să rămână la sistemul centralizat vor fi ajutați cu o sumă de 3.000 de lei care să le asigure independența apei calde și a căldurii pe timp de iarnă”.

Primarul Ionuț Pucheanu (PSD) a mai spus că la Galați s-a ajuns la această decizie și din cauza pierderilor înregistrate în sistemul de transport și distribuție a energiei termice și apei calde menajere, pierderi care erau suportate din banii tuturor gălățenilor, nu numai de către cei care beneficiau de sistemul centralizat. 

Spre deosebire de Galați, la Buzău nu există pierderi atât de mari, întrucât sistemul de distribuție a fost modernizat.

Auraș Tereacă

loading...

4 comentarii la „Toma: „La Galați e gata! S-a închis RAM-ul! Puteți verifica”. Toma îi încurajează pe buzoieni să-și cumpere centrale

  • Si după 28 de ani în democrație tot prosti am rămas. Le dăm voie în continuare să-şi bată joc de noi. Buzăul are cel mai bun sistem centralizat termic. Nu s-a modernizat că au furat la grămadă majoritatea edililor de până acum. Dacă tolerăm în continuare, merităm ce se pregătește.

    Răspunde
  • EU vreau bani pentru centrala termica. Eu stau intr-un bloc la etajul 9 si pana vine apa calda, consum vreo jumatate de apa calda pana imi vine si mie la o temperatura sa fac baie. Apa rece, dusuri reci, Apometrul se invarte

    Răspunde
  • Si cei care au avut „curajul” de a-si monta anterior o centrala termica de apartament nu ar trebui sa primeasca la rândul lor ceva despagubiri? Au investit ceva bani, au asigurat incalzirea propriului apartament si in mod indirect si pe ale vecinilor care isi inchideau repartitoarele ca sa nu consume si pentru toate acestea nu s-au bucurat deloc de suventii si de ajutoare, ba au fost blamati si pusi la plata a tot felul de consumuri comune nejustificate, totul ca sa ii descurajeze in incercarea lor de a isi crea un confort decent in propriile locuinte. Pentru acestia se mai poate face ceva?
    Constat ca beneficiarii sistemului centralizat vor acum sa fie ajutati sa-si puna centrala, dupa ce ani de zile s-au bucurat de pomenile „regimului” Boscodeala, când mai mult de jumatate din oras le platea caldura, iar vecinii debransati erau si sunt in continuare, in „virtutea” unor legi aberante sa ii ajute inclusiv cu intretinerea instalatiilor de incalzire, pe motiv ca au renuntat de bunavoie la acestea. O stupiditate enorma! As fi de a cord, cel mult ca cei cu venituri mici sa fie ajutati cu un imprumut fara dobanda, pentru achizitionarea unei centrale de apartament. In momentul când am luat decizia sa ma debransez, nu ma dadeau banii afara din casa, bugetar fiind, tocmai ma lipsise statul romanesc de un sfert din venitul castigat pentru munca depusa in slujba sa, dar m-am descurcat, renuntand la una, alta, etc. Nu sunt de acord ca familii cu potential financiar ridicat sa primeasca in dar o suma pentru montarea unei centrale individuale, mai ales ca membrii acesteia o puteau face fara eforturi financiare deosebite, dar au preferat sa stea la centralizat, ca era mai simplu pentru ei. Dupa care comentau ca era prea mare consumul de apa calda. Iar cei cu venituri mici spre cel minim garantat ar trebui sa se gandeasca de doua ori daca se mai merita sa mai locuiasca intr-un bloc de locuinte la oras, cu toate cheltuielile existente pentru intretinerea propriei locuinte si a imobilului, pe deasupra.

    Răspunde
  • Într-adevăr ne merităm soarta asta de a fi român. Începând cu anii 90, industria țării noastre fost tăiată și vândută la fier vechi de către competitorii străini, pământurile pe care se făcea agricultură în sistem centralizat au fost redate ”proprietarilor” distrugându-se astfel posibilitatea de a avea produsele noastre alimentare proprii și obligându-ne să cumpărăm otrava alimentară de la străini, devenind astfel o piață de desfacere și cobai pentru alții, iar acum se dorește ca acest mare concern austriac să ne vândă nouă gazele ce se află în pământurile țării noastre la suprapreț prin descentralizarea sistemului de încălzire și individualizarea consumului de gaze necesar încălzirii apei și locuințelor pentru că, spun ei, consumă bani degeaba. Păi normal că se întâmplă așa dacă așa se dorește. Se plătesc facturi enorme pentru încălzirea școlilor pentru că tot primăria este aceea care nu asigură bani pentru reabilitarea termică a instituțiilor de învățământ căci ”nu sunt bani”. Dar bani pentru campaniile electorale întotdeauna sunt. Normal că centralele de acolo merg la capacitate maximă și nu fac față. Ca să nu mai spun că nici de var nu au bani edilii noștri. Dar știu să desființeze ca să reducă cheltuielile. Și uite așa apr șomerii ce sunt plătiți tot cu bani de la stat (degeaba). Nu oferă locuri de muncă primăria, ci doar face șomeri. Super! Ce vină au cei care sunt bătrâni și nu știu cum să folosească o centrală termică? Dar ei nu contează că și-așa trebuie să moară, nu? Le ajung oare cei 3000 de lei ca să-și individualizeze consumul de gaze, să-și cumpere centrală termică, să-și instaleze sistemul de încălzire în apartament cu calorifere șamd astfel încât să-și asigure confortul termic pe timp de iarnă? Eu nu cred.
    E tare primarul ăsta al nostru!
    Știe cum să facă rost de bani ca să ”dezvolte” orașul.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.