De la 40 s-au făcut 75 pe an! Posibil să mai crească

„Nu mai avem muncitori și, mai ales, meseriași!”

Asta e plângerea numărul unu a directorilor firmelor din Buzău (care fac producție).


E cunoscut, zeci de mii de muncitori/meseriași buzoieni s-au mutat (temporar/definitiv) în străinătate după revoluție pentru că acolo se plătește mai bine.

Ajutor de la Primăria Buzău pentru firme

Primarul Toma și echipa sa au inițiat anul trecut programul „Meritas” – prin care încearcă să ajute cu tineri muncitori firmele din Buzău.

Primăria s-a asociat cu Liceul D. Filipescu și a început înființarea primelor clase de sudori, lăcătuși, electricieni etc. Iată cum arată o cameră a internatului liceului, modernizată cu bani de la primărie
Proiectul a atras, evident, atenția firmelor din Buzău care au început să ceară elevi la liceu pe care îi pregătesc din clasa a IX-a (inclusiv practică în fabrică) și îi angajează la final

Veste bună, de la 40 de elevi la „dual”, Liceul Filipescu va avea în al doilea an 75 de elevi:

21 de sudori

16 electricieni

16 operatori mașini comandă numerica

11 lăcătuși

11 mecanici utilaje și echipamente industriale

Elevi din prima generație „Meritas” – în practică la firma care îi va angaja
Primăria Buzău a amenajat în curtea liceului un teren de sport multifuncțional cu nocturnă

Primarul Toma a anunțat că pentru 40 din cei 75 de elevi din ciclul doi, Palatul Comunal va suporta cheltuielile cu cazarea, masa și transportul. Ei primesc și 500 de lei/lună.

C-tin Toma: „Proiectul Meritas se va extinde în anii următori. Am accesat fonduri europene de 21 mil. € pentru amenajarea unui campus modern la ieșirea spre Vernești. Vom pregăti acolo atât meseriași, cât și ingineri pentru fabricile din Buzău. Universitatea Dunărea de Jos din Galați va înființa la Buzău secții de Chimie Alimentară și Mecanică”.
Acesta este terenul, vizavi de depozitul Ursus, unde ar urma să se construiască viitorul campus universitar

Citește și:

loading...

15 comentarii la „De la 40 s-au făcut 75 pe an! Posibil să mai crească

 • Mai faceti o sosea care sa ocoleasca Vernestiul si bariera daca tot ati distrus si ruta asta pentru bani.

  Răspunde
 • Nu se mai muta din/doar din cauza banilor Tereaca. Se duc in străinătate din cauza patronatului buzoian și administrației locale. Administrația nu face nimic sa aducă firme mari in Buzau. Și nu ma refer la covrigarii, panificație sau altceva de genu’. Ma refer la firme de care a auzit și omu din varful muntelui și cu cifre de afaceri cât PIB ul României. Dar asta nu doresc d alde marii patroni locali care fie construiesc un bloc fie produc o merdenea. Dacă ar veni mulți din vest le ar lua și angajații pe care ii au pt ca le ar da salarii putin mai mari. Concurenta pe forța de munca displace profund patronilor locali, am eu o foarte mare bănuiala, ca fac cartel și nu își iau angajații unii altora pentru a tine salariile jos. Doar ca, asta nu merge la nesfârșit, cei care nu au fost captivi au șters o și o tot șterg lăsându i pe puhavii respectivi cu buza umflata. Așadar administrația locala trebuie sa înțeleagă ca nu sunt slugile bogățiilor din Buzau ci in slujba tuturor cetățenilor iar umflații (metaforic bine-nțeles , adică bogații ) respectiv trebuie sa înțeleagă ca bunăstarea lor provine din munca angajaților cu care trebuie sa o și împartă. Asta, Tereaca, in condițiile in care angajații dau jumătate din câștig statului. Ai mai auzit sa dea cineva jumătate din câștig statului? Eu nu. De aia pleacă in Germania pentru ca acolo dau câteva procente. Daca statul ar lua la fel aici nimeni, sau poate foarte putini, nu ar mai pleca.

  Răspunde
  • se pare ca traiesti pe alta lume !!!si mai ai si opinii iar cu dotarea ta cerebrala este mai slaba decat a familiei Phasianidae lor !!! Cui ii mai convine sa devina patron cand dai la un salariat 5000 lei iar la el ajunge 2800 lei ??? Iar restul la stat ? Apoi din alte cheltuieli gen contabil ,utilitati la suprapret pentru agentii economici ,taxe protectia muncii , echipament ,alti 1000 lei minum !! Cati bani crezi bai retardule ca poate face un angajat pe luna ???
   Maxim 10.000 lei !! ( munceste 8 ore ,din care 10 tigari ,5 cafele , oboseste ,are „frezoane de la munca ” ,medical , etc !
   Apoi din 10.000 care ii produce 6000 se duc pentru angajat , apoi impozite ,taxe ,spagi ca sa ai de lucru mereu alti 2000
   2500 lei ,si ajungi ca patron dupa un an si o gramada de taxe si impozite sa fii dator sau sa castigi cam cat o dobanda de la banca !!! Si asa te lipsesti sau ..oferi salariul minim ..
   Fa te patron si apoi sa deschizi gura !!
   ROMANAȘII NOSTII PE AFARA MUNCESC DE 3 ORI CA AICI .!! in Romania doar se fac ca muncesc si din 8..9 ore pe zi abia daca muncesc 5 !!

   Răspunde
 • Toma?…primar bun?
  atâta timp cât firmele lui sunt falimentare…cum poate sa emită pretenția ca este un bun edil???

  Răspunde
 • Au plecat pentru ca nu au ce face in Buzau, care este in faliment ca oras. Din Brasov sau Sibiu de ce nu pleaca la capsuni ?

  Răspunde
 • Mai sa fie…. Zici ca-i raiul pe pământ , pe aici prin Buzale. M-a ajutat Doamne-Doamne sa scap de patronul buzoian . Cât am fost pe aici angajat am băgat ore extra fără plata, ca trebuie domle’ sau varianta : mai am ca tine o suta la poarta. Plata.. seminte și grisine. Da’ i am mutat mobila lu’ sefu’ in casa noua, pe Weekend. Asa ca acum când aud miorlaielile ca nu vrea Românașul’ sa muncească, am câteva de zis dar cred ca Mr Tereaca o sa bage cenzura.

  Răspunde
 • salarii de mizerie, fara pauza de masa, ore suplimentare neplatite …..

  nu au oameni…

  Răspunde
 • Hoppaaa, patraonii nu mai gasesc sclavi sa munceasca pentru benveurile, mergedesurile si amantele lor ?!
  Cum, nu va convin chiar…..si 3.000 de lei, oilor ?! Incredibil…

  Bhaaaa boilor, impartiti profitul cu cei fara de care nu va puteti imbogati si apoi veti gasi si oameni.
  Felicit spiritul antreprenorial dar doar atunci cand exista win-win pentru toti, nu doar pentru voi !
  Burtosilor.

  Răspunde
  • Fa te si tu patron si atunci , cand vei vedea ce inseamana sa vorbesti … esti doar un lache flausat care sunt sigur ca nu stii sa faci nimic ,sau stii 10 meserii si nici una cum trebuie .

   Răspunde
 • Pretenash, iti scriu din SUA acum, deci cumva stai calm si vezi-ti de treaba ta, patraoane, eu sunt bine. Dar muncesc eu pentru mine.
  Te-ai simtit jignit, burtosule ?! Vrei sa mananci doar tu ?! Vai mama voastra de semidocti, doar sa trageti pentru voi, iar fraierii sa stea doar pe firimituri.
  Oaie.

  Răspunde
 • Cine vrea sa muncească la un patron al cărui singur scop e sa muncească altcineva pt el? Nimeni. Sa vina multinaționale și valoarea produsă de angajat va fi de câteva mii de euro pe luna. Iar respectivul “patron” sa pună și el mâna la munca.

  Răspunde
 • Păcat ca nu are și “ patronul” parte de epitetele noastre după ce el a vorbit urât, spun asta pentru ca și-a bătut joc de limba română, bănuiesc ca sclavii lui au parte din partea impotentului intelectual de așa ceva in fiecare zi. De drag vine omul la munca la așa retard, nici bani nu ii mai trebuie. Ce dracu nu înțeleg ăștia? Nu mai are nimeni nevoie de voi, rataților. Omul se angajează la un patron care muncește cot la cot cu tine. Ca e afacerea lui, nu a ta.

  Răspunde
 • Problema este în altă parte. La partea de fiscalizare. Suntem singura țară din UE unde munca este impozitată cu 47% iar ceea ce obține capitalul, cu 16%. Peste tot raporturile sunt pe dos, ceea ce înseamnă salarii mai mari. Numai în țările cu statut de colonie mai este întâlnită această anomalie. Alții au stabilit ca românii să fie salahorii Europei.

  Răspunde
 • Pai daca nu-i in stare sa dea salariatului un salariu decent sa dea faliment sa plece sa vina unul care este bine pregatit,nu unul care abia astepte sa se indestuleze el , n-are bani dar in concedii pe afara merge,masini scumpe are ,la restaurant se duce dar nu are bani , cei din vest centru de unde au bani, cei de afara de ce au bani ,cei din Buzau nu se pricep sau vor doar profit sa se lase sa devina si ei angajati ca nu e de ei ii depaseste.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.