Acuzat degeaba! „Ăla negru” poate fi „ăla bun”!

„Ălă negru”. Asta a spus Colțescu, indicându-i arbitrului de centru cine a făcut scandal pe banca de rezerve a turcilor de la Basaksehir.

Ce a urmat știe toată lumea. S-a iscat un iureș mondial, în care amărâtul de Colțescu e acuzat aiurea de rasism.

„Ăla negru”, nu-i nicio expresie rasistă. „Ăla negru”, poate fi oricând personajul pozitiv, apreciat de comunitatea albilor. „Ăla negru” poate fi pilotul de avion, polițistul, medicul, profesorul, muncitorul, fotbalistul, filantropul, salvatorul.

Ce dacă are pielea neagră și e indicat într-o mulțime „ăla negru” ? Poate fi oricând personajul pozitiv într-un grup de oameni cu piei albe, galbene, roșii.

Rasism înseamnă cu totul altceva. Păcat că un fapt banal a căpătat asemenea amploare, păcat că oameni inteligenți, albi și negri, consideră rasism exprimarea „ăla negru”.

Mai mare problemă avem noi, aici, în România cu expresia „țiganul ăla”. Care a intrat în limbajul comun în sens peiorativ (om rău, dedat la rele), cu care sunt etichetați adesea inclusiv etnici români. Ce-i de făcut ? Trebuie spus, cât mai des, că totul ține de educație. Că țiganii (etnici) care au avut parte de educație au devenit cetățeni valabili, buni români, oameni apreciați în meseriile lor. Avem exemple de succes chiar la Buzău, printre noi. Atenție, după ce spunem că educația e totul, ea trebuie și înfăptuită. Și cu țiganii, și cu românii, pentru că, din păcate, și ultimii au început să rămână corigenți.

loading...

10 comentarii la „Acuzat degeaba! „Ăla negru” poate fi „ăla bun”!

  • Negrii o duc prea bine in Occident, de asta se agita asa. Intra la facultati cu scor mai mic, lumea se fereste sa ii dea afara, sunt angajati doar pentru ca-s negri de catre firme, pentru inagine. Iar ei ce fac? Duc orase intregi in ruina. Daca faceau in China ce fac in Occident, erau toti in lagare acum. Si hai, sa spunem ca sunt chinezii fara suflet, dar si japonezii se cam feresc de ei. Ultima vreme a aparut un val de victimizare in randul negrilor, mai ales dupa ce tot ei fac tot felul de tampenii. In timpul asta, in parlamentele tarilor africane (care au asa ceva) se fac indemnuri la impuscarea albilor si confiscarea averilor (uneori se si pun in practica, la acara redusa), lucru complet ignorat de catre ONU si ong-urile parsive care au impanzit Occidentul ca un cancer.

    Răspunde
  • Buna ziua! Am reusit astazi un pic la pauza de la munca si aseara sa citesc ce s-a intamplat cu adevarat cu acest incident care a fost iscat de arbitrul roman Sebastian Coltescu. Incep prin a spune ca sunt anti rasism, am citit un pic despre istoria persoanelor de culoare si nu au o istorie prea fericita si cu atat mai trista, m-a lasat un pic trist. Totusi, sunt oameni. Ce s-a intamplat la acest meci, este o dovada de neprofesionalism din partea arbitrului roman, deoarece ca sa evite orice neintelegere, putea spune ori acea persoane de culoare, afro-american, ori mergea la el si il tragea de maneca si spunea cine este, ca sa fie in regula si sa nu se ajunga la aceasta situatie, care pune Romania intr-o situatie foarte nasoala. In ce priveste limbajul Dl.Coltescu, am vazut in video ca spune „acel negru”, pentru multe persoane de culoare nu este ofensator, chiar multe persoane de culoare au sarit in apararea arbitrului roman spunand ca nu este ofensator si rasist ce a spus el. Ma uitam cu uimire astazi, cum Franta condamna fara drept de apel, acest gest „rasist”, dar ei ca natie cred ca este cea mai rasista populatie de pe Glob (vezi castigarea titlului Roland Garros de catre Simona Halep si cand au publicat o caricatura cu ea si pe trofeu scria Fier Vechi sau celebra publicatie Charlie Hebdo). Si noi romanii am fost de nenumarate ori facuti „tigani” de tari si am tacut din gura, asta nu mai e rasism!? Cred ca oficialii echipei turce au si cautat sa instige, deoarece au protestat la unele faze din meci si cred ca de asta s-a ajuns la asta. Vedem zilele astea ce se va intampla din ancheta facuta de UEFA. Urmaresc cu mare interes si spun ca nu a fost nimic rasist la acel meci. Chiar si antrenorul echipei PSG s-a contrat cu un jucator si i-a spus, daca, chiar crede ca a zis asta. Din asta se intelege ca a ajuns la concluzia ca nu a fost nimic rasist in asta. Si inchei prin a spune, Black lives matter, da, black, adica negru spusa de milioane de albi din America.

    Răspunde
  • In SUA cuvantul ,,negru” este practic interzis. Daca-l pronunti in public poti fi acuzat de cine stie ce insinuari rasiste pe care ai intentionat sa le faci.
    Daca vrei o palarie neagra dintr-un magazin, trebuie sa te scremi si sa ceri palaria aia cu boruri intoarse de pe raftul al XIV-lea din stanga, dintre palaria galbena si palaria rosie. N-ai voie sa rostesti ,,black”. Prapaditii s-au invatat cu asemenea comportament si li se pare normal.
    Altfel risti sa te trezesti arestat ptr rasism. La asemenea aberatii s-a ajuns in patria democratiei capitaliste.
    Mai mult de atat, s-a ajuns la o discrimniare pozitiva in sensul ca daca pe un anume post concureaza un negru si un alb, negrul va fi favorizat
    intotdeauna, chiar daca este prost gramada.
    Uitati-va si in filmele politiste americane, unde seful politistilor este intotdeaun un negru…..[oeL]

    Răspunde
  • Antrenorul turc de culoare înainte de de incident a pronunțat cuvântul GIPSY, este o înregistrare care circula in online in Spania. Așa că să ne mai lase cu rasismul.

    Răspunde
  • Aurica lasa filozofia pentru altii …vezi-ti de psd-ul tau si de tatutu tau …e mai bine asa…

    Răspunde
  • Ciprian, nu, nu putea spune „afro-american” sau „persoana de culoare”, habar nu ai ce zici. In mediile astea politic-corecte denumirile se schimba de la o luna la alta, orice varianta ai incerca, tot risti scandal, unii se revolta daca le zici „de culoare”, altii se simt jigniti daca spui „afro-american”, ca ei cica nu au nimic in comun cu Africa. Nimeni, in afara aia care atarna pe site-urile ong-urilor regresiste zilnic, nu stiu care sunt definitiile si denumirile acceptate in respectiva saptamana si ce nu mai e la moda.

    Apropo, negrii sunt cei mai rasisti oameni, youtube e plin de clipuri cu negri care ii fac pe albi in tot felul si instiga la discriminare (in sensul real, nu inchipuita, de care se plang ei). Daca ar face albii asa, i-ar cauta duba de politie pe acasa in tarile occidentale. Negrilor, insa, li se permite.

    Răspunde
  • Omul a spus „….negru” fara nicio intentie, se vede clar, din ton, ca este doar un banal element identificator al unui personaj la care se referea, dar nu era inteles de cei din jur.
    Problema e ca cei vizati l-au perceput imediat ca si „…niga’r” care inseamna „cioroi” si de aici toata nebunia asta, care este trasa rau de par dar cumva de inteles, pana la urma [nilataC].

    Răspunde
  • Negrii din ziua de azi sunt super-emancipaţi şi plini de personalitate !
    Nu le mai permit albilor nici cea mai mică abatere !

    Răspunde
  • Da, Username, stiu. Am citit pe undeva ieri si am inteles ca da, nici persoana de culoare sau afro-american nu se mai zice acum, aceste cuvine fiind rasiste. Mi se pare incredibil si au devenit super sensibili. Chiar Radu Paraschivescu zicea, ca nu trebuie sa mai zici afro-american si trebuie spus african-american. Si atunci va intreb pe dvs. cum ar trebui sa le spunem acestor oameni!?

    Răspunde
  • A ajuns criminalul de Erdogan să dea lecții de moralitate. Câtă ipocrizie. Chiar daca Coltescu sa zicem că s-a exprimat nefericit cum rămâne cu GYPSY ?, văd că nu s-a sesizat nici o institutie europeană nici măcar UEFA. Deci e dubla măsură. Măcar noi cei care trăim în România ar trebui sa boicotăm produsele turcești și să le trimitem înapoi, nu mai cumpărați produsele toxice din supermarket, mai ales jegurile lor de legume cu insecticide.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.