prim bz
neagu felicitare paste 2024
trans bus 3
urbis serv felicitare 2024
compania de apă felicitare
spital 2024 bun

Au scăpat comunitatea de 4-5 urși, dar au fost pârâți și poliția i-a reținut

Trei bărbați din Siriu au fost reținuți ieri pentru că ar fi omorât mai mulți urși, a anunțat IPJ Buzău într-un comunicat de presă.

În total, șase persoane sunt cercetate pentru braconaj, schingiuirea animalelor și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit carne, fragmente osoase și blănuri de urs, dar și trofee de cerbi.

Pentru capturarea urșilor, gruparea din Siriu ar fi antrenat și folosit mai mulți câini, unii dintre ei fiind răniți în lupta cu urșii.

O speță delicată

Omorârea urșilor de către simplii cetățeni, chiar dacă animalele constituie un pericol iminent pentru comunitate, este infracțiune pedepsită conform codului penal din România.

„Urșii au devenit mai importanți decât oamenii”, acuză – cu argumente – cetățenii, îndeosebi cei din zonele de deal și munte.

Inclusiv fostul ministru Tanczos Barna a declarat recent că populația de urși în România s-a dublat, iar numărul e în continuă creștere. „În curând, ne vom trezi cu primii urși în Delta Dunării și pe plajă la mare”, a avertizat ministrul.

În condițiile în care statul pare că are mai multă grijă de urși decât de oameni, e pe undeva de înțeles că bărbații mai curajoși din comunitățile montane să încerce să-și protejeze (singuri) familiile și bunurile. Oamenii își asumă riscul de a fi condamnați penal, dar încearcă așa cum pot să-și salveze familiile de pericolul iminent.

Dacă în România, urșii sunt protejați de lege, în Germania, de pildă, nu mai există niciun urs. Imediat ce se anunță la 112 pătrunderea unui urs dinspre Polonia, autoritățile germane intră în alertă, iar în 48 de ore ursul este executat. Nemții nu-și asumă riscul ca afacerile de miliarde din domeniul turistic, dar și siguranța oamenilor, în general, să fie afectate de aceste animale periculoase.

Comunicat IPJ Buzău

„Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au efectuat 11 percheziţii domiciliare, în judeţul Buzău, la persoane bănuite de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj și schingiuirea animalelor.

La data 21 iunie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști din cadrul celorlalte structuri ale Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, au pus în executare 11 mandate de percheziţie domiciliară, la mai multe imobile din Siriu.

Activităţile s-au desfăşurat în baza mandatelor emise de Judecătoria Pătârlagele.

Din cercetări, a reieșit că, în perioada mai – iunie a.c., 6 localnici, cu vârste între 23 și 52 de ani, toți din Siriu, ar fi deținut arme în afara cadrului legal și ar fi braconat 8 exemplare de urși și cerbi, în vederea consumului propriu și pentru obținerea trofeelor.

Pentru hărțuirea și uciderea vânatului, bănuiții ar fi stimulat agresivitatea mai multor câini, pe care i-ar fi folosit în actul infracțional, câinii suferind leziuni în timpul braconajului.

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și au ridicat, în vederea continuării cercetărilor, două arme lungi de foc, o armă de foc scurtă artizanală, două arme de tir sportiv, 11 cartușe cu glonț, 5 cartușe cu alice, 124 de diferite elemente de muniție letală, aproximativ 8 kilograme de carne de urs, fragmente osoase și blănuri de urs, trofee cervide, lațuri, topoare și telefoane mobile.




Față de 3 persoane, cu vârste între 23 și 52 de ani, toate din Siriu, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, 22 iunie, să fie prezentați unității de parchet, cu propunerea de sesizare a instanței, în vederea arestării preventive.

În cauză, sunt continuate cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor, braconaj și schingiuirea animalelor.

loading...

23 de comentarii la „Au scăpat comunitatea de 4-5 urși, dar au fost pârâți și poliția i-a reținut

  • Total greșit! Nu așa se face treaba. Se prinde ursul viu și se transportă la vila celui mai apropiat procuror și i se aruncă peste gardul betonat. Că doar nu există procuror care să stea la bloc! Și nici cu gard din plasă de Buzău! Ia să vedeți că nu mai are niciunul curaj să propună mandate de arestare pentru uciderea vânatului!

    Răspunde
    • Foarte bine au făcut, au salvat viața multor oameni !

      Răspunde
  • Judecatorul care le va da vreo pedeapsa cu executare sper sa pateasca numai chestii nasoale. La fel le urez si celor din institutiile care trebuiau sa rezolve problema ursilor care terorizeaza oamenii.

    Răspunde
  • Unii oameni sunt bestii. Ursul nu ataca oameni, ci doar animale. Adica pe logica de a ii ucide pe toți ar trebui sa omoram toți pitbulii, toți câinii comunitari si mai ales sa le luam permisele tuturor celor cu bemveuri.

    Răspunde
  • Tereaca, astia nu „scapau comunitatea ” de ursi ci faceau braconaj. Atat si nimic mai mult. Infractori de drept comun, smecheri de „rural”.
    Nu ar strica ceva investigatii de profil si pe la Magura…. E acolo un veritabil grup infactional organizat patronat tocmai de cei care ar trebui sa vegheze, sub duhovniceasca coordonare, la respectarea legilor statului si a patrimoniului cinegetic (asta asa, ca sa nu dam nume…).

    Răspunde
    • În Germania, Franța și Austria, țări cu apă caldă, braconajul la urși este realizat (imediat) de stat și nu e infracțiune. În Bavaria s-a dat stare de alertă când a ajuns un urs dinspre Italia și s-au închis școlile. La noi se joacă ursul în curtea grădiniței, cu copiii tremurând de frică înăuntru, și autoritățile îl roagă verbal pe urs să plece de acolo.

      Răspunde
    • Trofee de cerb, pistol, caini antrenati, irelevante. Pe principiul „de special, m-a mutat tata cu scoala” nici Marcel nu are alura de premier, iar daca autoritatile nu fac nimic, sa faca unii barbati mai hotarati, da?!
      Retorica cu Germania e usor deraiata. Zona montana e redusa la ei si depind de tarile vecine ca sursa de vietati, deci sa duci la extinctie o specie de cateva sute sau zeci de exemplare e mizilic, mai ales acum 150 de ani. Abia daca au lupi si la primul urs ratacit prin anii 2000 au facut eveniment, doar ca ursul avea apucaturi comune cu ale celor izgoniti de ursii dominanti de la noi, scormonea, se apropia de localitati si l-au impuscat.
      Astept raspuns cum facem cu dl Marcel, multumesc!

      Răspunde
  • Nu , domnul Tereaca , asta era profesia lor . Jeguri umane care nu aveau alta ocupatie !

    Răspunde
  • Haida bre, ne comparam cu Teutonland ….si eu am auzit ca popa si seful de post din mai sus mentionata comuna turistica Magura tare mai trag cu flintele prin padure dupa tot felul de animale agresive gen caprioare, iepuri si mistreti (deci, copiii se pot juca fara stres in curtea gradinitei). Dar stati linistiti, le dilesc doar pe acelea care nu raspund somatiilor regulamentare ale paznicului de vanatoare posesor de IMS…
    Pai cum? Ce sa caute alte animale din alte comune pe fondul lor de vanatoare ? Cum s-a dovedit stiintific ca animalele salbatice din Magura sunt cam fudule de urechi se mai intampla ca si acestea sa cada victime vigilentei paznicului de vanatoare si celorlalti stalpi ai societatii, cu patrafir ori fara…
    Tot in beneficiul comunitatii locale se actioneaza…scapa lumea, bre, de cornute, topaitori si grohoitori aroganti.
    PS: Va imaginati cum arata un popa cu patrafir si echipament de vedere pe timp de noapte fixat pe mufarina???

    Răspunde
  • Ursulache, tu stai la o bere rece, undeva la etajul 3 dintr-un bloc vechi primit moka de la comunisti si te dai grande pe aici.
    Marsh in satele invadate de ursi, stai pe acolo si apoi sa vorbesti. Tu si cu toti mancatorii de materie cenusie, de la toate asociatiile „pro ursuletzi”.

    Oaie.

    Răspunde
  • NU I PROBLEMEA NE OMORIM UNUL PE ALTU ASA CA SCORUL E 1-1

    Răspunde
  • Azi câinii,ursii și alte animale sunt mai de preț decât omul ,după judecata celor ce au făcut o lege strâmbă, omul are drepturi doar pe hârtie. Să știți că funcționează și otrava și e mai greu să fii considerat braconier

    Răspunde
  • Cum facem cu șacalii și vulpile care vin și ne omoară păsările?

    Răspunde
    • Le poți lua gâtul liniștit. Șacalii și vulpile nu sperie turiștii. Nu prezintă interes pentru stăpânii coloniei.

      Răspunde
  • Pare ca se vrea proliferarea ursilor ca apoi sa fie motive suficiente pentru vanatoare. De ce nu se gasesc solutii ca ursii sa aiba un habitat propriu, pe care omul sa nu il incalce? Ursii vin in comunitati pentru a se hrani, pentru ca nu gasesc hrana in habitatul lor. In plus, daca oamenii defriseaza masiv si-si castiga o paine (mai mica sau mai mare), consecinta este ca animalele salbatice devin vecine cu oamenii.

    Răspunde
    • Narcise, mai bine taci. Cand vorbesti n-ai logica.
      Ori oamenii defriseaza masiv -> ursii nu au habitat -> fara habitat nu creste populatia;
      Ori sunt paduri pe saturate -> mancare asisderea -> dar ursul, fiara comoda, a mirosit mancarea fara efort si prefera sa viziteze oamenii in loc sa alerge zmeura si sa culeaga caprioare de prin padure.

      Atatea discutii despre un animal periculos lansate de unii care locuiesc in marea lor majoritatea in orase, mai sus de etajul 5. Halal iubitori de fauna salbatica. Iesiti, manca-v-ar nenea, la tara, luati-va case la marginea padurii sa va viziteze ursii si mistretii de 3 ori pe zi si pe urma spuneti-ne parerile voastre despre protejarea ursilor, mistretilor si a altor asemenea jivine.

      Marcele, nu citesti da’ poate iti spune Tomita : ia fii atent aici ce idee are poporul! Un urs mascul are nevoie de aproximativ 120 km patrati, o ursoaica pe undeva pe la 50 km patrati. Ia tu niste baieti destepti de la ministerul mediului sau care vrei tu, pune-i sa calculeze cam cati km patrati de paduri la minim 15 km de localitati avem in Romania dupa care sa imparta km aia la 120/50, in cote egale, si asa sa aflam cati ursi trebuie si putem sa tinem in minunata noastra tara. Ce iese din cifrele astea sa intre la recoltat. Ca pe bani ( 6000 euro/ urs x 3500 ursi = nu mai e nevoie sa tai pensiile babane de la Parlament, ASF, BNR s.a.m.d ) nu ar fi o idee rea. Plus ca mai salvezi si ceva animale de prin gospodariile amaratilor care te voteaza ( pe tine sau pe „ai tai”) cu precizie milimetrica la fiecare 4 ani.

      Hai sa fim sanatosi si sa auzim de bine ca oricum nu ne salveaza nimeni pentru ca pe nimeni nu intereseaza. Pana nu mananca ursu’ copiii vreunui gusat dintre astia care „ne conduc” nu avem sanse la vreo schimbare.

      P.S. Chiar nu s-a prins nimeni ca fostul ministru al mediului, Barna, a „deportat” ursii din HR si CV ca sa voteze secuii in continuare cu udmr?
      P.P.S Era o gluma aia cu taiatul pensiilor speciale la parlament, bnr, asf, onorate instante si alte mizerii de genul asta. Alea au ramas, evident. Militarii si militienii sunt singurii fraieri care vor umbla cu pusca-n spate pana la 65 de ani.

      Răspunde
      • Pana nu mananca ursu’ copiii vreunui gusat dintre astia care „ne conduc” nu avem sanse la vreo schimbare.

        Slabe speranțe. Odraslele gușaților nu se amestecă cu sclavii. Chiar și studiile le fac pe la stăpâni, darămite vacanțele!

        Răspunde
  • Pixele, lasa-ne iar cu „stapanii coloniei” si teoriile conspiratiei.
    It is what it is.

    Nu-ti convine, pleaca in lumea libera de la rasarit. E simplu !

    Răspunde
  • A răsuflat cine i-a dat în gât pe braconeri. Nimeni altul decât Bobiță, melițianul Pescaru, cel care și-a ucis amicul de pe scaunul din dreapta și pe care l-a pus la volan în locul lui, amicul murind instantaneu în momentul impactului. A dat pe goarnă ca să-și micșoreze pedeapsa.

    Răspunde
  • Niste nenorociti care chiar merita puscarie.
    Ei faceau averi vanand si torturand animale nevinovate prin paduri pentru a vinde apoi pe bani multi prada.
    Nu mai e ursul in siguranta nici in padurea lui stramoseasca din cauza acestor criminali ahtiati dupa bani multi pentru care sunt gata sa ucida orice.

    Răspunde
    • Nu vezi pădurea din cauza copacilor! Ce avere să facă din vânzarea cărnii de vânat interzis? Cât e kilu’ de spată de urs? Dar de ceafă? Laba de urs, delicatesa pieilor roșii, cu cât se vinde? Ofertele de sezon cum sunt?
      Urșii periclitează turismul. Degeaba au investit oamenii zeci și sute de mii de euro în pensiuni și cabane dacă potențialii turiști nu sunt dispuși să-și riște viața în zone unde urșii sunt liberi. Este suficient să se întâmple un singur eveniment nedorit și turismul din zonă poate pune lacătul pe ușă. Cel ce ar trebui să aibă grijă de investiții este statul român, dar cum nu mai suntem un stat suveran ci am devenit o colonie, deciziile ce influențează domeniul turismului se iau prin alte capitale, nicidecum la București. Este la mintea cocoșului de munte că este în folosul capitalelor europene să pună bețe-n roate turismului din România astfel încât și turiștii români dar și cei străini să ocolească destinațiile autohtone și să-și cheltuie banii oriunde numai în colonia România nu!

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.