Ce vrea să facă Toma cu apa ?

Vă imaginați sutele de străzi, alei și bulevarde din Buzău ? Dar apa care se strânge pe toate acestea în urma unei ploi torențiale abătute asupra orașului ?

Ei bine, pentru această apă de ploaie Primăria Buzău – proprietara străzilor – plătește lunar facturi și de 10 miliarde de lei vechi către Compania de Apă.

Deci, peste 100 de miliarde pe an (!) în condițiile în care pentru asfaltarea unei străzi lungi de 700 de metri, Gârlași de pildă, Primăria Buzău a cheltuit 4 miliarde.

Deși s-a vorbit puțin spre deloc despre acest lucru – plata apei de ploaie constituie cea mai mare risipă de bani publici din bugetul Primăriei Buzău! 

Recent, primarul Toma a anunțat un proiect menit măcar să reducă, dacă nu să elimine complet, această cheltuială uriașă.

„Ideea este de a prelua, acolo unde se poate, apa de ploaie din oraș prin canalele din rețeaua Iazul Morilor. Această apă o vom dirija spre cele trei lacuri din oraș, Crâng, Tineretului și Marghiloman. Putem include aici și lacul de la balastiera V. Pașii. E nevoie la început de o investiție considerabilă pentru înființarea acestei rețele, dar apoi vom scăpa de plata acestei amenzi lunare. Banii astfel economisiți pot fi folosiți în investiții utile buzoienilor”, a spus primarul.

Ideal ar fi și ca investiția de înființare a rețelei Iazul Morilor să se facă pe bani europeni. Specialiștii din primărie tatonează această pistă.

„Dacă tot se laudă cu atragerea de fonduri europene, de ce domnii de la Compania de Apă nu au realizat ei, din timp, rețele diferite pentru apa de ploaie și apa uzată preluată din locuințe prin sistemul de canalizare ? În acest caz, apa de ploaie era colectată separat și deversată în râul Buzău fără să mai fie necesară epurarea și nici impunerea de taxe cetățenilor și municipalității” – consilier Ion Barbu

De la 1 ianuarie 2019, plata apei de ploaie va reveni și în facturile buzoienilor și râmnicenilor  – de la case (îndeosebi) și de la bloc.

Toma și Ciolacu reușiseră s-o anuleze la Buzău și Rm. Sărat în noiembrie 2017, dar între timp s-a schimbat legea (în rău) iar plata apei meteo a devenit obligatorie.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  Ce străzi se vor asfalta în 2019. Pe cine ai adăuga la lista din articol ? CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

14 comentarii la „Ce vrea să facă Toma cu apa ?

  • O aberatie.sa platesti apa de la Dumnezeu.deaia nu.i mai rabda pamantu

    Răspunde
  • Ar trebui facuta dezinsectie pe scara larga in canalizarea municipiului. Orice locuinta noua, conectata la canalizare, va fi infestata rapid de gandaci. E o problema mare!

    Răspunde
  • Ba , voi sunteti sanatosi ? Ce treaba am eu cu apa de ploaie daca stau la bloc la etajul 1 ?

    Răspunde
  • Noi de pe strada Transilvaniei pana in podul de la bere avem probleme cu , canalizarea sunt doua retele de canalizare care nu beneficiem de cea noua tot ne inundam deoarece cele doua canalizari se unesc intrun camin comun in statia de autobuz de la fabrica de bere pentru a prelua cea noua dar fiind o diferenta de nivel mare apa de la noi nu urca la bere sa ajunga pe canalizarea noua , o alta problema s au racordat la cea noua cateva rigole dar la o distanta prea mare de bordura circa 80-90 cm apa trece pe langa lejer deci e facut fara rost dar o sa platim apa meteorica casele sunt mai jos fata de carusabil

    Răspunde
  • Orasul a fost construit cu doua retele de canalizare… una de ape menajete si un de ape pluviale Reteaua pluviala se varda direct in rau.,fara costuri de epurare.

    Răspunde
  • Nu cred ca e bine sa bagi apa pluviala ce spala strazile orasului direct in rauri, pentru ca s-ar baga in rauri toata mizeria si toata poluarea din oras, contaminand raurile destul de grav. Si cred ca s-ar incalca si norme de mediu prin asta.
    Pe de alta parte nici taxarea ei de catre Compania de Apa nu e una corecta, mai ales la preturile lor si calculele lor. Politicienii profita de faptul ca nu exista concurenta si au populatia captiva si jefuiesc populatia de bani la maxim prin inventarea a tot felul de taxe directe si indirecte… in ritmul asta o sa ajunga sa ne bage la puscarie sau sa ne execute daca nu platim aerul respirat, ca si cum l-ar produce politicienii la ei acasa.

    Răspunde
  • Vasile nu mai bate campii ca rade lumea de tine ,cine ti-a spui tie ca sunt 2 retele de canalizare si ca pluviala se varsa direct in rau , mai intai documentati-va si apoi vorbiti , ce naiba , vorbim asa sa ne aflam in treaba !!!

    Răspunde
  • Avem strazi cu infrastructura din evul mediu si acest primar visează cai verzi pe pereti . Asa prosteste lumea , vănzandu le pielea ursului din pădure.

    Răspunde
  • Domnule Tereaca , dar ce apa e domnului primar toma ??? de spui ce vrea sa faca cu ea ???

    Răspunde
  • De când cu vestea asta ,,bombă,, cu apa de ploaie am început să mă închin și eu ! Cum așa , Buzăul nu are menajerul (canalul) separat de pluvial !? Așa mare tâmpenie numai la noi se poate întâmpla ! Pe timpul lui ,,împușcatul,, ar fi fost ei împușcați pentru asta iar cine nu mă crede să se grăbească să-l întrebe pe Iliescu !

    Răspunde
  • comentarii peste comentarii, dar v-ati uitat mai bine pe factura lunara de la apa, cam cat sunt asa zisele pierderi pe apartament? sunt de la 1 mc (1 tona) apa – 3 mc (3 tone) in plus pe apartament si calculati si vedeti la ce cantitate de apa se ajunge la un bloc cu 20 / 36 de apartamente.
    da or sa spuna unii ca nu sunt verificate apometrele si bla bla bla, dar haideti sa fim seriosi cum se poate da la o familie de 4 persoane intr-o luna ca au consumat doar 700 de litri de apa rece adica nici 1 mc. Nu credeti verificati printre vecini si o sa aflati super povesti de adormit copii.

    Răspunde
  • Harry Nemyra bati campii la fel ca vasile !!!! da !!! majoritatea oraselor din Romania asa au avut canalizarea , menajera este aceiasi cu pluviala ,dar la noi in Buzau este un singur loc unde sunt separate menajera de pluviala , si anume Cart. Mihai Viteazu si asta in urma investiilor din ultimii ani.Nu vreau sa spun cine a a facut investitia dar oricum nu primaria . Deci vorbiti doar in cunostinta de cauza ,nu vorbiti asa ca nu aveti ce face ,o seara buna .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.