„De-asta nu ne putem compara cu Brașovul și Sibiul!”

„La Buzău avem cel mai fărâmițat sistem din țară. Aproape fiecare sat are forajul lui. Spre comparație, la Brașov și Sibiu, 90 la sută din apă vine din baraje. De la Săcele respectiv Gura Râului. Fără pompare, fără tratare, cu cheltuieli minime”, a explicat Simona Săvulescu, director general la Comp. de Apă Buzău.

Acesta e barajul de la Gura Râului, lângă Păltiniș (Sibiu). De aici se alimentează cu apă orașul Sibiu și împrejurimile
Barajul de pe râul Tărlung, aproape de Săcele și de Brașov. Compania de Apă Brașov își ia 90% din apă de aici
Foto, satelit, barajul Săcele/Tărlung
Barajul de la Gura Râului, de lângă Sibiu

„Spre deosebire, noi, în județul Buzău avem 49 stații de tratare și 59 de dezinfecție. Avem, cum am spus, cel mai fărâmițat sistem din țară. Asta a fost strategia atunci, dacă o fi fost vreuna. Abia acum, am început și noi, prin proiectul Apeduct să ducem apă bună, extrasă de la Lipia, către Săhăteni și de acolo spre sud spre Amaru, unde cum spune și numele comunei, apa nu-i bună deloc”, a spus Simona Săvulescu.


Apa ar fi mai ieftină și în județul Buzău dacă s-ar putea folosi cea din Barajul Siriu. Pentru asta e însă nevoie să se tragă conductă până în orașul Buzău și chiar mai jos, spre sudul și estul județului.

Citește și:

loading...

16 comentarii la „„De-asta nu ne putem compara cu Brașovul și Sibiul!”

  • Suntem destui in orașul ăsta care au facut facultăți de profil și care au lucrat zeci de ani la Compania de apa Buzau, și care știm sistemele de alimentare cu apă din țară și ce probleme au fiecare. Nu trebuie să ne spună nouă celor care am lucrat și lucrăm în domeniu, doamna directoare (de profesie chimist și psiholog, care a pus umărul la falimentarea unor societați din Grupul ROMET), despre sistemele de alimentare cu apă din țară, că nu are habar, să afișeze fișa de preț a apei potabile și să explice cum s-a ajuns la acesta (cel mai scump din țară).
    Sistemul de alimentare cu apă în județul Buzău e fărămițat în viziunea dumneaei și al celor care o promovează, prețul apei a ajuns aproape dublu ca în timpul lui Tescaru datorită managementului defectuos, ca să nu spun catastrofal, cu cheltuieli mari și inutile (vezi implementarea sistemului KAIZEN, scump și inutil, sistem la care japonezii au renunțat demult) și prin promovarea în anumite funcții a unor indivizi fară niciun fel de pregătire și expertiză în domeniul respectiv, aduși prin pile și relații.
    Domnule Tereacă, nu te avănta într-un domeniu pe care nu-l cunoști făcând publicitate unor persoane care merită.

    Răspunde
  • La CA ROSETTI FORAJUL SA FĂCUT LANGA O BALTA ȘI APA NU ESTE BUNĂ DE NIMIC NU ARE NICI UN GUST. DE ACOLO SUNT ALIMENTATE CA ROSETTI, BALHACU, COTU CIORII ȘI VIZIRENI. BALTENI ȘI LUNCA AU ALT FORAJ.

    Răspunde
  • Ghiveci geografic condimentat economic. Tipic. Orice locuitor al municipiului vede clar că plătește mai mult pe utilități cu toate că „investițiile” ar trebui sa aibă efectul invers.
    Buzău oraș sucit.

    Răspunde
  • Serios acum, stam si ascultam explicatii si lectii de management de la madam Savulescu? Observati modelul tomescian de a gasi intotdeauna vinovati din orice alta directie in afara de propria directie. Greaua mostenire, dusmanii, conservatorii (adica retrograzii, aia care resping modernismul de aur), vremurile grele, oculta mondiala, toti si toate sunt de vina mai putin fix domniile lor care, incredibil, sunt chiar cei ce iau deciziile.
    Care sunt societatile pe care le-a manageriat pana acum si nu au dat faliment?
    CdA nu se pune la socoteala, inca.

    Răspunde
  • ….la ce salarii au atât cucoana asta cât și ceilalți din ‘companie’ nu stă în picioare nicio explicație!…

    Răspunde
  • Explicații pentru busteriști.
    Anomalia supremă este chiar forma de organizare impusă de coriferii UE și aici fac referire la ADI. Nu este Adi de la Vâlcea ci Asociație de dezvoltare intercomunitară (sună spectaculos! – https://ro.wikipedia.org/wiki/Asocia%C8%9Bie_de_dezvoltare_intercomunitar%C4%83 ). În tot occidentul colectiv nu găsești nici măcar o astfel de formă de organizare, așa de prăsilă! Și atunci se naște întrebarea: de fapt ce urmăresc corifeii UE?
    Am observat că prin occident tendința este fix pe dos, remunicipalizarea, adică acolo unde utilitățile publice au fost concesionate (la români au schimbat termenul în delegare, dar din grabă în Contractul de delegare al Companiei de Apă Buzău cu ADI 2008 Buzău a mai rămas neînlocuit cuvântul concesionare) spre administrare unor societăți private să se renunțe la operatorul privat și administrarea să fie făcută direct de administrațiile locale pe principiul nonprofitului. Occidentalii au observat că nu este în folosul cetățeanului ca administrarea utilităților să fie concesionate unor firme private. În primul rând o firmă are ca principal obiectiv maximizarea profitului și nu este corect ca acest profit să fie obținut de la cetățeni pentru utilități publice și mai cu seamă pentru apă. Nu este vorba de un moft, spre exemplu internet de mare viteză prin fibră optică ci este vorba de esența vieții pe pământ, apa.
    Aceeași occidentali au constatat că doar administrarea utilităților publice de către comunitate și nu oricum ci pe principiul nonprofitului are ca efect ridicarea nivelului de trai al cetățeanului.
    Centralizarea comunistoidă în aceste odioase ADI cred că are o singură logică: pregătirea terenului pentru concesionarea distribuției apei de pe teritoriul României unor corporații occidentale private. Una dintre ele pare a fi Veolia, firmă franceză înființată pe vremea lui Napoleon și care a pierdut o grămadă de profit în urma tendinței de remunicipalizare. I-au hușuit locuitorii Berlinului (berlinezii n-au mai așteptat să expire cei 25 ani de concesiune, i-au chemat pe francezi, i-au întrebat câți euroi vor ca să plece, au făcut credit, l-au dat francezilor și n-a mai rămas decât celebra lozică: „Veolia adieu!” https://www.savegreekwater.org/archives/2760 )
    Ca să nu zică cineva că ar fi fost vorba de xenofobie, Veolia împreună cu Suez au fost hușuite chiar de conaționalii lor, parizienii.
    Nu cred că este întâmplătoare nici schimbarea denumirii în România. Din Veolia în Compania de Ape București. Cum de altfel o schimbaseră și după ce au părăsit Berlinul, din Vivendi în Veolia.
    Chiar și primăria din Sofia este hotărâtă să nu mai prelungească contractul de concesiune cu aceeași Veolia după expirarea celor 25 ani contractuali.
    Tariful exagerat de mare, aproape cât plătește apa parizianul din buricul Parisului, are și o componentă psihologică. Să obișnuiască românul să accepte tarife cât mai mari posibile fără să se revolte.

    Răspunde
  • Tereaca, da-ne si noua din ce iti dau astia ptr articole, ca pana la urma din traficul nostru faci banii din reclame, nu?

    Răspunde
  • Bai “ specialiștilor “ care comentați tot 3% o sa luați la alegeri ! Numai de dat din gura sunteți buni! Și bârfa multă! Cum le mai știți voi pe toate ! Nimic nu e bine făcut după mintea voastră! Orice om cu mintea normala care trece prin Buzău vede ca se mișcă ceva! Va e ciuda ca se face treaba și așa nu o sa mai puneți mana pe putere in veci! Aleluia PNL, USR și care mai sunteți ! Tomita va face KO la alegeri! Încă 4 ani și Buzăul o sa fie cât de cât oras! După aceea o sa veniți voi sa dormiți !

    Răspunde
    • „Yes, to the „specialists” who comment, you will take 3% in the elections! Just by word of mouth you are good! And lots of gossip! How do you know them all! Nothing is well done according to your mind! Any person with a normal mind who passes through Buzău sees that something is moving! It’s strange that the work is done and you won’t get your hands on power forever! Hallelujah PNL, USR and who else are you! Tomita will KO in the elections! 4 more years and Buzăul will be quite a city! After that you will come to sleep!”
      Dormi liniștit, FNI veghează…era o reclamă celebră pentru „oameni cu mintea normală „!

      Răspunde
      • Wow , a învățat wenky engleza frățioare! Keep going wenky!

        Răspunde
  • Ăștia chiar ne cred proști… cu explicațiile astea ,până și
    copii de grădiniță s-ar prăpădi de râs.
    Eu am un principiu după care mă ghidez în viață: ” Fiecare pasăre pe limba ei piere.”
    Cât de curând, se vor sparge toate oalele in capul celor care ( cred ei) împărățesc ( vremelnic) instituțiile astea. Hai cu Doamne ajută!

    Răspunde
  • Cine va obliga sa mai stați în Buzău ?

    Unde m-am mutat eu, apa costa mai puțin de jumătate din prețul celei de la Buzău. De curând am mai cumpărat un loc de casa de 500mp, pentru care am platit și impozitul pe anul acesta…….fix 2 lei !!!!! 🙂

    De asemenea mai am o locuință în alta localitate unde apa este…..GRATUITA…..de 11 ani de când este apa curenta in localitate. Sper sa nu se extindă caracatița și peste aceste localități, sa tripleze prețul apei ca să-și justifice salariile directorilor, mai mari decât al președintelui țării.

    Sau așteptați să se iefteneasca apa, din 2026 încolo ?!! 🙂

    Răspunde
  • Sa-i explice cineva d-nei director ca nu din baraj se poate alimenta cu apa, ci din lacul format in spatele lui. Vai de noi cu astfel de specialisti, mancatori de bani!

    Răspunde
  • pe spinarea locuitorilor din orasul buzau vreti sa duceti apa in capatul judetului si sa aveti salarii ‘ca afara’ … nu ?

    Răspunde
  • Hopa. Ați început cu explicații? Sa înțelegem ca nu va scădea prețul apei după ce terminați cu vestitele investiții? De ce plătim noi investițiile voastre? De ce nu.platesc primăriile implicate? Asa ați spus sus și tare, ca prețul trebuie sa cresca pana în 2026, după va scădea prețul apei. Vrem fapte dar vad ca ati început sa pregătiri terenul…Asa ați zis ca salariul lui Tescaru este nesimțit, a venit doamna la conducere și salariul este și mai nesimțit…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.