Hematuria: ce este și cum se tratează

Hematuria sau prezența sângelui în urină poate fi motiv de îngrijorare. Indiferent de cauza apariției, diagnosticul adecvat și tratamentul corect, acordat la timp, pot preveni apariția unor complicații grave pentru sănătate. Explicăm în continuare cum se manifestă hematuria și care sunt opțiunile de îngrijire viabile.

Ce este hematuria?

Hematuria este termenul medical care descrie prezența hematiilor sau a celulele roșii ale sângelui în urină. Acest fenomen poate fi vizibil cu ochiul liber, caz în care vorbim despre hematurie macroscopică, sau poate fi detectat doar prin teste de laborator, situație în care ne referim la hematuria microscopică. Hematuria nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei stări de sănătate precare sau al unei anumite afecțiuni.



Hematiile sau celulele roșii ale sângelui au un rol esențial în organism, fiind responsabile pentru transportul oxigenului de la plămâni la țesuturile corpului. Oricare ar fi situația, când sunt sesizate hematiile în urină acestea pot fi un semn al unor probleme de sănătate. De aceea este important consultul medical de specialitate. Analizele de laborator de urină pot fi completate cu teste imagistice. Cu ajutorul acestora, medicul ca stabili cauza apariției hematuriei și va putea oferi un tratament adecvat nevoilor. (1)

Cauzele apariției hematuriei

Hematuria, prezența sângelui în urină, poate avea diverse cauze, unele dintre acestea fiind mai grave decât altele. Factorii de risc pentru hematurie includ vârsta, sexul, fumatul și anumite medicamente. Hematuria este mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani și la bărbați. S-a observat că fumatul poate crește riscul de hematurie. De asemenea, medicamentele anticoagulante și cele împotriva cancerului pot afecta rinichii sau vezica urinară prin mecanismul lor de acțiune, permițând sângelui să pătrundă în urină.

Cele mai frecvent diagnosticate cauze ale prezenței hematuriei au legătură cu anumite boli și afecțiuni. Infecțiile tractului urinar, pietrele la rinichi, prostatita, cancerul de vezică urinară sau rinichi, glomerulonefrita, traumele renale și diverse boli genetice, cum ar fi sindromul Alport sau boala polichistică renală, pot duce la apariția hematuriei.

Alte cauze posibile pentru hematurie includ exercițiile fizice intense și consumul excesiv de alcool. Hematuria de efort este o problemă cauzată de mișcarea fizică exagerată. De asemenea, consumul de alcool, frecvent și mult din punct de vedere cantitativ, poate duce la apariția acestei afecțiuni.

Cu toate acestea, uneori, hematuria poate să nu aibă o cauză evidentă. În aceste cazuri, vorbim de hematurie idiopatică. (1), (2)

Simptomele asociate hematuriei

Simptomele asociate hematuriei sunt variate și pot fi mai mult sau mai puțin evidente, în funcție de caz. Semnul distinctiv al hematuriei este prezența sângelui în urină. În funcție de cantitatea de sânge, culoarea urinei se poate modifica, devenind roz, roșie sau chiar mai întunecată, asemănătoare cu coca-cola. Totuși, nu întotdeauna sângele este vizibil cu ochiul liber. În unele cazuri, sângele poate fi detectat doar prin teste de urină, ceea ce face ca diagnosticarea hematuriei să fie mai dificilă.

Hematuria nu este o afecțiune în sine, ci poate fi și un semn al unei alte probleme de sănătate. Astfel, aceasta poate fi asociată cu o serie de simptome, în funcție de cauza subiacentă. Senzația de usturime în timpul urinării, durerile abdominale sau lombare, febra, urgența urinară sau frecvența crescută a urinării sunt doar câteva dintre simptomele care pot însoți hematuria. 

Pentru a ține sub control simptomele neplăcute și a preveni agravarea unor afecțiuni, atunci când este sesizată schimbarea culorii urinei sau celelalte manifestări anormale, trebuie consultat medicul de urgență! (1), (2)

Valori normale ale hematiilor în urină

Într-o situație normală, urina nu ar trebui să conțină o cantitate semnificativă de hematii. În condiții normale, o cantitate foarte mică de hematii poate trece în urină. Se consideră valori normale de până la 2 – 3 hematii pe câmp microscopic. Aceasta înseamnă că, într-un eșantion de urină examinat sub microscop, nu ar trebui să se observe mai mult de 2 – 3 hematii.

Valorile pot diferi ușor, de la un laborator medical la altul. Medicul specialist este în măsură să ofere o interpretare a rezultatelor analizelor, în funcție de numărul de hematii prezent în urină. (1), (3)

Tratamentul hematuriei

Tratamentul hematuriei este direcționat în mod specific către cauza care a condus la apariția acesteia. În funcție de cauza hematuriei, acesta poate include antibiotice pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, medicamente pentru dizolvarea pietrelor la rinichi sau tratament care ajută la controlul afecțiunilor cronice.

Însă, în unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. De exemplu, dacă hematuria este cauzată de pietre la rinichi care nu pot fi dizolvate cu medicamente sau de tumori care nu pot fi controlate cu medicație, pot fi necesare proceduri chirurgicale. Acestea pot varia de la proceduri minim invazive, cum ar fi litotripsia cu unde de șoc extracorporale pentru pietrele la rinichi, până la operații mai complexe. 

Când bolile de rinichi au cauzat hematuria, dializa poate fi necesară pentru a filtra deșeurile din organism. Uneori se poate ajunge chiar și la transplant de rinichi, în funcție de gravitate.

În cazuri de cancer, urologul poate oferi tratamentul adecvat, alături de echipa multidisciplinară de îngrijiri, pentru ca rezultatele să fie optime. (1), (2)

Hematuria este o afecțiune care nu trebuie ignorată, deoarece poate fi semnul unor probleme de sănătate mai serioase. Medicul specialist va putea stabili un diagnostic corect, după analizele medicale de laborator sau testele imagistice recomandate. Apoi, urologul va putea oferi tratamentul adecvat pentru a trata cauza apariției hematuriei.

Surse de informare:

1. Hematuria – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15234-hematuria,

2. Blood in urine (hematuria) – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/blood-in-urine/symptoms-causes/syc-20353432

3. Assessment of Microscopic Hematuria in Adults – https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2006/0515/p1748.html

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.