Primarul din Rușețu se teme că herghelia cu cai de rasă se va desființa


Primarul din Rușețu a luat azi microfonul și a cerut ajutorul deputaților din Comisia de Agricultură, dar și reprezentanților guvernului veniți azi la Buzău.

Florin Snae se teme că herghelie de la Rușețu – adminsitrată acum de Direcția Silvică Buzău – se va desființa.

Celebra unitate de creștere a cailor de rasă, cea care l-a „născut” pe semigreul românesc, e acum în aer.

Terenul pe care herghelia a funcționat din 1919, de când a fost înființară de Regele Ferdinand, a fost retrocedat.

„Domnilor deputați și domnilor reprezentanți ai guvernului vă cer să faceți ceva pentru a salva herghelia. Mă tem că se va desființa. 630 din cele 690 de hectare ale hergheliei au fost retrocedate prin hotărâre judecătorească definitivă către Academia de Științe Agricole și Silvice. Domnii de la Academie au primit după revoluție la Rușețu și Stațiunea Zootehnică de Oi și de Porci. Erau acolo 25 mii de oi și 14 mii de porci. Lucrau peste 400 de inși. Acum nu mai e nicio oaie, niciun porc și niciun om. Mă tem că așa se va întâmpla și cu herghelia. Momentan am oprit retrocedarea, făcând o cerere de revizuire. dar nu știe ce șanse sunt”, a spus primarul Florin Snae din sală către autoritățile de la prezidiu.

Snae susține că desființarea hergheliei ar fi un lucru strigător la cer și că armăsarii crescuți acolo reprezintă o valoare de patrimoniu genetic a României.

„Unii și-au dat viața pentru acest cal – semigreul românesc – brevetat la Rușețu. Au fost cercetători care au trăit pentru asta. Ar fi o crimă ca statul român să-și bată joc de o asemenea valoare. Eu ca primar al comunei trebuie să mă refer și la un aspect social. 70 dintre bărbații comunei lucrează acum la herghelie. Au neveste, multe din ele fără serviciu, au copii, deci peste două sute de inși ar fi afectați dacă s-ar închide herghelia”, a conchis Snae.

De partea cealaltă, reprezentanții Academiei de Științe Agricole și Silvice susțin că e dreptul instituției să primească hectarele cerute în justiție (fiind continuatoarea Institutului Zootehnic), dar că, atenție, nu s-a cerut musai terenul de la Rușețu, ci mai debrabă pe undeva prin Tulcea și Suceava.

Dar așa au hotărât judecătorii să primească teren la Rușețu.

Aceștia mai susțin că în cazul în care sentința de împroprietărire va fi păstrată până la final (se va respinge cererea de revizuire), nu vor desființa herghelia și că vor permite desfășurarea activității prin încheierea unui contract de comodat asupra terenului.

Vom reveni acestui subiect.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  S-a sfârșit la doar 16 ani. Boală nemiloasă!CLICK AICI  

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

5 comentarii la „Primarul din Rușețu se teme că herghelia cu cai de rasă se va desființa

  • Vedeți cum e viața ? In urmă cu ceva ani o firmă de export-import din comuna … RUSETU (!) trimitea săptămânal în Italia tiruri pline cu … CAI (!) și – uneori – măgari ! … Incurcate sunt căile afacerilor și ale Primăriilor …

    Răspunde
  • Cuza VODA , ce legatura are cu Herghelia Rusetu firma mai sus mentionata ???

    Răspunde
  • Sper ca statul sa se sesizeze in ceea ce privesc hergheliile de stat trebuie facuta o statistica ce cheltuieli se fac cu aceste hergheli fara nici un rost salariati ,hrana si multe altele…va rog spuneti ce performante aveti cu acesti cai ?la competiti interne sau internationale ,la concursuri de frumusete?…de ce vreti voi ???nimeni nu investeste in genetica acestor hergheli am ramas in urma cu tot ce se numesc cai cei din conducere iau salari si e tot cei intereseaza,eu sint propietat a 35 cai adusi din toata europa cu ei mergem in competiti,,cei din hergheliile de stat au ramas la nivelul anilor 80…sint depasiti de situatie dar cheltuiesc miliarde pentru salari si ingrijirea multor cai ce nu au valoare din nici un punct de vedere…si daca doriti va dau exemple concrete …cai de trap in orice tara din europa cai alearga un timp mediu de 1,16 pe km cei din hergheliile ROMANESTI ALEARGA 1,25…1,35…nici macar la nivelul anilor 60 ai europei nu sintem…in schimb avem in hergheliile din Romania foarte multi experti,veterinari,ingineri,directori ce habar nu au despre ce se intimpla in lumea cailor in ani 2018…astept sa fiu contrazis de experti din hergheliile de stat pe ce rasa doresc dinsi ..cai de trap,cai de galop,cai de sport..dresaj obstacole..ce vor ei

    Răspunde
  • _Cresterea cailor de rasa in herghelii poate fi considerata , chiar politica de stat…pentru aportul economic al acestei specii_vezi rasele de cabaline pentru povara ,cabalinele folosite la reproductie pentru amelorarea efectivelor de la detinatorii privati si juridici ,aport de imagine pentru statul respectiv _ vezi rasele de cabaline pentru sport !
    _Dragi ruseteni , stati linistiti herghelia RUSETU nu va disparea, ASAS ,s_a pronuntat deocamdata clar in acest sens… sigur Regia pentru cresterea cailor de rasa , Ministerul agriculturii ,ANARZ , cercetartea stiintifica si celelate organisme sanitare veterinare , pot formula programe pentru cresterea si amelorarea genetica a cabalinelor pentru munca si
    sport…
    _felicitari crescatorule de 35 de cai ,sa fie sanatosi si performanti, iar personal as saluta , sa fie cel putin 100 de crescatori de cabaline in regim privat cu efective de 35 _80 capete , daca se poate femele pentru reproductie …

    Răspunde
  • Vreau și eu un cal.
    Să se dea la fiecare familie din Rușețu câte un cal.
    Măcar să știe tot norodul pentru ce primarul în loc sa toarne asfalt și sa tragă gaze și apă a plătit salarii și mâncare la cai degeaba.
    Și nui singurul primar care a făcut așa, toți au făcut așa.
    Vai de capul lui, ia zii primare de ce nu-s asfaltate străzile la tine în comună și de ce în unele zone din Rușețu nu poate intra salvarea la pacienți, de ce nu-i lumină seara la capătul ulițelor.
    Ce ai de gând să faci cu malurile Călmățuiului și cu siguranța ca la o inundație mai mare va da apa afară. Ce contramasuri ai, unde cazezi familiile aflate în dificultate.
    Totuși chiar și așa vreau și eu un cal „castrat”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.