Se plâng că plătesc prea mult, deși dau doar 50%!

Sunt două mesaje, în două zile, ale unor buzoieni branșați la RAM, din blocurile ANL, care se plâng, pe bună dreptate, de facturile mari la căldură.

Asta deși, atenție, abonații RAM plătesc doar jumătate din factură, restul fiind suportat de Primăria Buzău (subvenție).

„Domnule primar, cum este posibil ca la o garsoniera în blocul ANL Aleea Sporturilor să vina factura la RAM de 650 lei ? Nu putem achita asemenea facturi

„Domnule primar, am fost uluită de factura la încălzire, 1150 RON, a locuinței sociale din blocul ANL Dorobanți 2, bloc I 17! Nu este posibil ca pentru două calorifere să vină o sumă fabuloasă! Vă cer ajutorul nemărginit!

Cele două mesaje au fost postate pe site-ul primarului, buzaucityreport.ro. Acum, cei din blocurile ANL solicită Primăriei Buzău să le monteze de urgență, centrale de apartament pe gaz

În mun. Buzău gigacaloria facturată de RAM costă 880 de lei (TVA inclus). Abonații plătesc doar jumătate (440 lei), cealaltă jumătate fiind achitată de Primăria Buzău.

Oare cum ar fi fost ca abonații să achite tot ?

„Sistemul centralizat e cel mai bun!” 🤥 Expresia mincinoasă de mai sus a fost picurată zeci de ani în urechile buzoienilor (de cei interesați).

Ea se baza pe o mare minciună. Prețul subvenționat către populație. Pentru că dacă nu s-ar mai plăti subvenție (de la Primărie) facturile la RAM ar exploda, iar abonații nu le-ar mai putea plăti.

Sau, dacă le-ar plăti, facturile la RAM ar fi (mult) mai mari decât cele ale buzoienilor care și-au pus centrală de apartament. Cu toată majorarea prețului la gaze.

De ce sunt facturile la RAM mai mari ? Simplu, pentru că trebuie plătite și salariile (brute) ale zecilor/sutelor de angajați RAM. Salarii plătite tot anul și nu doar iarna.

Se adaugă pierderile de energie (și avariile) de pe rețelele primare și secundare.

Spre deosebire, centralele de apartament funcționează singure (nu e nevoie de personal plătit), iar pierderile sunt zero (țevile centralei merg prin casă și nu pe afară, prin frig/ger).

Centralele de apartament pot fi date mai încet când e cald afară (rezultă facturi mai mici), în timp ce la RAM țevile duduie și la 20 de grade (ca să fie consum și facturi mari).

În concluzie, expresia „sistemul centralizat e cel mai bun” începe să-și arate veridicitatea și la Buzău.

Citește și:

loading...

6 comentarii la „Se plâng că plătesc prea mult, deși dau doar 50%!

  • Nu mai vaitați primăria! Mai mult ca sigur, prețul gigacaloriei este superumflat ca sa mai își scoată și ei pârleala. Eu la casa cu trei camere, izolație cu vata de sticlă, centrală moderna, am platit 470 lei la 22 grade, așa că prețul ala nu este real.

    Răspunde
  • Auras, unde dai și unde crapă. nu e vorba aici de subvenția Primăriei la căldură, pt ca nu subvenționează Primaria doar căldură la blocurile ANL, ci la toti cei care au rămas branșati la sistemul de încălzire al orașului cati au mai rămas. ideea este ca sunt facturi astronomice fata de anii trecuți, triple cu toată subvenția. cei care stau în blocurile ANL nu.si pot monta centrale pe banii proprii pt ca nu au cum sa investească in ceva ce nu e al lor, nu sunt proprietari, ba din contra de 10 ani se discuta sa se vândă aceste locuite către chiriași cum s-a putut în toate orașele din tara, numai la Buzău nu s-a vrut. Primaria trebuie sa găsească o soluție pt aceste locuințe, pt ca nu este normal sa fie asa facturi uriașe. iar faptul ca se montează centrale pe timp de iarna și că o să și funcționeze in iarna asta este o minciuna (deocamdata).

    Răspunde
  • E japca pe fata oricum RAM ia bani degeaba : eu am centrala proprie si tevile vechi nu mai trec pe la mine prin apartament. Cu toate astea a venit factura 67 RON de la RAM, pe Noiembrie si iar 67 RON pe Decembrie – la gaz am platit pana acum o medie de 200 RON pe luna. Cum se face ca dau aproape jumatatea pretului pe RAM pentru NIMIC?

    Răspunde
  • Eu zic că dacă sistemul centralizat de climatizare (termoficare și ac) funcționează într-un oraș precum NY-ul, merge și la Buzău, în anumite condiții:
    – nu umfli organigrama firmei care produce și furnizează;
    – nu populezi cu angajați tesa mi mulți decât cei din producție (Compania de Apă);
    – aduci la zi țevăraia, nu cum a făcut prietenul GAGU lucrările acum ceva timp;
    În plus, eficientizarea energetică a blocurilor ar fi trebuit să primeze avioanelor, iazurilor și altor aberații, pentru că iată, ne kkm pe noi de frig! 470 lei (de la 2000, după plafonare de 1300 lei și mărinimia statului, de 150 lei) la un ap cu 2 camere, în perioada 20 nov-20 dec 2021.

    Răspunde
  • Tot pomanagii se vaita. Au fost obisnuiti toata viata pe pomana si tot ei se vaita. Daca li se par scumpe pomenile primite, sa se mute in apartamente pe piata reala, sa vada ce inseamna sa platesti la valoarea de piata, nu sa primesti pomana din bani publici.
    Ba chiar mai si mint prin omisiune, ca in realitate „garsonierele” sunt apartamente de 2 camere, au suprafata cat un apartament de 2 camere, nicidecum cat o garsoniera.

    Cat despre gluma cu cazurile sociale, nu e nici un caz social in blocurile ANL, din contra, majoritatea sunt bugetari bine platiti, dar care si-au trecut averile si proprietatile pe numele unor rude.
    In blocurile ANL majoritatea castiga mult peste medie, sunt pline blocurile ANL de bugetari care lucreaza pe salarii mari in cadrul institutiilor din subordinea primariei, si nu numai. Sunt generali, comandanti, comisari din cadrul MAI/MApN/Servicii care au primit pomana apartamente in blocurile ANL, desi ei castiga mii de euro lunar (unii incaseaza pensie speciala de mii de euro + salariu de bugetar special de mii de euro) si conduc masini de zeci de mii de euro si au vile de sute de mii de euro in oras sau in comunele din jurul orasului. Halal cazuri sociale… tot cei ce castiga mii de euro platesc chirie cat un pachet de tigari. Unii din ei folosesc apartamentele ca spatii de depozitare sau spatii unde au niste realatii cu diverse dame de companii, si chiar „inchiriaza” la colegi spatiile.

    Răspunde
  • De ce subventii pentru caldura celor racordati la sistemul centralizat? Ce-i face pe ei speciali? Ce face ca sistemul centralizat sa fie special? De ce nu se subventioneaza gazul/lemnele/peletii celor care au centrale individuale/de bloc/etc ?
    Daca totusi trebuie sa existe o subventie, aceasta ar trebui oferita celor care au nevoie (batrani fara pensii/cu pensii sub anumite plafoane, in mod progresiv – familii cu 3-4-5 copii in care venitul asigurat de parintii care LUCREAZA nu ajunge la un nivel decent, familiile elevilor eminenti – copiii sa inteleaga ca rezultatele pozitive atrag recompense inclusiv din partea societatii, etc) nicidecum celor care utilizeaza serviciul unei anumite firme.

    Daca firma respectiva nu este eficienta, sa „moara”. Someri au fost, sunt si vor mai fi, nu se sfarseste lumea. Mai ales ca oamenii de acolo care cu adevarat muncesc isi vor gasi rapid de munca, vor avea de suferit plimbatorii de hartii pe bani multi. Ceea ce s-ar putea cataloga ca fiind dreptate divina, nu?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.