Chiar ne iubim copiii de-i băgăm în fiecare dimineață în fumăria asta ?

E jale în fiecare dimineață preț de aproape 40 de minute pe strada Spiru Haret din Buzău.

Cam de la 07.30 până la 08.10, când intră copiii la școală/liceu/grădiniță, sunt în jur de o mie de mașini care în acest interval se succed, bară la bară, pe ambele sensuri.


Toate aceste mașini scot fum, în această dimineață, puțin înainte de ora opt NOXELE au fost puternic resimțite de trecători.

80-90 la sută din mașini sunt ale părinților care, fie din alte cartiere ale orașului, fie din comunele învecinate, își aduc copiii la unitățile de învățământ de aici.


Întrebare ? Oare chiar ne iubim copiii de-i băgăm în fiecare dimineață în fumăria de aici ?

De ce se întâmplă asta ?

Vă spun eu adevărul, chiar dacă e unul deranjant pentru (foarte) mulți.

Pentru că onor conducerile școlilor, în loc să facă pentru cei 75 de copii de clasa zero din cartier trei clase (și atât), înființează 6-7 clase! Tocmai pentru a-i primi și pe copiii din comunele învecinate și alte cartiere.

În fiecare clasă jumătate din elevi sunt din cartier, jumătate (sau chiar mai mult) din alte părți.

Înmulțiți 75 de elevi „venetici” pe fiecare an de studiu cu 9 (de la clasa zero până la clasa a opta). Rezultă un total de aproximativ 675 de elevi.

Ținând cont că în zona Spiru Haret sunt o școală (nr. 15), un liceu cu școală (Pedagogic), trei grădinițe și două creșe, rezultă lesne mia de mașini (de care făceam vorbire la începutul articolului) și care ajunge în fiecare dimineață pe Spiru Haret.

Mirosul persistent de gaze de eșapament pe o stradă îngustă, mărginită pe o parte de blocuri, pe de alta de clădiri ale școlilor, e așadar firesc, nu-i nicio surpriză.

Se poate schimba ceva ? Nu! Școlile nu vor renunța la elevii care nu sunt ai lor (luați de la alte școli din rural ori alte cartiere ale orașului). Sistemul e conceput, dimpotrivă, să strângă cât mai mulți.

Iar părinții n-au cum să-și aducă de la distanță copiii înscriși aici fără mașini.

Citește și:

loading...

12 comentarii la „Chiar ne iubim copiii de-i băgăm în fiecare dimineață în fumăria asta ?

  • Unitățile de învățământ sunt finanțate „per capita”. Ba mai mult, învățământul romanesc este bazat pe cifre minime de școlarizare. Și de aici este lesne de înțeles de ce directorii și nu numai sunt „obligați” să primească pe toată lumea. Spațiu să fie.

    Răspunde
  • Nivelul de poluare s-a triplat în oraș, mașinile vechi fără catalizatoare, praful fiind cele mai mari probleme, apoi zgomotul … sa crezi ca ieși la plimbare la aer curat e o iluzie

    Răspunde
  • Nu cred ca vei sensibiliza vreo autoritate. Asta pt ca ei sunt direct implicați în acest nomadism pedagogic. Toti înstăriții buzoieni au vrut casa la tara, dar sa beneficieze de facilitățile din oraș. Isi fac cumpărăturile în oraș, lucrează în oraș, au copiii înscriși la scoli în oraș,etc. La tara doar dorm și fac grătarele. In același timp noi plătim impozite și taxe mai mari ca să își tina ei copiii la scoli aici, sa le ducă apa la poarta, sa aibă transport în comun ,sa foloseasca serviciile medicale de aici. E o inechitate dovedita,dar creeata de cei cu putere de decizie.

    Răspunde
  • Daca ar fi impozitul 1000 euro pe an la masinile euro 3 sau mai putin, s.ar regla piata…

    Răspunde
    • In acelasi timp ar trebui 1000 euro/ an impozit pentru cei ce nu au masini, interpretarea fiind ca nu sunt utilii cu nimic societatii din moment ce n-au fost in stare sa stranga 3 parale ca sa cumpere o rabla euro 3 sau mai putin.
      Ce parere ai, tovarase, e bine asa?
      Subventionarea transportului in comun pentru cei ce nu sunt in stare sa-si cumpere o masina se face si din banii celor cu masini euro 3 sau mai putin asa ca mai lasati galagia pe tema asta.

      Răspunde
      • In Singapore plătești 70.000 de dolari doar pentru dreptul de a ți cumpara o masina\ a polua. Plus banii de mașina, impozit și loc de parcare. Și eu sunt de acord sa se plătească taxe f mari. Și am și mașina și nici comunist nu sunt. Dar bănuiesc ca tu ești ăla de își stinge tigara pe jos, arunca gunoiul lângă gardul casei, se caca in scările de bloc și își învața copiii ca hârtiile se arunca pe jos așa ca de ce sa nu arunci și niște gaze-gunoaie in plămânii altora.

        Răspunde
        • Du-te in Singapore, gaina fara cap!
          Singapore este o insula, gaina fara cap, o insula in care salariul mediu lunar este de 4000 de euro iar salariul minim este de 2500 euro (nu exista un salariu minimi legal, salariul de 2500 de euro/ luna este o medie a celor mai mici salarii in plata).
          Asadar, gaina fara cap, tu compari O INSULA (cca. 5.5 milioane populatie) unde salariul minim este de 2500 de euro (12500 de lei/ luna) cu un ORASEL ( cca. 100 mii populatie) de pe ditamai continentul si, in acelasi timp, imi reprosezi mie ca nu am grija de tine.
          Pai bai gaina fara cap, doar tu esti responsabil pentru tine. Plamanii tai NU sunt grija mea asa cum plamanii mei nu sunt grija ta. Esti nemultumit de aer? MUTA-TE IN VARFUL MUNTELUI!
          Gaina fara cap dar plina de comunism. Nu pricepi nimic din nimic.

          Răspunde
    • Soluția ar fi ca la fiecare intrare in oras sa se faca statii de transport/colectare elevi care sa fie preluati de mijloacele de transport in comun si adusi pe trasee predefinite catre scoli.
      Dar milionarii de carton nu concep ca puradeii lor sa circule cu mijloacele de transport in comun, ca le pute!

      Răspunde
  • Foarte bine , la cât mai multe mașini, dacă se voia o schimbare se făcea de mult timp ceva

    Răspunde
  • De când ți-ai luat mașină electrică ai devenit mare ecologist. Ai măcar curajul și spune adevărul până la capăt.

    Răspunde
  • in centrul orasului atat liceul de arta cat si toata zona din jurul Comsoradi este afumata constant de fumul produs de aceasta companie. Nu imi dau seama cum a primit avize de a afuma carnea in mijlocul orasului si nu se sesizeaza nimeni. Fumul este eliminat ore intregi in foarte multe zile din saptamana inclusiv in weekend

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.