Orașul cu patru parcuri noi în patru ani!

Printre administratorii de orașe circulă axioma că orașele cele mai frumoase sunt cele cu parcurile cele mai multe.

Săptămâna trecută, cu prilejul inaugurării noului parc din prelungirea Parcului Tineretului, atât Toma, cât și vicele Apostu, au ținut să facă o remarcă importantă:

„În ultimii patru ani orașul Buzău s-a îmbogățit cu patru parcuri. E ceva, nu ? Mergem înainte spre ținta fixată ca orașul Buzău să devină cel mai verde oraș din România. Următorul obiectiv important e împădurirea zonei adiacente digului Buzău”

Cele patru parcuri noi

1) Parcul de lângă fosta bisericuță a copiilor

Foto, august 2020. Există un plan de extindere prin unirea cu parcul de vizavi (de lângă Poliția Locală), iar strada (Ostrovului) care le desparte să fie băgată prin subteran

2) Parcul Iazul Morilor

Reporterul a trecut azi pe acolo. O frumusețe. Parcul e îngrijit, sălciile au început să crească, în lacuri sunt pești colorați. Păcat că Primăria Buzău n-a găsit înțelegere să facă parcul măcar cu 20 de metri mai lat. Poate când se va da drumul viitorului cartier. Pentru că și viitorii locatari (și dezvoltatorul imobiliar) vor avea de câștigat cu un asemenea parc alături

3) Parcul Drăgăicii

În mai 2023, a fost inaugurat și parcul situat vizavi de Drăgaică. Primăria pus terenul, iar Green Group a făcut investiția (un mare bravo!). Parcul e util îndeosebi celor din cartierul Poștă

4) Noul parc din Prelungirea parcului Tineretului

A fost inaugurat săptămâna trecută după o investiție cu fonduri europene. Are trei locuri de joacă, alei largi, perfecte pentru jogging și plimbări liniștite. Încă nu are suficienți copaci (normal, doar e un parc nou, copacii s-au plantat și vor crește) și nici un drum de acces asfaltat (probabil că se prinde finanțarea în bugetul de anul viitor).

În ultimii ani au fost reabilitate de municipalitate parcurile de lângă Piața Centrală, de lângă primărie și de lângă sediul Poliției Locale.

Notă. O presă corectă și un activism civic asemenea sunt cele care nu trec sub tăcere lucrurile bune realizate în oraș, căutând în schimb, peste tot, doar nodul din papură.

Citește și:

loading...

18 comentarii la „Orașul cu patru parcuri noi în patru ani!

  • Nota – rolul presei este sa tina un echilibru- intre realizari si nerealizari,
    Aici sunt vesnic doar realizari, nu am vazut curajul de a scrie vreodata critic, desi sunt sute de subiecte si critice !

    Răspunde
  • Dacă iazul morilor sau Sfinții Îngeri sunt parcuri…

    Răspunde
  • Nenea reporteru…
    Scriai cândva că Ciolacu promitea asfaltarea centurii atât de mult așteptată și foarte necesară, ce s-a întâmplat? Nu a mai avut bani??? Multe mașini ar fi fost dispersate, mai bine decât îngrămădite!!!

    Răspunde
    • Primarul Toma a anunțat zilele trecute că s-a desemnat firma care va face Studiul de Fezabilitate. Poate e gata în șase luni si se trece apoi la licitația pentru desemnarea proiectantului + executie.

      Răspunde
  • La parcuri și festivale suntem cei mai tari! felicitări!
    Pe când un spital sau măcar asta pe care îl avem să aibă ceva personal de calitate in el?
    Pe când o școală nouă?
    Pe când un proiect de locuințe accesibile tinerilor?

    Răspunde
  • 3 mini(micro)parcuri si un parc in continuarea altui parc (la periferia periferiei orasului).
    Si bonus avem o padure-parc, tot mai puțin padure si mai mult parc.
    Plus, parc de ghivece in piata Daciei care vor creste mari candva si vor face ceva umbra…
    Parc, parcari ba..

    Răspunde
  • 4 parcuri ?! 🙂

    LOL, unii avem curți mai mari și mai frumoase decât „parcurile” lui Toma !

    PS: de ce un mare bravo celor de GREEN Group ?!
    Că doar n-au pus patronii bani din buzunarul lor, adică din profit, acei bani sunt deturnați din cota de impozit care în acest fel nu a mai ajuns la stat.

    De ce nu informezi corect oamenii, domnule Tereacă ?

    Răspunde
    • Nu știu dacă e așa cum spuneti dvs. că nu am date din contabilitatea lor. M-aș îndoi să fie așa, de ce alte firme din Buzău nu procedează similar ?

      Răspunde
      • Ei domnule Tereacă, dar ești prea tânăr să te lase memoria de la vârsta acesta !

        Pai cum, ai uitat că taman dumitale l-ai citat exact aici pe site-ul domniei tale pe insusi președintele Green Group care a anunțat cu gurița lui fix partea cu alocarea cotei de impozit pentru facerea acelui parc ?

        In alta ordine de idei, problema oamenilor nu-i că s-au înlăturat boscheții de pe o tarla de loc și s-a amenajat ceva mișto acolo ci costurile implicate.
        Pai cat de bătuți în cap sa consideri cetățenii acestui oraș încât să le spui că pentru a amenaja câteva mii de mp in stilul clasic de Buzău, sa cheltuiești sute de mii ori milioane de Euro ?!

        Nu este nici un fel de exagerare faptul că o grămadă de oameni au curți mai mari și mult mai frumos amenajate decât parcul de la Dragaica și au făcut aceasta treabă cu o fracție din banii cheltuiți acolo.
        Cu suma aceea se construiau și două vile pe acel teren, de plus 100mp utili fiecare, fara nici o exagerare.
        Bine că n-au pus și vreun gard bordurat pe margine că mai cheltuiau câteva zeci de mii de euro.

        Răspunde
  • Mari parcuri, sunt unele curti in oras mai mari decat “parcul” Sfintii Ingeri sau Iazul Morilor. Si ca tot este facuta acea paranteza cu presa, o critica pe site unde putem gasi? Un om al presei ar trebui sa fie impartial, deci sa existe articole din ambele categorii.

    Răspunde
    • În primul rând că asta cu grădinile oamenilor e exagerare, apoi – ce treabă are una cu alta ? Dacă își face unul acasă la el, parc între ziduri, scade asta din meritele Primăriei Buzău dacă face parcuri la rându-i ?

      Răspunde
      • Poate fi o exagerare, insa arata faptul ca nu este un merit atat de mare faptul ca Primaria face parcuri cat gradinile unor oameni. Mai ales la sf. Ingeri situatia este hilara, nu ai umbra, practic pentru amenajarea parcului doar s-a dat jos gardul si au fost amplasate banci. In plus revin cu intrebarea, critica unde pot gasi cat sa vad impartialitatea jurnalistica?

        Răspunde
  • După 2 mandate de primar kaizen avem 4 parcuri, un centru reabilitat destul de ok dar in 10 ani va fi praf si pulbere, câteva străzi asfaltate, un avion, o locomotiva, niște poze puse pe un gard, piste de biciclete, un bulevard Unirii reabilitat, niște bulbi de lalele de care nu mai știe nimeni, sute de pomi ornamentsli care s-au uscat atat pe Unirii cat si prin parcurile marete, polistiren pus pe stadion, bani plătiți de doua ori către polițiști locali, niște fântâni arteziene de 500 mii de euro nefuncționale, un sediu nou al primăriei în care nu știu de ce s-a investit și pentru ce, câteva blocuri reabilitate termic cică, găurite, atenție blocuri din placi prefabricate în care este total interzisă carotarea vezi stasul din construcții, era sa uit doua poduri reabilitate, sute de mii de stâlpișori chinezești pe toate străzile, zeci de împrumuturi ale primăriei la diferite bănci, majorări de impozite și taxe, plimbări ale primarului peste tot în lume pe banii primăriei, schimbări de nume ale străzilor cu aberații gen Soroca? Ce treaba o fi cu asta nu știu, semafoare în sensul giratoriu, prețul la apa triplat, sistemul de termoficare aproape distrus și mai continuați voi ca eu m-am plictisit. Deci omul chiar a făcut, votati-l dacă vreți sa aveți metro și aeroport în 2030.

    Răspunde
    • Mai pune, nene! Alea câteva străzi sunt, de fapt câteva sute, din care vreo 70 erau de pământ, Industriilor și Transilvaniei făcute după zeci de ani, sute de parcări reasfaltate prin cartiere, centrale termice la toate unitățile școlare (în Constanța, Timisoara, Arad, București, orașe mari cu primari PNL-USR și sistem centralizat pe butuci copii fac frigul iarna!), platforme îngropate moderne (cum doar câteva orașe au prin țară), peste o sută de autobuze și eliminarea căpușei maxi-taxi, transport modern către comunele din jur (Buzăul e probabil aici campion național – niciun alt oraș nu are un sistem atât de bine pus la punct), dotarea Urbis cu stație de asfalt nouă și utilaje moderne, Buzăul citește (cărți pentru toți copiii din oraș x 3 ani), ghiozdane pentru cei mici, sute de noi locuri de joacă + alte sute modernizate, pasaj Unirii redeschis, stadion de atletism + stadion de fotbal (Concas), echipă de handbal in prima ligă (Cupa României în palmares), terenuri de sport moderne la școli și licee, semafoare cu buton, urmează bicicleta municipală, Park and Ride, clădirea Colegiului Mihai Eminescu etc.

      Răspunde
      • Dacă nu se risipeau milioane de euro pe echipele sportive, câte se puteau realiza? Cu 5 milioane anual mai mult!!! Enorm!

        Răspunde
  • ASFALTA DIGUL CARE FACE LEGATURA DINTRE MARACINENI SI BRAILA AR PUTEA PRIN OBORUL DE ANIMALE

    Răspunde
  • Axioma care circula e discutabila prin lege (dreptul de a avea pareri), deci sa o numim teorema deocamdata!

    Daca la Lugoj se liciteaza deja un spital municipal NOU (s-a depasit faza de proiect, de fonduri, de proiectare, de documentatie), ori la Resita s-a realizat inca de acum 2 ani un centru civic a la carte, de 2.2 ha in 8 luni cu 100 de muncitori, in loc de 2 ani, ori ca la Sebes e inceput deja din 2022 un nou liceu (cladire) tehnologic in valoarea de 27 mil lei fonduri (unde 33% din bugetul local merge in educatie) si care ar trebui sa fie gata pe la anul, „noi” paricipam cu>
    – parc CEC – 2100 mp
    – parc investitie privata si inca nefinalizat la Dragaica(sunt plase lasate de izbeliste, iarba e deja balarie etc.) – 3300 mp
    – parc Iazul Morii (Morilor – denumirea veche) – 4300 mp cu balta, cladire, trotuar inclusiv
    ___
    – parcul Parcul Tineretului (cum ar trebui sa se numeasca cu adevarat) e toata speranta noastra sa invingem in acea „axioma”!
    Despre strazi, analiza corecta implica date despre> tip carosabil – trafic usor, mediu sau greu, grosime strat asfalt, latime strada, lungime segment, daca s-au asfaltat si trotuare si/sau cai de acces, pret material, pret manopera, durata lucrarilor, in mare.
    Nu ca sunt Gica Contra, doar am oferit o alta alternativa autorului articolului. Multe lucruri care s-au realizat in ultimii 7 ani, respectiv in cele doua mandate, sunt lucruri bune si utile, absolut! Problemele sunt:
    – prioritizare gresita a: Problemelor, Nevoilor, Dorintelor cetatenilor
    – contractori preferati (conditii specifice in caietul de sarcini)
    – solutii tehnice alease eronat (sa fie frumos!, in principal)
    – subordonarea totala fata de contractori -> acceptarea de intarzieri, calitate precara a lucrarilor.
    Mai are timp sa schimbe impresia generala dl. Toma, sau poate ca nu vrea pentru ca este perfect?!?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.