Piața din Micro XIV are mascotă. Iată povestea lui „Pațanu” – omul străzii

Lumea îl știe de „Pațanu”. Probabil i se trage de la „Pățitul”. Unii îi zic și Patraulea, dar numele adevărat este de Costel Cristea.

De loc e de prin țigănie, din Orizontului, dar de ani buni s-a mutat în Piața din Micro XIV.

Zi și noapte îl găsești în piață. Ieri era cam amețit, găsise probabil de băut.

Astăzi, la prânz, dormea la umbră. Obosit tare, din moment ce n-a răspuns strigării și nici nu era deranjat de muștele care i se plimbau prin barbă.

„Garsoniera” lui înseamnă pereții a două „centrale” situate în dreapta intrării în piață.

Are acolo o saltea, peste ea o pătură și  un cearșaf din celofan.

Lângă „pat” stau o roșie și o jumătate de pâine.

„Acum, vara, nu face foamea. Găsește prin piață diverse fructe și legume aruncate de tarabagii. Îi mai dă și lumea de pomană.Toată lumea îl știe pe Pațanu, e un fel de mascotă a acestei piețe”, ne spune, jovial, un bărbat care bea o bere la umbră, la intrarea în piață. „Îl știu de mic. Suntem prieteni de-o viață. Când e vreme frumoasă doarme aici. Pe căldurile astea îi e chiar bine. Iarna, când e frig, îl iau la mine. A avut casă pe Orizontului. Dar, când s-a întors din pușcărie, s-a trezit fără ea. I-a vândut-o sora sa. De atunci e omul străzii”.


„Ei, cine nu-l știe pe Pațanu. Dormea înăuntru în tarabe până să se închidă piața. Trăiește de pe o zi pe alta cu ce mai găsește pe la gunoi, cu ce-i mai dă lumea de pomană. Uneori îl mai iau oamenii din cartier la demolări, la spart de pereți, de faianță. Primește mâncare și bani pe care-i dă în general pe băutură”, ne-a spune și una din precupețele din piață.


Pațanu nu are însă prea mulți simpatizanți. În general, oamenii se plâng de el că face mizerie, miroase urât, e neîngrijit. Iată două mesaje primite la redacție în ultimele zile:

„Boschetarii ăștia ar trebui îndepărtați din piață. Fac o mizerie de nedescris în jur. N-ar trebui tolerați de poliție, strică imaginea pieței. Vă rog să veniți și să vedeți cu ochii dvs.”


„La intrarea in Piata Micro XIV e foarte multa mizerie facuta de boschetarii care isi fac veacul prin zona. Mananca si arunca gunoaie, isi fac nevoile pe unde apuca prin piata. Cersesc, se imbata si injura oamenii care vin in piată. Lumea e oripilata”

Citește și articolul: Bărbat înecat, găsit în apă sub podul de la V. Pașii

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.