Postarea zilei la Buzău. Două mii de comentarii în cinci ore!

E postarea zilei din facebook-ul buzoian.

E aproape imposibil să-i citești toate comentariile, peste două mii(!) (de la conturi adevărate, nu false) deși postarea are doar cinci ore.


Tânărul, „cu pulover împletit de mamaia Săndina din lână”, e actualul primar al orașului Buzău.

Textul care însoțește fotografia e povestea de viață, autobiografia, omului C-tin Toma.

Pornind de la „o familie de țărani agricultori, din tată în fiu”

Continuând cu desprinderea „de satul natal datorită muncii dragii mele învățătoare Ioana Grigore, care m-a învățat carte”

Primul eșec dureros din viață, mi-a fost așa de rușine atunci, că nu am putut ieși din casa din Țintești, vreo 3 săptămâni!

Primul succes important, la 2 ani și ceva de la terminarea facultății deveneam cel mai tânăr șef de secție din ,,Metalurgica’’

Al doilea eșec, „am ajuns în situația de insolvență și faliment

Și al doilea mare succes, „Vă mulțumesc dragi buzoieni pentru această imensă și onorabilă oportunitate de a fi primar al Buzăului!


Motivul acestei postări, îl constituie împlinirea a 65 de ani și totodată răspunsul primarului către miile de buzoieni care i-au urat la mulți ani:

Dragi buzoieni,

Ieri, 1 februarie am împlinit 65 de ani!

Fotografia de mai jos este de acum peste 50 de ani, când eram elev la Școala generală din satul Pogonele, comuna Țintești, pentru că în satul Țintești nu aveam decât școală pentru clasele I – IV, iar copiii din Țintești mergeau pe jos câțiva kilometri în fiecare zi, la Pogonele pentru a urma clasele V – VIII.

Sunt dintr-o familie de țărani agricultori, din tată în fiu și mi-a plăcut și îmi place să muncesc pământul!

M-am desprins de satul natal datorită muncii dragii mele învățătoare Ioana Grigore, care m-a învățat să învăț carte și care trăiește și azi, la peste 80 de ani, la Țintești, alături de soțul său, entuziastul profesor de română, Stelian Grigore și fiica lor Elena, învățătoarea de azi de la Școala din Țintești, care duce mai departe tradiția familiei sale, aceea de a educa copiii ținteștenilor.

Am muncit cu drag la toate muncile câmpului, la C.A.P. sau pe micul teren de lângă casă, alături de mama mea Luxa, care ne-a crescut pe toți 4 copii, cu dragoste pentru muncă și credință în Dumnezeu.

Îmi amintesc de asemenea cu drag când de la 7-8 ani, conduceam căruța trasă de 2 boi, a C.A.P.- ului, atunci când tatăl meu Victor, ,,conductorul atelajului’’, mai bea câte o țuică în plus.

Uitându-mă la această poză, printre singurele pe care le am din acea perioadă, îmi amintesc de mamaia Săndina, care în două săptămâni mi-a împletit puloverul de lână din poză, pe care l-am purtat mulți ani cu sfințenie.

Clasele V – VIII le-am făcut în satul Pogonele, unde soarta a făcut să am o profesoară de română extraordinară, doamna Eliza Boancă. Am luat prima notă de 10, dată vreodată de doamna Eliza, la debutul în clasa a V-a, pentru o compunere cu titlul ,, Cea mai frumoasă zi din vacanță’’, în care eu descriam o zi din viața mea de atunci, când plecam cu copiii, cu vacile pe câmpurile din preajma Țintestiului. Aș putea spune că această notă mi-a schimbat viața și am început să citesc aproape zi și noapte cărțile recomandate și de multe ori aduse din propria bibliotecă de doamna profesoară Eliza Boancă!

La 14 ani, însoțit de tataia Manole, care citea aproape toate cărțile pe care le citeam și eu, am intrat pentru prima dată în Buzău, pentru a mă înscrie în clasa a IX-a, la Liceul ,,B.P. Hasdeu’’, în treapta a I-a, fiind prima generație care experimenta această schimbare în educația din România.

M-am înscris la singura clasă de ,,uman’’, chiar dacă domnul Chiriacescu, zis Ramses, directorul de atunci, voia să mă înscrie la ,,real’’, pentru că venisem cu note bune și la matematică.

Da! Voiam să devin neapărat scriitor, pentru că  devenisem dependent de citit!

Aici aveam să-l cunosc pe profesorul de română Gică Popescu, dirigintele de la clasa mea, a IX-a F, care mi-a deschis noi orizonturi în educație și cultură și m-a inspirat enorm să-mi doresc mai mult!

După terminarea clasei a X-a, a urmat examenul pentru trecerea în treapta a II-a,

Dar desființându-se clasa de ,,uman’’, am dat examen la ,,real’’ și bineînțeles am picat, pentru că nu l-am ascultat pe domnul profesor, să merg la examen la Liceul ,,Mihai Eminescu’’ unde existau clase de ,,uman’’.

A fost prima mea înfrângere!

Mi-a fost așa de rușine atunci, că nu am putut ieși din casa din Țintești, vreo 3 săptămâni!

În toamnă am dat examen la Liceul Agricol, unde se înființase o clasă nouă de electromecanică în industria alimentară și am reușit.

La Liceul Agricol, am avut o șansă extraordinară cu diriginta clasei mele, profesoară de matematică, doamna Ioana Armeanu, care făcea pregătire cu noi, copiii navetiști de la țară, pentru examenele la facultate, fără să ne ia vreun ban.

Am reușit astfel să fiu admis la cursurile de zi pentru ingineri în Tehnologia Construcțiilor de Mașini, a Facultății de Mecanică din cadrul Universității din Galați.

Pe 14 august 1984, deveneam inginer stagiar la ,, Metalurgica’’ Buzău, împreună cu soția mea Rodica, tot inginer T.C.M.-ist, unde director era un tânăr inginer, un ardelean harnic și corect din Țara Moților, din Câmpeni, Alba.

La 2 ani și ceva de la terminarea facultății deveneam cel mai tânăr șef de secție din ,,Metalurgica’’ și probabil din cel mai mare holding industrial din România, CITAMA Brașov, care reunea 28 de companii cu peste 200.000 de angajați  care fabricau tractoare, autocamioane și mașini agricole.

A fost o experiență de conducere extraordinară și alături de cei peste 400 de oameni, am obținut rezultate în producție remarcabile.

A venit ,,Revoluția’’ și odată cu ea o mulțime de probleme în funcționarea întregii industrii românești.  Având doi copii mici și soția lucrând tot la ,,Metalurgica’’, a trebuit să găsim altceva pentru a putea trăi. Am construit încet, încet, holdingul Grup Romet, care ajunsese lider național în industria apei și nu numai, având la un moment dat câteva mii de angajați.

Cu muncitorii și inginerii din Grup Romet am obținut câteva rezultate remarcabile:

– medalia de aur la Salonul Mondial de Invenții de la Bruxelles, în 1994, pentru filtrele de apă Aquator, care aveau să ne aducă mulți bani, dar și multă notorietate la nivel național și internațional;

– am reușit să cumpăr ,,Metalurgica’’ și să lansăm multe produse noi pe piață;

– de asemenea, am reușit să cumpăr fostul trust de mecanizare a agriculturii din județul Buzău ,,Servoagromec’’, unde am făcut mari investiții pe fonduri europene;

– în 1994 mi-a fost desemnat titlul de ,, Cel mai tânăr și dinamic om de afaceri din România’’ și o statuetă Oscar pentru că premiile se numeau ,,Oscar-Capital’’, de Revista ,,Capital’’, prima revistă economică din România, venită din Elveția;

– tot în acea perioadă a apărut cartea ,,Noi stâlpi ai puterii din România’’, a lui Silviu Brucan, mare best-seller la acea vreme, apărută mai întâi în ziarul ,,Evenimentul Zilei’’, care atunci apărea în 700.000 de exemplare zilnic și unde eram pe primul loc la ceea ce înseamnă viitorul industriei românești prin acțiuni de genul ,,self-made man’’.

Rezultatele deosebite obținute au făcut ca în anul 2000 să fiu propus și ales senator de Buzău în Parlamentul României, pentru perioada 2000 – 2004, din partea Partidului Social Democrat.

Chiar dacă mi-am făcut treaba aici așa cum trebuia, nu m-am regăsit în acea activitate și am revenit din nou la conducerea Grupului Romet.

Din păcate din cauza crizei de lichidități din perioada 2009 – 2012, am ajuns în situația de insolvență și faliment.  Am avut o perioadă foarte, foarte grea, pierzând mulți bani, dar analizând toată perioada petrecută din 1984 până în 2015, constat acum că am câștigat totuși multă experiență, rămânând cu aceeași determinare de a mă ridica și de a continua să muncesc pentru a reuși!

După 3 ani de la insolvență, în decembrie 2015, m-a invitat Marcel Ciolacu, care devenise Președinte al PSD Buzău, la o ,,ciorbă de burtă’’ la nea Mitică Ispas, pe strada Victoriei. Mi-a făcut propunerea să candidez pentru funcția de primar al Buzăului, la alegerile din iunie 2016. În primă fază l-am refuzat, spunându-i că nici eu nu m-aș vota, pentru că eram încă foarte marcat pentru că nu reușisem să ies cu bine din criza economică, chiar dacă în acea perioadă s-a înregistrat în România, probabil cel mai mare număr de falimente din istoria țării.

Iată pe scurt, istoria mea și oamenii care mi-au influențat decisiv viața până în acest moment!

Mulțumesc familiei mele și acestor oameni care au avut încredere în mine și mi-au dat tot sprijinul pentru a mă forma ca om și mai ales pentru a mă inspira să reușesc prin muncă!

Am muncit și muncesc cu drag alături de mulți oameni valoroși, cu omenie, respect și sinceritate pentru a reuși, acolo unde soarta m-a dus!

Constat după atâția ani că Buzăul mi-a dat aproape tot ceea ce am reușit în viață și am datoria de onoare ca prin munca mea să întorc cât mai mult orașului meu drag!

Vă mulțumesc dragi buzoieni pentru această imensă și onorabilă oportunitate!

Citește și:

loading...

32 de comentarii la „Postarea zilei la Buzău. Două mii de comentarii în cinci ore!

  • Cazut la „treapta”, fabricant de carute, laudat de Silviu Brucan, faliment Romet, primar dupa o mita numita „ciorba de burta” (ba, esti nebun?… nici eu nu m-as vota!), multumiri buzoienilor pentru incredere…
    Respect, dle Toma, pentru sinceritate! Un asa CV nu cred ca si-ar fi facut nici macar celebrul Alphonse Gabriel Capone. La multi ani!

    Răspunde
    • În copilărie……probabil, acum……cu siguranță !

      Răspunde
  • La multi ani……cât mai departe de acest oraș !

    Răspunde
  • ce calitati trebuia sa aiba inainte de 1989 un proaspat absolvent de facultate (2ani) pentru a ajunge SEF ?

    Răspunde
    • Înainte de ’89 nici nu trebuia să ai facultate ca sa ajungi ȘEF, de fapt, puteai sa nu ai nici liceu, era ok sa ai 4 clase și parțial analfabet și să ajungi „de facto” chiar ȘEFUL țării (că funcția de președinte a apărut câțiva anișori mai târziu), iar dacă-ți dădeai bacalaureatul pe la 47 de ani, ajungeai și „de jure” ȘEFul țarii.

      Răspunde
      • Vezi ca locuiești in bloc făcut de ala cu 4 clase înainte de 1989! Ca da astea noi pe care le face Gagu nu ai bani! Zi bogdaproste ca v-au trimis Comuniștii gratis la școala, v-au calificat prin școlile profesionale părinții ! Altfel trăiați ca africanii in colibe de pământ si astăzi! Nu înseamnă ca a fost sistemul cel mai bun! Dar a fost bun pentru 70% din populația României care trăia in condiții oribile inainte de război !

        Răspunde
        • Habarnistule de serviciu, daca tu locuiești într-un bloc drept fix in orice alta direcție cu excepția orizontalului și verticalului, zidit cu caramida, pusa pe cant ori din placi prefabricate și sudate la fata locului, cu doua degete distanta intre ele, pe la muchii, umplut cu BCA sa nu rămână gol asta nu inseamna că toata lumea din Buzau locuiește la bloc, de fapt, majoritatea populație din Buzău nu locuieste în cutiile gri făcute de singurul șef de stat analfabet, din istoria Romaniei, pafaristule !

          De mult și bine ce au școlit comuniștii populația, habarnistule, au ajuns un popor de sclavi semianalfabeți, învatati din școală sa pizmuiască, sa fure, sa insele, sa toarne, un popor eșuat moral, care nu știe să facă absolut nimic si care habar n-are pe ce planeta trăieste, la propriu, exponenții vax populi, care știu doar sa mulgă vaca și să dea cu sapa, un popor care mai degraba da fuga la cuvioasa Paraschiva ori la ghicitoarea din micro 14 atunci când are o problema, decât la medic, un popor ținut în frâu, care nu trebuia să fie capabil sa se descurce singur, fara un cioban care să-i mâne în stânga și-n dreapta și care acum sunt cumpărați atât de ieftin, din 4 in 4 ani, cu un kil de făină, un litru de ulei și 100 de lei în plus, la pensie.

          Răspunde
          • Generația ta de după 90” e făcută din analfabeți! Eu vorbeam de aia care i-au alfabetizat pe părinții tai micutule! De ce nu faci ma tu blocuri “ de alea șmechere” ca in occident! Voi ăștia școlarizați in capitalism pe la SNSPA ? Micutule, as fi curios sa văd ce gunoaie ai prin spatele “ vilei” din Vernești sau Mierea! Bănuiesc ca nici contract de salubrizare nu ai! Și chiar stai rău cu matematica dacă zici ca majoritatea nu sta la bloc! 70 %!din populația municipiului sta la bloc micutule!

            Răspunde
            • Aiurea !

              Prefer un analfabet funcțional din ziua de azi, care știe să exploateze 95% din funcțiile unui telefon ori PC și care știe să vina înapoi din orice colt al lumii, decât un analfabet complet, școlit de Ceaușescu si care nu știe cât face 1 + 2.
              Prefer un analfabet funcțional de-acum care pune gresie prin Germania pe 2000€ pe care ii investește/cheltuiește in tara decât un mulgător de vaca, școlit de Ceaușescu și care nu vrea să-i vândă hectarul acela de pământ pe care îl are, celui de langa el, cu tractoare, combine, capacități moderne ce asigura productivitate incomparabil superioara mulgătorului de vaca și care probabil mai plătește și ceva taxe pe la stat, mai are și cate-un angajat, s.a.m.d.

              Ce blocuri sa fac eu ?!
              Nu ai ajuns la suficient nivel de înțelegere încât să pricepi că omul migrează de la bloc la casa, omul își dorește casa ?!
              Daca ai face un studiu pe cei care inca locuiesc la bloc, posibil sa găsești câteva procente care chiar prefera blocul in defavoarea casei…

              70% locuiesc la bloc ?!
              Aham, cum sa nu.
              În Buzăul acesta un procent important din apartamente sunt fie ocupate de cate un bătrân, fie sunt goale.
              Nu omite că mii de persoane au apartament in oraș dar nu locuiesc efectiv acolo, mii locuiesc în localitățile învecinate, mii sunt plecați din țară, sute au servicii prin alte orașe mai mari, Brașov, București, Ploiesti.
              Încă am apartament, e gol. Al vecinului e gol de vreo 10 ani. Adică pe un etaj de 3 apartamente, doua sunt goale. La etajul de deasupra, locuit este tot un apartament, de către o doctorita singura care mai mult nu sta acolo decât sta fiindcă, evident, are casa, doua sunt goale de ani de zile. In tot blocul cu 24 de apartamente cam o treime sunt goale.

              Răspunde
              • Alooo, 2000 de euro faci si in Buzau la pus gresie si faianța! Nu trebuie sa mergi in “ Jermania”! Nu mai zic dacă știi sa pui centrale de apartament! Electrician? Am unul care după program face 500 RON in fiecare zi! Dar dând din gura sa știi ca doar faci tensiune! Eventually!

                Răspunde
  • În concluzie cea mai buna ciorba de burta e la Casa Ispas!

    Răspunde
    • Este cel care, după 45 de ani desființat parcarea pe Unirii

      Răspunde
  • Eu propun sa il trimitem la origini in Tintesti sa lucreze pamantul, pare ca la asta se pricepe mai bine decat la administrarea unui oras.

    Răspunde
  • Trebuia sa se limiteze la satul lui, acolo, il depaseste rau de tot un oras. La fel si economia industriala la depasit, trebuia sa se limiteze la agricultura de subzistenta la el in sat.

    Răspunde
    • Și când te gândești ca ești născut in Cochirleanca! Ca pe scara blocului in care stai miroase a hazna!

      Răspunde
    • Mulți contestatari. Intrucat știm deja nemultumirile (se pare ca sunt legate strict de trafic și parcari), sa punctam și realizările. Platformele de gunoi îngropate, consider eu ca este cea mai utila realizare. Centrul nou,noua primărie, bl.Unirii(se putea mult mai bine), lic.Eminescu, câteva grădinițe și creșe, asfaltări.

      Răspunde
      • Ai uitat taman….parcurile, realizarea semnătura a primarului nostru, care i-a și adus supranumele de primarul-parc !

        Unde mai pui că parcurile acelea sunt chiar bine făcute prin comparație cu tot ce-ai enumerat mai sus și nici nu încurca pe nimeni…

        Răspunde
  • „De ce m-aţi dus de lângă voi,
    De ce m-aţi dus de-acasă?
    Să fi rămas fecior la plug,
    Să fi rămas la coasă.”

    Ce bine ar fi fost pentru Buzău, dupa cum spunea marele poet Octavian Goga in poezia „Bătrăni”, și mare dreptate avea !

    Făcând o parodie după marele poet, ultima strofă ar suna așa :

    „Aşa… plângeți, bieţi buzoieni,
    Cu rugi la Preacurata,
    Şi plânge mama pe balcon,
    Şi-n barbă plânge tata…(după parcare).

    Răspunde
  • 65, varsta legala de pensionare.
    Stimabile tovaras Toma Constantin, iti dorim viata lunga la pensie alaturi de familie si de cine mai vrea domnia ta.
    Pe noi lasa-ne, iti multumim pentru timpul oferit noua dar gata, a venit momentul binemeritat sa te odihnesti.
    Asadar, tovarase Toma Constantin, sa fii sanatos si sa lasi primaria cuiva care se pricepe!

    Răspunde
    • Întrebarea e cui sa lase primăria, care, eventual, sa se și priceapă ?!

      Altui PSD-ist, care sa vina cu foștii angajați de pe unde o fi făcut el chirpici până la acea vârstă și care va avea de dat de mâncare unui alt porcoi de firme de partid, promisiune fara de care nu ar fi fost propulsat drept primul pe lista de candidați ?

      Răspunde
    • Și pe cine pui Tovarășe primar? Pe unul cu facultatea terminată la “ Blejoi”? Sau unul cu doctorat la “ Cilibia” ? Ca in general cam ăștia sunteți! Sunteți catastrofe bipede și vreți sa conduceri ? Mai așteptați 100 de ani!

      Răspunde
      • Nu 100 de ani ci maxim 20 – 30 de ani, când le va dispărea electoratul !

        Răspunde
  • În general, legea spune că primarii sunt aleși, nu puși. Pentru a fi ales, prima condiție este să fii cetățean al acelei localități. Dacă o majoritate de cetățenii ai acelei localități aleg dintre ei o măciucă, sau nu, depinde și de calitatea acelei societăți. Adică, orice ai face, oricât te-ai strădui, dacă acea localitate nu are măciuci, nu ai de unde alege una, și invers. Pe cât e localitatea mai voluminoasă, pe atât exită și o diversitate a calității umane, important e și ce categorie este atrasă sau nu pentru a se oferi să deservească neutru și cu bune intenții interesele orașului.
    Pe scurt, când te uiți la Buzău, Isus să fii, te apucă lehamitea și nu-ți trebuie nicio facere de bine. Ba, din contră, Isus să fii, le-ai da direct cu potop, nu e ca și cum nu a mai procedat așa, cu rezultate.

    Răspunde
  • „În țara orbilor chiorul este împărat!” Nu am spus-o eu!
    Știu doar că, domnul Toma a spus odată că îi este recunoscător domnului Ciolacu,deoarece într-un moment greu pentru el, „i-a întins o mână”! Și mai știu că „mână întinsă” nu era vreo infuzie de capital privat pentru salvarea de la faliment a vestitului Grup Romet (afacerea privată a domului Toma) ci oferirea pe tavă a unor funcții politice sau administrative publice,cu acces la fonduri de aceeași natură! Iar statul nu intră niciodată în faliment, iar dacă se întâmplă asta nu vei ști vinovatul!!

    Răspunde
  • ‘redactia’, poate lamuriti legatura pe care o aveti cu asa numitul ‘Bengalez’ caruia ii place sa arunce cuvinte jignitoare catre ceilalti comentatori. Daca dezavuati modul de exprimare va rog sa nu ii mai aprobati comentariile. Daca nu o faceti presupun ca il cunoasteti personal si pe baza relatiilor de amicitie ii permiteti sa isi bata joc de ceilalti. Puteti sa publicati sau nu acest comentariu – sper totusi sa il cititi.

    Răspunde
      • Modul de exprimare se poate asocia cu narcisismul iar ceea ce am adaugat in comentariu (neaprobat) nu este injurios. Sper ca ceea ce spuneti sa nu ramana doar la nivel de afirmatie.

        Răspunde
    • Ma Sile ma, dacă nu-ti plac comentariile mele înseamnă ca eu chiar am dreptate! Te deranjează ca am dreptate, dar nu poți sa recunoști ! Știu, e greu ! Dar cu timpul o sa înveți ! Cât despre relațiile mele cu redacția arată încă o data ca traiesti in alta lume: lumea voastră, a șpăgii, relațiilor, cumetriilor, doctoratelor făcute pe genunchi ! Și o sa va dau peste “ orgolii” atât timp cât ma lasă “ redacția”! Ma Sile ma!

      Răspunde
      • Cumetre, tu esti cu pluta rau de tot! Sunt 99.999% sigur ca esti un userist inrait sau, mai simplu spus, un comunist securist plin de venin.

        Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.