Se face dreptate! Se renunță la numele comunist

Primarul C-tin Toma a anunțat azi că în 2024 va propune Consiliului Local ca strada Ostrovului, de lângă piață, să revină la numele istoric: „Doamna Neaga”.


Renunțarea la numele comunist, Ostrovului, care nu spune nimic, este cerută inclusiv de lumea culturală buzoiană.

Iată ce scria Gheorghe Petcu în 2020:

 „Strada pe care se află Biserica Sf. Îngeri din municipiu Buzău s-a numit strada Doamna Neaga pentru că ea a făcut donație pentru construirea acestui locaș de cult. În anul 1950 această stradă a primit numele de Vasile Roaită, cel cu sirena de la Grivița; în 1974 se constată că Vasile Roaită a fost informator și se schimbă numele străzii în Ostrovului. Autoritățile locale ar trebui să redea străzii din preajma Bisericii Sf. Îngeri numele Doamnei Neaga, în aminti­rea celei care a finanțat construirea lăcașului de cult”.


Doamna Neaga, din Cislău (jud. Buzău), a fost soția domnitorului Mihnea Turcitul. E cunoscută drept unul din marii ctitori de biserici şi mănăstiri.

În județul Buzău există din 2021 și „Drumul Doamnei Neaga” (vezi foto mai jos) – cel de la Cislău prin Buda Crăciunești spre jud. Prahova:


Scriitorul buzoian Gheorghe Petcu a publicat în 2021 cartea „Doamna Neaga din Cislău, regina Ţării Româneşti. Legende şi adevăr”.

Citește și:

loading...

18 comentarii la „Se face dreptate! Se renunță la numele comunist

  • Cetățenii acestui oraș nu au niciun drept în această privință ?
    Un primar cu acoliții lui schimbă numele străzilor după bunul său plac ?
    Nu mă refer în mod special la Ostrovului cu Doamna Neaga, mă refer la străzile (deloc puține) al căror nume a fost schimbat în ultimii ani, fără ca cetățenii acestui oraș să fie consultați.

    Răspunde
    • 1) Schimbările s-au făcut cu aprobarea CLM. Iar consilierii locali sunt reprezentanții cetățenilor. De-asta se țin alegerile. Democrație reprezentativă.
      2) Multe străzi nu aveau nume, iar botezarea lor a fost un lucru util. Acolo unde s-au schimbat nume de străzi s-a ținut cont în principal tot de utilitate, existau diverse confuzii.

      Răspunde
      • Nu e chiar așa. Consilierii locali nu pot decide orice după placul lor pentru simplul motiv că au fost aleși. Sunt multe situații în care comunitatea trebuie consultată.
        Nu-mi amintesc ca la precedentele alegeri să fi avut cineva în program „schimbăm numele Ostrovului cu Doamna Neaga”, sau mă înșel?
        În denumirea străzilor e chiar o problemă. Trebuie întrebați cei care locuiesc pe strada respectivă, fără discuție.

        Răspunde
        • Total deacord cu dvs., trebuia întrebați cei care locuiesc acolo, trebuia să le fie explicat și de ce și nu în ultimul rând trebuia făcută schimbarea de documente imediat cu noua adresă a tuturor celor care figurează cu adrese acolo. Persoanele respective doar să se prezinte la ghișeu pentru ridicarea noii cărți de identitate în baza celei vechi.

          Răspunde
  • „Acolo unde s-au schimbat nume de străzi s-a ținut cont în principal tot de utilitate, existau diverse confuzii.”

    Adică, de exemplu, strada Corbului se cheamă acum Vasile Voiculescu, care era confuzia?
    Sau Tudor Vladimirescu, acum e George Emil Palade. La fel, de ce?

    Răspunde
  • Si uite asa niste oameni care isi vedeau linistiti de treaba lor vor pierde acum zile in aglomeratie, praf si poluare pentru a schimba niste acte care nu aveau nici o problema, doar pentru ca asa vrea cineva care, ce sa vezi, nu e niciodata afectat de propriile decizii.
    Bravo, tovarase Toma, bravo! De oameni ca tine are tara nevoie! Important nu e sa faci ceva, important e sa dai impresia ca faci ceva!

    Daca alegerea se face pe criteriul importantei, al legaturii cu Buzaul si al vechimii istorice cred ca mult mai potrivite ar fi numele „strada Dromihete”, „strada Cothelas”, „strada Rhemaxos”, „strada Koson” si chiar „strada Mousaios”.
    Timid propun si „strada Toma Constantin” dar ma tem totusi ca mai potrivit ar fi „bulevardul Toma Constantin”. Bulevard cu 3 benzi pe sens si parcari in spic pe stanga si pe dreapta. Dar stai, nu avem asa ceva in Buzau.
    Pareri?

    Răspunde
  • Dacă tot o ardem cu anticomunismul ar fi multe de schimbat. În primul rând Constantin Dobrogeanu-Gherea, personaj care-și schimbase numele la rândul lui, inițial se numea Mihail Nikitici Kass. Și Olga Bancic născută Golda Benţion pute a comunism. Sunt multe nume care nu ar trebui să stea pe plăcuțe de stradă. Nu le poți șterge din istorie dar măcar pot fi date uitării. Așa, de dragul anticomunismului!

    Răspunde
  • E rau cand n-ai avut jucarii in copilarie…

    Răspunde
  • In curand str Toma Alimos … chiar si Bosco merita o strada

    Răspunde
  • Ca se dau nume strazilor noi, e foarte bine.
    Ca se schimba numele unora care au denumiri sinistre, iar pot intelege.
    Da’ Ostrovului, totusi, ce avea?!? Ca e o denumire destul de neutra, chiar pitoreasca? Ostrovul asta a fost comunist sau ceva ?!? 🙂 (glumătătă, că mai „citește” și posesori de „benvee”…)
    Iar mie mai degraba mi se par OK denumirile astea gen Ostrovului, pentru ca altfel ajungem la nebuni, acum schimbam denumirile puse de comunisti, pe urma cand vor veni iar comunistii (ca multi oameni sunt prosti facuti gramada, da’ au drept de vot, ei mergeau cu maxi-taxi, d-apoi… inca ar vota cu iliescu sau inca mai cred, in prostia lor, ca un partid sau altul le vrea lor binele, cat de prost sa fi sa crezi ca aia ajunsi in politica vor sa munceasca pentru tine?!? Dăă.. retarzi-retarzi, nu așa…)

    Problema mare este, așa cum a zis cineva mai sus, și partea de birocrație și hârțogărie și chiar și de bani, că trebuie să umbli să îți schimbi actele etc etc.
    Eu am pățit, când a cumpărat apartamentul primul proprietar, se numea Bulevardul Micro III, când să cumpar eu, după j-de ani, se numea Str. Frăsinet… ce să vezi, trebuia adeverință (!!!) de la Primărie că Bd. Micro III e același lucru cu Str. Frăsinet… tembelisme!
    Dacă se schimbă denumirile astea, trebuia ca în curs de 1 lună cetățenii să primească gratuit, acasă, toate actele schimbate.
    Alta problema mi se pare atribuire unor nume greu de scris, precum General Constantin Constantinescu-Claps… păi până faci o cerere, te apucă leșinul… mai ales dacă ai „benmve”, ca să fie ușor de ținut minte, că Audi deja are 4 litere și îți trebuie „facoltate” ca să citești mai mult de 3 „letere”…

    și, vorb-aia, s-a „digitalizat” totul, dar tot cerere tip formular completezi…

    Răspunde
  • tereaca e nume comunist propun schimbarea lui

    Răspunde
  • Cei cu domiciliul pe acea strada , să dea în judecată primăria , care să le plătească contravaloarea schimbării actelor de identitate și toate cheltuielile derivate din redenumirea străzii respective

    Răspunde
  • Abia acum s-a aflat la Buzau de evenimentele din decembrie 1989? Nici acum nu ne-am desprins de comunism…

    Răspunde
    • Asta fiindcă până acum i-am permis să facă fix ce-a avut chef cu acest oraș, ca și când ar fi moșia personala !

      Se pare că Tomiță, alias tommyboy încă n-a-nteles nimic din semnalul de alarmă tras cu ocazia referendumului acela care a picat cu brio, fiindcă au ieșit la vot și din ăilalți, nu doar aia care l-au scos pe el cel mai votat primar din galaxie.
      Ei bine, tovarășe, anul acesta sa fii sigur că vom ieși la vot și noi, ceilalti 2/3 care am absentat ultima dată, suntem absolut nevoiți.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.