Se închid unul după altul. Vezi AICI cauza

Unul după altul pică la Buzău magazinele alimentare (și nu numai) de cartier.

„Vând magazin alimentar în Micro XIV”, „Închiriez spațiu comercial, fost magazin alimentar, Unirii”.

Lună de lună apar pe facebook-ul buzoian astfel de anunțuri.

Foto, azi: Magazin alimentar închis pe Spiru Haret
Peștele cel mare îl înghite pe cel mic

Cauza închiderii acestor magazine de cartier e înmulțirea supermarket-urilor din oraș (Kaufland, LIDL, Profi, Carrefour, Penny etc). Buzoienii cumpără de acolo și, din ce în ce mai puțin, de la magazinele de cartier. Care sunt nevoite să-și tragă obloanele.

Consecință. Închiderea unui magazin de cartier înseamnă concedierea celor câteva vânzătoare care lucrau acolo și o problemă serioasă (de supraviețuire) pentru familia care deținea magazinul respectiv.

Ce va urma

Încet, dar sigur, toate micile magazine de cartier se vor închide. În Buzău, continuă dezvoltarea și altor supermarket-uri.

Anul viitor vor apărea LIDL 3 (pe un teren al Romcarbon pe str. Transilvaniei) și LDL 4 (pe câmpul situal vizavi de cartierul Orizont). Vezi foto mai jos:

Discuție

Sunt buzoieni care deplâng dispariția magazinelor de cartier („românești”) și critică dezvoltarea de supermarket-uri („străine”).

Alde LIDL, Kaufland, Profi etc. sunt acuzate că aduc marfă din străinătate (în detrimentul producătorilor români) și că externalizează profitul.

Pe de altă parte, supermarket-urile enumerate mai sus angajează personal românesc, plătesc taxe și impozite în România, TVA, impozit pe profit, fac alte investiții în România etc.

În plus, a admis inclusiv buzoianul Liviu Ungureanu, proprietarul magazinelor Bian din Buzău, „aceste supermarket-uri ne-au arătat și nouă, ne-au învățat, ce înseamnă un comerț modern și civilizat”.

Citește și:

loading...

13 comentarii la „Se închid unul după altul. Vezi AICI cauza

  • E pacat de magazinele de familie, unde familia vindea, nu de cele la care familia era doar pe post de exploatator la maxim al unor amarati de angajati si unde familia nu muncise o zi in viata lor.
    Din nefericire magazinele de familie oricum erau putine, in mare parte pentru ca administratia a facut tot posibilul sa elimine astfel de afaceri in care familia muncea pentru sine in detrimentul unor afaceri detinute de niste familii conectate ce doar exploatau niste amarati si care beneficiau de protectia administratiei indiferent de cate ilegalitati faceau.

    Răspunde
  • Toate magazine le de carter nu platesc taxe cat 1 kaufland… Si asta cu produse de afara cu externalizat profitu…da sigur..lasa ca au platit ai nostrii taxe si impozit corect

    Răspunde
  • Magazine de familie sunt in toate țările doar ca la noi fie:
    1. Sunt ale unor oameni onești care după ce sunt jupuiți de toate instituțiile care vin in control nu mai rezista si dau faliment,
    2. Sunt ale unora puși pe căpătuiala așa ca lumea după ce e înșelată de câteva ori se va duce in supermarketuri.
    La fel și cu piața, vrei sa iei produse locale dar dacă le arați o roșie stricata te vor trimite la supermarket ca acolo le alegi, așa ca mergi.

    Răspunde
  • să fim serioși, la noi majoritatea magazinelor de cartier sunt în stare deplorabilă (igienă, diversitate și calitate produse, amabilitate personal, nr. case de marcat, etc) – singurul avantaj pe care îl au fiind proximitatea și bazându-se pe asta s-au culcat pe o ureche de multă vreme. E adevărat că mulți intră în ele pentru lucruri de genul țigări, suc/bere, snacks și atunci s-au axat pe asta, dar totuși…

    Vorbesc de magazine mici de cartier, nu de supermarket-uri precum Bian sau Triton.

    Răspunde
  • Magazinele de cartier vor supravietui, dar numai cele amenajate in casele, apartamentele celor care le si detin. Si daca nu se asteapta la profituri uriase, ci la un venit decent pentru familie. Vor fi destui clienți care vor descoperi ca raman seara fara pâine, țigări, ulei, oțet, făină, mărunțișuri, iar atunci magazinul de cartier este soluția. Si in occident buticurile sunt axate pe genul asta de marfa. Cat priveste ideea ca angajatul buticului ramane somer, e fortat. Se fac inca angajari la aceste supermarketuri, deci e momentul sa treaca dincolo, unde si salariile cred ca sunt mai mari. Apoi, nu comparati marfa de magazinaș de cartier cu ceea ce găsești în supermarket. De la nivelul lor, altfel se fac negocierile cu furnizorii pentru cantități mari, de aceea își permit prețuri promoționale, oferte, avantaje pe care cei cu micile afaceri nu au cum sa le aiba. Nu le tin partea, dar asta e realitatea.

    Răspunde
  • Salariile si impozitele achitate de marile lanturi de magazine sunt pistol cu apa. Pistol cu apa sunt si investitiile. Unde vedeti magazine deschise, dar fara mare vad, e pentru ca le-a convenit sa-si mareasca portofoliu, scriptic, cu inca un magazin chiar neprofitabil. A se vedea mall-ul Galleria, gol de la inceputuri si deschis si in zilele noastre. Sunt curios daca spatiile unde se deschid astfel de marketuri apartin aceelor firme ori sunt inchiriate. Ca de investitori gen Nokia, care sa vina la de-a gata tot si sa pelce cand cresc putin salariile muncitorilor, eu unul sunt satul. Taxa pe cladire si teren e mizilic. Salariile minime la amarati, iarasi, pistol cu apa. Cu ce ramanem noi, ca cetateni, de pe urma lor??? Evident ca nici romanasii cu magazine nu-s sfinti, produsele de acolo de multe ori sunt mai scumpe si mai proaste, diversitate ioc si servicii meltenesti, dar doar din cauza lipsei concurentei reale. Multi care au tinut pana acum deschis fie au spalat bani, fie au pe la banci, fie au furat statul.
    Eu atat ma mai intreb: cum sa investesti cand materialele de constructie s-au scumpit enorm, energia la fel, puterea de cumparare a cazut in cap iar previziunile sunt negre, nu sumbre???

    Răspunde
  • Adevarul este ca cea mai mare parte din aceste „magazine” de cartier (de fapt,niste dughene insalubre,adevarate focare de infectie,evaziune si inselatorii) chiar ar trebui sa dispara. Iar produsele pe care le vand, numai autohtone nu sunt. Ei se aprovizioneaza de la en-grourile si marile supermarketuri, marind excesiv pretul marfurilor, prin adaugarea de adaosuri foarte mari si total nejustificate.

    Răspunde
  • O informatie, pentru redusii mancatori de cacao ! Nu noi furam statul, sărmani retarzi, ci el ne talhareste pe noi ! Evaziunea e buna ,ca ramn banii la cei care ii produc, nu la parazitii bugetari ! Atat timp cat vrem sa traim cu mana in buzunarul altuia , nu vom progresa ! Va recomand onanistilor ……Mises . ro…..cititi ca cititul nu doare !

    Răspunde
  • Este normal să dispară atâta timp cât sunt axate pe aceleași produse comercializate de supermarketuri. Vor reveni în momentul în care vor deveni magazine specializate pe un singur produs, diferit din punct de vedere al calității față de cel vândut de supermarketuri. Dar va mai dura un timp până ce românul va constata că ce mânâncă din supermarket îl hrănește dar îl și îmbolnăvește, iar diferența de bani pe care o economisește se duce de fapt pe medicamente. Un exemplu concret este pâinea. Pâinea produsă de fabrici este o mizerie ce conține afânători, emulgatori, stabilizatori care consumați timp îndelungat pot provoca afecțiuni ale organismului.
    La un moment dat cineva se va apuca să producă pâine doar din făină, drojdie și apă. Clienți vor apare când românii se vor convinge că produsele poreclite alimente, vândute de supermarketuri de fapt „hrănesc cancerele”.

    Răspunde
  • Ducă-se! Evit cât pot de mult să cumpăr de la ei din următoarele motive:
    1. Spațiu îngust, înghesuială. Nu vreau să îmi sufle în ceafă drojdierii cartierului.
    2. Trebuie să îi cer lucruri vânzătoarei. Eu încerc să interacționez cât mai puțin cu oamenii în general.
    3. M-am învățat cu supermarket-urile.
    4. La magazinul de cartier vânzătoarea nu a purtat niciodată mască în perioada aceasta cu pandemia.
    5. Puțin îmi pasă cine este patronul, român sau străin. Vreau produse de calitate, curățenie, respect, prețuri bune.
    6. La magazinul de cartier, deși nu cred că este permis, tot timpul stau bețivii la intrare cu sticla de bere/vodcă în mână. Eu nu intru acolo, nu vreau să las banii unuia care permite așa ceva. Mizerie, gălăgie, peisaj de Pakistan.

    Răspunde
  • aia care deplâng disparitia boutiq-urilor de cartier sunt dusi cu capul, sau au ramas într-o nostalgie blegoasa de acum 30 deani. Cum poti sa fi mulțumit doar pt. ca e aproape de scara blocului ? dar faptul ca baga adaos comercial de100% nu va deranjează ? si faptul ca nici macar nu fac comert ca lumea, si ii vezi cum incarca carucioare cu baxuri si de unde ??… de la super market.

    Răspunde
  • Pixele, aici imi placi: blamezi vaccinul, dar admiti ca doar din alimente poti muri mult mai elegant :))))
    Toti incultii tipa la vaccinul 5G dar baga pe gat suc la pet de 2 litri si 1 leu, cincizeci !

    Răspunde
  • Nu amice, poți să mori mai repede din cauza mizeriilor pe care le introduc civilizații în alimente ca să fie produsul „calitativ”, să-ți bucure ochiul și papilele gustative și în acelați timp să-ți hrănească cancerele!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.