Acest om e născut în 1922! A absolvit Hasdeul în 1940! A lucrat în fizica atomică! „Ceaușescu putea face bomba nucleară!”

A fost cel mai aplaudat personaj la ceremonia aniversării a 150 de ani de la înființarea Colegiului Hasdeu.

Când directorul Ionel Banu a anunțat vârsta sa, 95 de ani, mai întâi s-a auzit un murmur de mirare, apoi aplauze înflăcărate.

Nu doar vârsta îl face special pe Mihai Bălănescu, ci și viața tumultuoasă și activitatea științifică.

Mihail Bălănescu este unul dintre marii savanţi români, considerat cel mai mare specialist român în viaţă în domneiul fizicii nucleare. A coordonat activitatea de proiectare a Centrului Naţional de Fizică de la Măgurele și a elaborat legislaţia nucleară din România.

Din cele câteva articole care circulă pe internet despre academicianul buzoian, cel mai complet este un interviu publicat de cotidianul Opinia în 2011 (click AICI pentru articolul integral).

Reproducem și noi aici cele mai interesante aspecte.

Hasdeul, în topul liceelor din țară din perioada interbelică 

„În perioada aceea, adică 1936-1940, Liceul B.P.Hasdeu avea câţiva profesori pe care nu îi găseai în toată ţara. Existau doar două alte licee care puteau rivaliza cu Hasdeul, şi anume Liceul „Sf. Sava” şi Liceul „Ghe. Lazăr”. Îi aveam la matematică pe prof. Stancu şi Apreotesei, la istorie era celebrul istoric Dimitrie Ionescu, la ştiinţele naturale era celebrul Nazarie, la fizică era marele Bianu”.

Arestat la 36 de ani și trimis la stuf la Periprava

„Eram la Otopeni, urma să plec la Leningrad pentru a vizita un laborator. În acel moment, au venit doi haidamaci şi m-au luat, spunându-mi: „Tu vrei să te duci în ţara noastră prietenă? Mergi cu noi la Securitate!”. Aveam 36 de ani. Ajutasem cu bani luptătorii militari anticomunişti din Munţii Apuseni, pe vremea când eram şeful secţiei de refacere a podurilor de cale ferată din Ardealul de Nord. Aşa se face că în momentul arestării aveam o condamnare în contumacie de zece ani de muncă silnică, despre care nu ştiam nimic. Devenisem un om de ştiinţă cunoscut în străinătate. Le era teamă că sunt şi informator al Serviciilor americane. Am stat singur în celulă, un an, şi nici nu mai ştiam să vorbesc. În detenţie l-am cunoscut pe Nicolski, monstrul puşcăriilor, care m-a vizitat cu intenţia de a lua măsurile ce se impuneau pentru uciderea mea. Dar am scăpat. În final s-a pronunţat o decizie prin care s-a dispus punerea mea în libertate.Când aşteptam eliberarea, a venit un căpitan procuror şi m-a întrebat dacă eu sunt inginerul Bălănescu. Mi-a spus că voi fi trimis pentru trei ani în colonia de muncă forţată de la Periprava – Delta Dunării, în baza unui ordin al Ministrului de Interne, Alexandru Drăghici. Periprava era o colonie de exterminare prin muncă forţată de recoltare a stufului din Delta Dunării, pe toată durata anului, fără niciun fel de măsură de protecţie pe timp de iarnă. În această colonie au murit sute sau chiar mii de oameni. Eu am supravieţuit.

România urma să aibă bomba atomică

Ceaușescu putea face bomba atomică. Dar a făcut o mare prostie. În februarie 1985 a declarat că România are capacitatea tehnică necesară realizării unei bombe atomice. El ştia de reproducerea de către cercetătorii români a tehnologiei de reprocesare a combustibilului ars, Uraniu puternic îmbogăţit, de la Colibaşi – Piteşti, cumpărat din SUA cu aprobarea Congresului American, şi dispusese realizarea unei staţii pilot cu o capacitate de producţie de 1kg/an Plutoniu 239 – combustibil pentru bomba atomică. Pentru o bombă similară cu cele aruncate la Hirosima şi Nagasaky erau necesare circa 7 kg de Plutoniu 239 care s-ar fi putut obţine, de la darea în funcţiune a uzinei pilot de reprocesare care urma să se realizeze în circa 2 ani de zile, astfel încât până la sfârşitul anilor 1992 – 1993 România putea să aibă prima bombă atomică. Acesta era programul ultra secret a lui Ceauşescu, denumit „Băieţelul”.Cercetările din domeniul nuclear militar se derulau sub supravegherea Securităţii. Din ceea ce „transpira” la data respectivă, Ceauşescu credea că prin realizarea unei bombe atomice îi va ţine la respect pe ruşi.

Citește și articolul: Atât de mare e lipsa forței de muncă la Buzău ? Iată cât a căutat directorul Ursus Buzău un electrician!

loading...

2 comentarii la „Acest om e născut în 1922! A absolvit Hasdeul în 1940! A lucrat în fizica atomică! „Ceaușescu putea face bomba nucleară!”

  • Pentru mai mute și corecte informații puteți citi „O istorie pentru posteritate” volum autobiografic apărut la TipoMoldova în anul 2015.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.