emanoil neagu
toma 1 decembrie - Copy
avramescu PNL - Copy

O POTEMKINIADĂ necesară la Buzău

Reporterul buzoienii.ro a ajuns abia azi să vadă cu ochii lui locomotiva de la gară.

Concluzia, precum a marii majorități a buzoienilor, locomotiva e super! Și va fi și mai fi la finalul lucrărilor, pentru că unul dintre cei care lucrează în rond, i-a arătat reporterului o foto cu o surpriză care se va ivi în câteva zile.

Totuși, reporterului i-a captat privirea, în mod negativ, și clădirea părăginită dinspre str. Col. Buzoianu.

„Ce păcat, strică imaginea de ansamblu a rondului”, și-a zis reporterul în sine. Iar gândul i-a zburat spre „potemkiniadă”. Legenda spune că generalul Potemkin, înalt oficial al Rusiei țariste, la vizita în teritoriu a Ecaterinei a II-a și a unor invitați străini ar fi pus să se amenajeze niște decoruri uriașe care să lase impresia că satele rusești ar fi înfloritoare. În realitate n-a fost așa, dar un ziarist german de cancan a publicat un reportaj în această notă, semn că și atunci, în presă, funcționa practica – „să nu lăsăm adevărul să strice o știre bună”.

O potemkiniadă necesară

La Buzău, la gară, în condițiile în care proprietarul nu vrea/nu poate să-și primenească imobilul, ar fi cazul ca dărăpănătura să fie cumva mascată.

Gând la gând

Unul dintre muncitori, vâzând că reporterul privește deloc încântat și fotografiază clădirea în ruină, s-a apropiat și a glăsuit:

„N-o s-o lăsăm așa, domnule Tereacă. Au venit și domnul primar, și alții, la fel s-au uitat. A rămas că se va pune un mesh, ceva care să mascheze”.

Ce păcat

Dărăpănătura este zid în zid cu imobilul în care a locuit vreme de un an, la Buzău, celebrul Caragiale.

De altfel, pe casă există o placă de marmură (căreia i s-a cam luat vopseaua) care anunță acest fapt.

Cam puțin, poate în viitorul apropiat, primarul și oamenii de cultură care îl ajută cu sfaturi vor născoci ceva care să pună în valoare trecerea celui mai mare dramaturg român prin urbea Buzăului.

loading...

4 comentarii la „O POTEMKINIADĂ necesară la Buzău

  • Pai.nenea primaru’ ar trebui sa faca ceea ce fac multi edili in alte orase! Impozit de 500% sau mai mult,pentru proprietarii de cladiri cu fatadele neingrijite! Simplu,nu?…

  • 1. Problema se poate rezolva și doar cu o iederă specială ! 2. Placa aceea comemorativă despre marele dramaturg ar putea în 24 de ore să fie reabilitată ! Nu de altceva, dar acuș vin alegerile și iar îl invocăm pe nenea Iancu …

  • Tot e bine ca au taiat tufisurile acelea care crescusera exagerat in curtea triunghiulara din fata cladirii.
    Aici se afla o carciuma despre care tot Buzaul stia ca a fost a lui Caragiale, chiar inainte de a se pune placa aceea comemorativa. Eu am apucat-o functionand inca pana (cred) pe la anii 1970, in administrarea TAPL. Avea cateva mese in interior, niste scanduri negre pe jos date cu motorina iar cand treceai prin fatza usii te izbea mirosul caracteristic de bomba.
    Pe la anii ’55-’60 cand nu aparusera inca taxiurile ,,Pobeda”, in fata garii asteptau trasurile cu cai. Erau niste cai tare frumosi si ingrijiti. Un transport cu ele cand aveai un geamantan mai greu era ieftin si comod. E drept ca Leul avea si valoarea mare pe atunci, cand salariile mici erau de ordinul a 600 Lei iar un salariu maricel era de 900-1100 Lei.
    Pacat ca aceasta cladire a fost lasata in paragina. Solutia logica ar fi ca Primaria sa o confiste si sa o reabiliteze. ……[Leo]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.