Ce vor fi nevoiți șmecherii să facă din acest an

Puțină bătaie de cap pentru șmecherii din Buzău din acest an.

„Repartizarea la clase a elevilor se va face în ordine alfabetică”, a anunțat Nela Wamsidel, inspector școlar general adjunct la Buzău.

Asta înseamnă că – măcar la început – clasele pregătitoare de la oraș nu se vor mai forma pe pile, șpagă sau ochi frumoși de către învățători și directori.

Șmecheriile tot se vor face dar, după câteva zile și săptămâni, ori la sfârșitul primului semestru, când va începe sarabanda transferurilor de elevi între clase și între școli.

Până la urmă probabil tot acolo se va ajunge. Copiii șmecherilor vor avea cei mai buni învățători (și condiții), iar cei ai săracilor pe cei mai slabi. Doar că reorganizarea claselor va necesita o bătaie de cap suplimentară.

Plus riscul ca vreun sărac – nemulțumit de suma oferită sau de propunerea de a se muta la altă clasă – să verse în presă ori pe facebook ce i s-a propus.

Azi în Timișoara, mâine în toată țara

Merge și o altă zicere cunoscută, „Tot Banatu-i fruncea”. De ce ? Pentru că noua regulă a fost pusă în practică în premieră la Timișoara de o doamnă inspector școlar corectă și curajoasă. Care în ciuda presiunilor șmecherilor de prin Timișoara i-a verificat pe directori și s-a pus și împotriva transferurilor ulterioare de elevi între clase și școli.

Doamna din imaginea de mai sus e de „vină”. Aura Danielescu, inspector șef la Timiș, a implementat și ținut cu dinții de repartizarea aletorie a elevilor pe clase. Cei interesați pot citi interviul (excelent) de pe edupedu.ro (CLICK AICI).

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

10 comentarii la „Ce vor fi nevoiți șmecherii să facă din acest an

 • Este adevarat. Vă rog sa verificați cam cati copii are notați in agenda doamna învățătoare M. de la Sc. nr. 15. Eu am auzit ca are peste 50 si ii alege pe cei mai avuți. Aceasta situatie trebuie monitorizata cu mare atenție. In plus trebuie verificat foarte atent cand parintiii si.au facut mutația si daca locuiesc efectiv la adresa. Aceste date trebuie încrucișate cu datele obținute de învățători la recensămîntul din anii anteriori.

  Răspunde
 • Daca inteleg eu bine decizia asta (nu exclud sa gresesc, poate sistemul va fi altul), pot sa apara situatii amuzante. La o scoala cu multi copii, prima clasa va inchide catalogul pe la litera „D”, a doua pe la „H” si tot asa. Amuzant este ca am putea avea clase in care pe toti copiii, sau pe marea majoritate, sa ii cheme Ionescu, sau Popescu, sau Georgescu etc. Distractie mare la strigarea catalogului…

  Răspunde
  • Raspuns pt Klaxxy. Pentru a se evita asta se va proceda astfel. Să zicem că sunt trei clase noi de pregătitoare la o școală. Primul elev merge la clasa A, al doilea la clasa B, al treilea la C, al patrulea la A, al cincilea la B etc.

   Răspunde
 • Auraș dă.mi si mie definiția cuvântului ,,șmecher,, in contextul articolului !

  Răspunde
  • E simplu. Smecherii sunt cei care isi duc copilul la alta scoala decat cea arondată geografic (de exemplu scoala nr. 11, prin șmecheria vizelor de flotant) si care vor (și reusesc) sa isi aleaga si invatatorul (fie prin șpaga, fie prin relații). Săracii sunt cei care poate ar fi vrut si ei un invatator anume, macar la scoala de cartier, dar li se spune „ne pare rău, dar locurile la invatatorul X s-au ocupat”. Ei, săracii, deși s-au înscris în prima zi, la prima oră, n-au avut nici bani, nici pile.

   Răspunde
 • Multumesc pentru raspuns!
  Asa, da, este mai rational.
  Le urez succes!

  Răspunde
 • Destul de tardiv anunţul d-nei Wamsiedel…. De ce tocmai acum, d-na Wamsiedel ? Datorită exemplarei doamne-inspector de la Timişoara, care a trebuit să vă împingă de la spate (dându-vă lecţii de transparenţă şi corectitudine, pe această cale) ?
  Cum se face că până acum nu aţi avut acest simţ al corectitudinii în repartizarea elevilor ??
  Sau aţi avut (şi cel mai probabil încă mai aveţi) aranjamente ascunse cu unii directori de unităţi şcolare (în speţă Haşdeu, Şcoala 1, Şcoala 11 – pentru că în acest Top 3 se fac cele mai multe şmecherii) care iată, nu mai e un secret pentru nimeni ce afaceri profitabile fac ei, an de an, cu acest gen de părinţi….. ,,şmecheri”?!

  Răspunde
 • Auraș, vina nu este in totalitate a părinților sau a învățătorilor ,vinovatul principal este sistemul care permite asta. Atâta timp cât se poate de ce nu ? Sincer tu nu ai profita de această lacună a legii pentru binele copilului tau ? Eu iti garantez ca ai profita. Exprimând in procente a cui este vina lucrurile ar sta cam asa sistem 80% , învățători 10%,părinți 10 %. Si referitor la spagile care le dau părinții acestea se duc in mare parte in dotarea clasei sau a școlii si nu intr.o măsură mai mică in buzunarul cadrului didactic. Practic noi părinții băgăm bani la fiecare început de an in sistemul de invatamant care teoretic este GRATUIT ! IN concluzie eu spun ca aceasta (inscrierile in clasa zero)este cea mai mică problemă a sistemului de invatamant !

  Răspunde
  • Eu încerc să fiu un tip corect. Copiii mei sunt la cea mai apropiata scoala si gradinita de bloc. Nu i-am dus la vreun cadru didactic anume, ci cum s-a nimerit. Voi încerca să nu-mi impun copilul undeva unde altul ar fi îndreptățit.
   Jurnalist m-am făcut pt. că fac alergie la nedreptate și incorectitudine.

   Răspunde
 • Totusi, pe cand o verificare in detaliu la deschiderea dlui Director de la B.P. Hasdeu, in a primi din clasa a X-a elevi mediocrii de la alte licee, prin transfer, care nu au putut lua admiterea la Hasdeu din prima ???!!! Este o mizerie incurajata de parintii care isi invata copiii de mici ca spaga functioneaza fara probleme si girata de spagarul Johnny Cash….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.