Realizare importantă a orașului Buzău în Basarabia

De se va reuși în anii următori unirea, așa cum patrioții de o parte și de alta a Prutului își doresc, orașul și județul Buzău își vor fi făcut datoria.

Acțiunilor demarate de Emanoil Neagu, de la CJ Buzău, li s-au alăturat, în ultimii ani, cele ale primarului Toma.

Ultima dintre ele, ce reușită, a fost dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, cei care au semnat în 1918 din partea României (ca prim-ministru) și a Basarabiei (ca președinte al Sfatului Țării) a actul unirii.


Cele două busturi au fost amplasate în Parcul „Sfatul Țării”, de la intersecția străzilor Alexandru cel Bun și Grigore Vieru, din orășelul Ialoveni (91% români), situat la 10 km de Chișinău. Raionul Ialoveni este de anul trecut înfrățit cu Buzăul.

Cel două busturi au fost comandate de Primăria Buzău și realizate de sculptorul buzoian Radu Ciprian Dominoschi (profesor de sculptură la Liceul de Arte Buzău).

„Facem istorie, îndrăznesc să spun, prin ceea ce am reușit aici”, a afirmat în discursul său de la Ialoveni, primarul Toma.

La evenimentul de la Ialoveni au participat oficialități importante din ambele țări. România a fost reprezentată, la nivel înalt, de doi buzoieni, Marcel Ciolacu președintele Camerei Deputaților și Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

Citește și:

loading...

7 comentarii la „Realizare importantă a orașului Buzău în Basarabia

 • Foarte important! Dacă ar fi asfaltate și drumurile județene și nu balastate cum a reușit Neagu cu 203 K , dacă spitalul județean nu ar fi sub un spital sătesc din Somalia și dacă toate satele din județ ar avea apa și canalizare ca sa nu zic de gaze ca deja e prea mult atunci ar putea sa arunce banii pe ,,proiecte internaționale de suflet” . Pana atunci, politicienii ăștia de doi lei, sa dea din banii lor, de acasă. Ii doare pe ăștia de Basarabia cum ii doare și pe moldoveni de România.

  Răspunde
 • Neagu va rămâne în istorie pentru ceea ce nu a făcut pentru buzoieni. Un personaj mediocru, doar pe interes, devenit foarte bogat datorită funcției de șef al CJ Buzău.

  Răspunde
 • Ce a făcut tov. Neagu pentru locuitorii județului Buzău??? Încă avem drumuri județene pietruite sau de pământ! În 2023!
  Care așa proști suntem să îl apreciem pe tov. Neagu?

  Răspunde
  • Cam aveti mare dreptate ref.drumuri,spitale si alte multe nerezolvate.Dar ce vina au Basarabenii ca primesc ajutor de la Buzoieni ? Ce vina au ca primesc si ei o speranta de bine din vest asa cum am primit si noi ? Ce vina au ca trebuie uneori sa gandeasca si sa vorbeasca ruseste ? Poate daca te pui in locul lor,bre anonimule si altii veti intelege . Nu gestul politic,doar cel uman,de frate.Nu cu Ucraina.Cu Basarabia,pamant Romanesc.Doamne ajuta !!

   Răspunde
 • Azi am avut ocazia sa-l intalnesc pe dl.Toma la garajele Hasdeu si „ruinele” RAM PT21.Un om de treaba si deschis la vorba.Nu m-a impresionat foarte tare.Un Buzoian adevarat si atat.Exact ce ne trebuie la Primarie.Bafta dom’ primar !

  Răspunde
  • Vă rog să-l întrebați pe dnul Neagu de ce nu reabilitează drumul județean de la Berca la Chiliile și apoi la Mânzălești și, mai ales, de ce nu asfaltează porțiunea cuprinsă între Gura Văii și Mânzălești prin Chiliile? Se tem cumva primarii că fii satelor vor reveni unde au crescut și astfel vor avea contracandidați la alegerile locale? Primarul comunei Chiliile nu are contracandidat pentru că s-a depopulat comuna…

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.