Unde s-a ajuns cu această investiție

Amaru și Glodeanu Sărat. Două comune din Bărăganul Buzăului.

Cu nume istorice, atenție, ce țin de apă. Apa rea, cum îi zic localnicii. La Amaru e amară, iar la Glodeanu e sărată.


Compania de Apă Buzău atentează la (re)numele istoric al celor două comune.

Într-un proiect major de investiții se vrea aducerea de apă dulce până la marginea județului tocmai din forajele din orașul Buzău!


Atenție, nu-i glumă, deja s-a tras țeavă de la Buzău până hăt la Săhăteni.

Nu știm care-i etimologia denumirii comunei, dar la Săhăteni apa din puțuri are culoare roșiatică. Nici aici nu-i potabilă (ca la Amaru și Glodeanu Sărat), are mult fier (pe lângă nitriți, nitrați și amoniac).

Să tragi apă de la Buzău până la Săhăteni și, mai departe, spre Amaru, Glodeanu Sărat, Mihăilești, Movila Banului și chiar Florica, asta chiar e ceva deosebit.


„Vinovata” principală e Simona Săvulescu, șefa Companiei de Apă Buzău, cea care a avut ideea apeductului, iar „vinovații” mai mici sunt angajații firmei de apă care transformă ideea în realitate:


Fotografia de mai sus a fost preluată de pe site-ul Buzăul în Reportaje, unde poate fi citit un reportaj amplu (CLICK AICI) despre apeduct, după zile de documentare pe teren.

Compania de Apă Buzău mai are în plan un proiect „megalomanic”. Se caută surse de finanțare pentru studiul de fezabilitate al unui alt apeduct cu apă din barajul Siriu (care să coboare gravitațional până în sudul și estul județului!).

Opinie ironică

Ce chestie, n-aș fi crezut că pot exista alți oameni în Buzău în stare să gândească și să facă lucruri foarte utile pentru zeci de mii de oameni (apă bună, acasă, la robinet) în afara geniului numit Ionel Tescaru. Tot fără Tescaru, incredibil, dar adevărat, Compania de Apă Buzău are acum proiecte de 300 mil. € prin care se aduce apă bună de băut și canalizare în mii de gospodării din județ (cu latrină în fundul curții).

Citește și:


loading...

5 comentarii la „Unde s-a ajuns cu această investiție

  • Proiecte pe bani europeni au fost si pe vremea conducerii anterioare. Si, asta a fost cauza pentru care finantatorii au impus pretul apei.
    Cand primarul Toma nu avea control la COMPANIA DE APA, spunea ca pretul apei trebuie redus. Noua conducere nu a redus pretul, ba chiar la marit, cu aceeasi motivatie: investitii din finantari europene.
    Probabil, ritmul investitiilor a crescut, asta sa ne spuna cifrele. Dar este eronata afirmatia ca inainte nu erau investitii.

    Răspunde
    • Degeaba se fac investițiile pe bani europeni dacă prețul apei este printre cele mai mari din țara . Cand vor afla noul preț al apei, locuitorii comunelor in cauza vor continua să consume apa din fântâni iar investiția va fi fara rost.Cei de pe Valea Slanicului până la Valea Parului alimentați de Compania de Apa consuma apa tulbure pentru că de , filtrele sunt scumpe și nu se merită schimbate .Sunt și comune ce au dezvoltat alimentări cu apa proprii care rezistă șantajului politic de a fi preluați de către Compania de Apa.

      Răspunde
      • Barajul de la Siriu proiectat si realizat in perioada 1970-1989 a fost gandit si pentru alimentarea cu apa potabila a judetului Buzau.

        Răspunde
  • DAR CINEVA ESTE DIN MOVILA BANULUI ! CINE?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.