Buzoianul Romașcanu a reprezentat România la ONU. Poziție curajoasă

Buzoianul Lucian Romașcanu a reprezentat România la sediul ONU de la New York.

Aici s-a desfășurat Forumul Politic la Nivel Înalt privitor la dezvoltarea durabilă.

S-a discutat pe seama „Agendei 2030” – un angajament global puternic care își propune eradicarea sărăciei și așezarea lumii pe un drum al incluziunii și dezvoltării sustenabile.

Senatorul buzoian a avut o poziție zgrunțuroasă pentru unii, criticând atitudinea ipocrită a statelor care clamează dezvoltarea durabilă dar consumă resursele altora.

 „Un punct pe care l-am subliniat a fost acela al necesității asumării globale a dezvoltării durabile, nu numai la nivel individual, de țară. Avem nenumărate exemple, unele și în România, când țări campioane la dezvoltare durabilă între granițele proprii abdică de la principii atunci când fac afaceri în exterior – vezi exploatarea fundamental ”nedurabilă” a resurselor altora, fără nicio preocupare pentru sustenabilitate.  Am prezentat realizările dar și viziunea noastră privind această importantă temă atât la dezbaterea tematică ce a avut loc în sediul ONU cât și la workshop-ul tematic – Parlamentele și obiectivele de dezvoltare durabilă. Am avut onoarea să reprezint Parlamentul României la evenimentele parlamentare asociate Forumului Politic la Nivel Înalt privind dezvoltarea durabilă desfășurate la New York și organizate de Uniunea Inter-Parlamentară. De asemenea am acordat un interviu reprezentanților UIP legat de tematica reuniunilor”.

Romașcanu a suținut-o la New York pe ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu care a prezentat Raportul Național Voluntar (Voluntary National Review – VNR) al României.

„ E un raport detaliat și bine articulat, cu accent pe cele 6 obiective aflate în evaluare (apa, energie pentru toți, așezările umane sustenabile, consum și producție sustenabile, utilizarea sustenabilă a ecosistemelor terestre, implementarea parteneriatului global pentru dezvoltare durabilă) din cele 17 obiective de dezvoltare durabilă asumate a fi îndeplinite de către toate guvernele până în 2030.

Romașcanu a adăugat pe țintarul participării discuțiile purtate cu dna Gabriela Cuevas Barron, senator al Mexicului si Președinta IPU, dar și cu alți parlamentari din țările prezente la reuniune. De asemenea au fost întâlniri placute și utile cu E.S. Dl. Ambasador Ion Jinga, reprezentantul permanent al României la ONU și cu echipa Misiunii Permanente a României.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.