Iată aici documentul oficial. E un om pe care primarul Toma îl respectă în mod deosebit


Preotul și cercetătorul Costel Vânătoru va fi desemnat „Omul anului la Buzău”.

Informația apare deja într-un document oficial, fiind prima hotărâre de pe ordinea de zi a Consiliului Local de pe 18 mai.

E drept, proiectul mai are nevoie de votul consilierilor locali, dar probabil că nu va fi decât o formalitate.

Distincția vine oarecum logic în condițiile în care care cercetătorul buzoian a primit în toamna anului trecut două importante distincții la nivel național.

În octombrie a luat premiul Academiei de Științe Agricole și Silvice pentru lucrarea „Legumicultura”, scrisă alături de o colegă – Viorica Lagunovschi Luchian.

Cu o lună mai devreme, Vânătoru a fost distins cu premiul I la categoria cercetare la Gala PRIA Romanian Farmers, eveniment la care sunt recompensați fermierii români care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea și menținerea agriculturii României pe un loc bun în UE.

Despre Vânătoru se mai știe că este unul dintre cei pentru care primarul C-tin Toma manifestă un respect deosebit. Anul trecut, Vânătoru a fost desemnat Cetățean de Onoare al orașului.

Alături de Marcel Ciolacu, Dănuț Păle și primarul C-tin Toma, Costel Vânătoru este și cel care l-a convins pe ministrul Petre Daea să înființeze la Buzău  – Banca de Gene, instituție care se ova ocupa cu conservarea soiurilor românești de legume, flori, pomi fructiferi, plante aromatice etc.

Citește și articolul: Primarul Toma: „N-au plătit! Am început să le ridicăm”. Click AICI 

Născut la Lopătari, „părintele” a 22 de noi soiuri de legume

Cel care lucrează de peste 30 de ani în horticultură s-a născut la Lopătari în octombrie 1967. A fost muncitor, şef de echipă, tehnician, inginer, cercetător ştiinţific, director de instituţie. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II. În prezent conduce Laboratorul de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. Este ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, 3 hibrizi, şi alte 4 soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.

„Nu putem face în România avioane invizibile, dar semințe de plante și legume, da!”

„Cercetarea trece prin momente grele. Din păcate, toate guvernele de după 1990 au întors spatele cercetării românești. Dacă un motor sau o mașină merge foarte bine în România, în Alaska, în Africa sau în alt colț al lumii, un soi, o tehnologie nu produce la fel de bine în România ca în alte regiuni geografice. Avem nevoie de cercetare românească, avem nevoie de cercetare care să producă soiuri, hibrizi, tehnologii pentru țara noastră. Altfel, fermierii noștri sunt nevoiți să cumpere tehnologii din afară, genetică din afară. Putem face agricultură în România, putem face cercetare, putem face performanță în România. Probabil că este foarte greu să faci în România avioane invizibile, dar semințe de plante, de legume, de cereale putem face în România”.

loading...

7 comentarii la „Iată aici documentul oficial. E un om pe care primarul Toma îl respectă în mod deosebit

  • Cat mai e ajutorul social lunar pentru aia desemnati de politicieni ca fiind omul anului, cetateanul de onoare si alte prostii prin care se recompenseaza niste oameni fideli cu bani de la buget.

    Răspunde
  • Eu cred, cu tarie, ca acest OM, Costel Vânătoru, merită orice i se acordă ca premiu sau titlu public. Îmi spunea, domnia sa, în timpul unei vizite la biroul de la Staţiune, despre o întâmplare imediat după Revoluţie. Am scris, atunci, dar îmi face plăcere să reiau subiectul, pentru că este vorba despre o adevărată lecţie de românism.
    Nişte francezi îi propuseseră, undeva prin anul 1992, să emigreze. Propunerea din partea statului francez: un castel pe Valea Loarei şi titlul onorific de „Rege al Grădinilor franceze”. Era şi o condiţie: să plece cu întreaga bază de date de la Experimentala Buzău, cu toate soiurile inventate: roşii (în special), castraveţi, fasole, usturoi, ardei….
    La acel moment l-am întrebat, a reproş: „Şi dumneavoastră aţi ales să fiţi român!”. „Vă spun sincer că mi-au trecut prin faşa ochilor imagini ale unui viitor mai bun, ori mai sigur, pentru copiii mei… dar nu am putut să spun da!”, mi-a răspuns domnia sa. Ce politician ar fi luat o asemenea decizie?!!!

    Răspunde
  • Mai multa modestie nu i-ar strica nici lui Costel Vanatoru.O fi dumnealui mare cercetator al leguminoaselor,dar meritele realizarilor sale nu sunt chiar asa de …..”exclusive”.Sa nu mai spunem ca daca se va „cerceta” mai cu atentie si „antecedentele”……..Mde!

    Răspunde
  • Castel ?
    Rege al gradinilor , pe baza de rosii si castraveti. Sa stiti ca francezii nu au posibilitatea de a face noi soiuri de rosii, doar la Buzau este psibil

    Răspunde
  • Am auzit de dlui .Este un om deosebit .Foarte cult și foarte priceput în ceea ce face la Stațiunea Legumiculă din Buzău .Dealtfel meritele sale au și fost recunoscute nu numai în țară dar și peste hotare .Merită cu prisosință titlul de „„Omul anului ””la Buzău .

    Răspunde
  • Pentru cine nu îl cunoaște cu adevărat așa este, realitatea este alta, dă bine pe TV. cu diplome fără studii este omul vremurilor

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.