„O minte luminată l-ar fi transformat în canalul de agrement al Buzăului! Cu poduri, moriști, lebede…”

Canalul, pârâiașul sau râușorul din imagine – fiecare îi poate spune cum dorește – curge prin orașul Buzău.

Fotografia alăturată a fost făcută ieri de reporterul buzoienii.ro chiar în stânga centrului comercial Galleria Mall.

În imagine se văd câteva case de o parte (strada Orizontului) și clădirea vișinie a centrului comercial.

Acest canal pleacă din râul Buzău de la stăvilarul de la Vernești, curge între DN 10 și apa Buzăului, intră în orașul Buzău prin spatele Elcar Gid, traversează toată Simileasca și ajunge în dreptul Galleria Mall.

Numai că, aici, așa cum se poate observa din fotografia alăturată, traseul de la suprafață al canalului se termină brusc. El curge de-a lungul străzii Frăsinet și traversează Buzău, dar prin… subteran.

„Ce-mi spuneți dvs. domnule Tereacă e Iazul Morilor. E o mică minune în felul lui, apa curge prin cădere liberă de la Vernești și traversează orașul Buzău. Apare în hărțile vechi ale Buzăului, e pomenit în anale încă de la 1700. A fost și încă mai este folosit pentru irigarea terenurilor de către grădinarii renumiți ai Buzăului. O minte luminată l-ar fi putut lesne folosi și în scop de agrement în orașul Buzău. Ar fi putut fi un soi de Dâmbovița pentru orașul Buzău, apă era destulă. Ați văzut ce frumoase sunt aceste râulețe îngrijite prin orașele din vestul Europei, cu poduri, moriști, terase, păsări, pești. Don păcate, la Buzău a fost acoperit, el curge prin subteran, în unele locuri nu mai e canal, apa e preluată de conducte. Noi la Stațiunea Legumicolă folosim apa pentru irigații, de asemenea Primăria alimentează lacul din Parcul Crâng. Iazul Morilor traversează Buzăul și ajunge pe la Verguleasa, la ieșirea din oraș înspre Brăila unde se varsă înapoi în râul Buzău”, ne-a declarat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău.

Iazul Morilor se află și acum în competența ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare), dar din cauza subfinanțării și dezinteresului față de această instituție, canalul a fost lăsat de izbeliște.

El curge pe la marginea Buzăului, dar așa cum se poate observa din fotografii malurile lui sunt folosite pentru depozitarea gunoaielor.

Citește și articolul: EXCLUSIV. Neagu: „Da, foarte probabil peste doi ani mă voi retrage”. CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

8 comentarii la „„O minte luminată l-ar fi transformat în canalul de agrement al Buzăului! Cu poduri, moriști, lebede…”

 • Se varsa in baltile Ajvps-ului la balastiera CFR si apa care intra acolo este platita de mai susnumita institutie

  Răspunde
 • Are cineva o harta cu traseul exact al acestui Iazul Morilor?
  In afara de gura de langa Galleria si cea de langa Kaufland in alta parte nu am vazut sa mai existe…
  Oare pe ce traseu se duce spre Braila. Pe sub ce strazi trece exact.

  Răspunde
 • Articolul Dvs. despre cursul de apă care traversează o groază de suprafețe ale orașului ( și nu numai ) mi-a aprins imaginația… Ca o persoană în vîrstă care a ” prins ” și alte timpuri buzoiene nu pot decît să subscriu întrutotul la remarcabila intervenție a Dlui. Costel Vînătoru – dînsul reușind să surprindă cam la ceea ce m-am gîndit și eu pe parcursul vremii… Nu-ți trebuie foarte mulți bani, cît pasiune, simț artistico-civic și dorință de a pune în valoare un lucru aparent minor – pe lîngă care am trecut de zeci de mii de ori – și care ar înfrumuseța în mod sigur această urbe restantă la acest capitol! Dacă nu pentru noi, măcar pentru viitorime… Succes celor ce aud, văd și … pot !

  Răspunde
 • Apropo de subiectul Iazul Morilor : deși n-am patima pescuitului, am însoțit un prieten , cu bicicletele la un pseudo-pescuit ! Vreau să vă spun că regret că n-am avut posibilitatea să fotografiez niște locuri absolut frumoase și inedite – asemănătoare cu lunca Dunării Brăila-Galați – situate … sub nasul nostru, la marginea orașului, acolo unde se aud și broaște și păsărele și susur de apă… Este vorba de o ” baltă ” ( probabil fostă balastieră ) la care se ajunge pe după magazinul Dedeman și de-acolo, undeva spre stînga… culminînd cu o micuță cascadă de apă ce pare a veni dinspre Vernești… Cred că natura, singură, a lucrat p-acolo și-ar trebui lăsată … în pace…

  Răspunde
 • Cunosc foarte bine acest riulet.Acum vreo 55 de ani cind era la suprafata si trecea prin gradinile sirbesti era sa imi pierd viata.Am fost impinsa in el de un alt copil si numai Dumnezeu a vrut sa scap trimitindu-mi un om cu suflet mare care era paznic la stabilar si m-a scos la timp din apa.Acum prin acest articol mi-am adus aminte cat de frumos curgea, cata verdeata si flori era pe marginea lui iar daca se intimpla sa mai aiba si resturi vegetale era acel om care le aduna si nu lasa ca apa sa curga murdara in gradini.Nimic nu mai este cum era odata dar ar putea fi daca ar fi preocupare si oameni mai responsabili.

  Răspunde
 • Acest iaz este un focar de infectie,trece prin spatele casei mele,mai exact str.Orizotului nr 60,am vecini adusi de primarie,care nu platesc gunoiul si automat arunca toate gunoaiele acolo,nu au nici macar WC-uri,si cred ca din cauza asta este necunoscut,

  Răspunde
 • Da , un subiect frumos .Spuneți-mi și mie ,care buzoian nu ar vrea să se plimbe pe marginea unui asemenea pârâu ,frumos amenajat ,cu arbuști și flori ,aer curat ,să se mai și plimbe cu hidrobicicleta .Eheee , visăm frumos păcat că ne rezumăm numai la atât .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.